19 637 Vreemdelingenbeleid

Nr. 1799 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 1 april 2013

In mijn beantwoording van schriftelijke Kamervragen van 9 augustus 2013 heb ik uw Kamer geïnformeerd dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en de Inspectie Veiligheid en Justitie (IVenJ) hebben gemeld een onderzoek in te stellen naar het medisch handelen voorafgaand aan de overdracht aan Polen van een Georgisch meisje.1 Bij brief van 19 november 2013 heb ik uw Kamer geïnformeerd over de uitkomsten van dit onderzoek.2 Kort gezegd, concludeerden de Inspecties dat geen sprake is geweest van medisch-inhoudelijke tekortkomingen. Daarentegen oordeelden de Inspecties kritisch over de overdracht van medische gegevens tussen de betrokken partijen. Op 20 november 2013, tijdens de behandeling van de begroting van het ministerie van Veiligheid en Justitie, heeft uw Kamer verzocht de aan deze conclusies ten grondslag liggende rapportage van de calamiteitenonderzoekscommissie te verstrekken.3 Hierop heb ik de IGZ gevraagd de noodzakelijke stappen te zetten om dit onderzoeksrapport aan uw Kamer te kunnen toesturen.

De calamiteitenonderzoekscommissie heeft bij de totstandkoming van haar rapportage onderzoek gedaan naar en gebruik gemaakt van (bijzondere) persoonsgegevens, waaronder gegevens waarop de Wet bescherming persoonsgegevens, de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst en/of het medisch beroepsgeheim van toepassing zijn. Gelet hierop maakt de IGZ dergelijke, aan een inspectieverslag onderliggende, rapportages in beginsel niet openbaar. In reactie op het verzoek van uw Kamer om het rapport te verstrekken, heeft de IGZ een gedeeltelijk geanonimiseerde (geschoonde) versie van deze rapportage opgesteld. Vervolgens is door de IGZ aan alle betrokkenen gevraagd of er bezwaar bestaat tegen het aan uw Kamer sturen van deze (geschoonde) versie. De Nederlandse advocaat van de familie gaf hierop aan dat haar cliënten geen toestemming verlenen om het geschoonde rapport aan uw Kamer te sturen.

In deze situatie hecht ik veel waarde aan de beslissing van de familie. Het niet verlenen van toestemming door de familie is voor mij reden om de (geschoonde) versie van het rapport niet aan uw Kamer te verstrekken.

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, F. Teeven


X Noot
1

Aanhangsel Handelingen II 2012/13, nr. 2939

X Noot
2

Kamerstuk 19 637, nr. 1753

X Noot
3

Handelingen II 2013/14, nr. 26

Naar boven