19 637 Vreemdelingenbeleid

Nr. 1753 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 19 november 2013

Zoals eerder aan uw Kamer gemeld hebben de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en de Inspectie Veiligheid en Justitie (Inspectie VenJ) een onderzoek ingesteld naar de overdracht aan Polen in november 2012 van een Georgisch meisje dat bij aankomst in Polen ernstig ziek bleek te zijn. Heden heb ik de uitkomsten van het onderzoek ontvangen. Een afschrift van de brief treft u als bijlage aan1. Onderstaand geef ik u mijn reactie op deze uitkomsten.

Allereerst wil ik benadrukken dat het natuurlijk afschuwelijk is om geconfronteerd te worden met zo’n ernstige ziekte en dat ik meeleef met haar en haar familie. Niettemin vind ik het belangrijk en goed om te constateren dat de beide Inspecties concluderen dat er geen sprake is geweest van medisch-inhoudelijke tekortkomingen, en dat de vertraagde diagnostiek geen consequenties heeft gehad op het beloop van de aandoening en de prognose niet in ongunstige zin heeft beïnvloed.

Ook herken ik het door de Inspecties gesignaleerde knelpunt van de overdracht van medische gegevens tussen onder andere de artsen die verbonden zijn aan Inrichtingen (DJI) en het Gezondheidscentrum Asielzoekers (GCA). Zoals ik u heb geïnformeerd in mijn brief van 13 november 2013, en de aanvulling op deze brief van 18 november, over de voortgang verbetermaatregelen Vreemdelingenketen (Kamerstuk 19 637, nrs. 1748 en 1752), zijn er reeds een aantal belangrijke stappen op dit terrein gezet. Onder andere is er een samenwerkingsovereenkomst gesloten tussen de DJI en het GCA ten behoeve van de overdracht van medische gegevens tussen de artsen. Naast deze doorgevoerde verbeteringen is, zoals vermeld in mijn brief van 13 november, een aantal trajecten gestart waarin verdere stappen worden gezet. Zoals de casus Renata illustreert is er behoefte aan een consequentere en snellere overdracht van het medisch dossier tussen AZC, GCA en DC en zijn de inspecties van mening dat de overdracht van het medisch dossier, vanwege het medisch beroepsgeheim, teveel een reactief proces is. De aanbeveling van de Inspecties om de vreemdeling bij een overplaatsing zijn eigen medisch dossier te laten meenemen, lijkt in dit verband in afwachting van structurele oplossingen een praktische tijdelijke oplossing. Ik zal op korte termijn de haalbaarheid hiervan onderzoeken. Dit neemt niet weg dat ik mij inzet voor een structurele oplossing waarbij de belemmering, die ook de Inspecties waarnemen van het steeds toestemming van de betrokkenen moeten vragen voor overdracht van het medisch dossier, wordt weggenomen.

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, F. Teeven


X Noot
1

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer

Naar boven