19 637 Vreemdelingenbeleid

Nr. 1629 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 13 maart 2013

Tijdens de behandeling van de begroting van het ministerie van Veiligheid en Justitie (Handelingen II, 2012/2013, nr. 29, item 14, blz. 33–105) is de regering bij motie van het lid Van Hijum c.s.1 verzocht om vreemdelingen die een verblijfsvergunning hebben gekregen en die onder het modern migratiebeleid in het bezit zouden zijn gesteld van een verblijfsvergunning volgens kolom VII «Humanitair Tijdelijk» van de Blauwdruk Modern Migratiebeleid (zoals een medische of een buitenschuldvergunning), vooruitlopend op de inwerkingtreding van de Wet modern migratiebeleid reeds vrije toegang tot de arbeidsmarkt te verlenen. In reactie op mijn toezegging hierover met de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid te overleggen, is de stemming over deze motie aangehouden.2

In overleg met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is geconcludeerd dat voor een eerdere inwerkingtreding van de vrije toegang tot de arbeidsmarkt juridische kunstgrepen nodig zijn die buitengewoon complex zijn en tot onduidelijkheid kunnen leiden. Die complexiteit wordt onder meer veroorzaakt doordat de arbeidsmarktvrijstellingen bij eerdere inwerkingtreding al uitgaan van de nieuwe namen van de verblijfsdoelen, terwijl de verblijfsvergunningen op dat moment nog de oude namen kennen. Deze complexiteit weegt niet op tegen de korte termijn waarop de Wet modern migratiebeleid in werking treedt.

Overigens gaat het om een beperkte categorie vreemdelingen die moet wachten op een vrije toegang tot de arbeidsmarkt onder de Wet modern migratiebeleid. Onder kolom VII «Humanitair tijdelijk» vallen de volgende categorieën:

  • Het ondergaan van medische behandeling;

  • Slachtoffer mensenhandel;

  • Buiten schuld;

  • Alleenstaande minderjarige vreemdeling;

  • Artikel 17 RWN (aanvraag Nederlanderschap);

  • Eergerelateerd geweld.

Vreemdelingen die een medische behandeling ondergaan krijgen ook onder de Wet modern migratiebeleid geen toegang tot de arbeidsmarkt omdat hun

verblijfsdoel primair medische behandeling is. Voor «buiten schuld» en «alleenstaande minderjarige asielzoekers» geldt nu nog een tewerkstellingsvergunningsplicht. Na inwerkingtreding van de Wet modern migratiebeleid krijgen zij vrije toegang tot de arbeidsmarkt.

De andere categorieën uit kolom VII zijn al vrij op de arbeidsmarkt.

De staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, F. Teeven


X Noot
1

Kamerstukken II 2012/13, 33 400 VI, nr. 43.

X Noot
2

Handelingen II 2012/13, vergadering 29, item 14, p. 99.

Naar boven