19 637 Vreemdelingenbeleid

Nr. 1471 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR IMMIGRATIE EN ASIEL

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 4 november 2011

Met deze brief informeer ik uw Kamer over het niet verlengen van het besluit- en vertrekmoratorium dat betrekking heeft op Ivoorkust.

Het betreffende besluit- en vertrekmoratorium trad in werking op 31 maart 2011 voor de duur van een half jaar.1 Aanleiding vormde de politieke crisis in Ivoorkust die leidde tot een verslechtering van de veiligheidssituatie, in combinatie met het feit dat er naar verwachting enige tijd onzekerheid zou blijven bestaan over de situatie in Ivoorkust.

Op 29 september jl. heeft de minister van Buitenlandse Zaken een thematisch ambtsbericht over de situatie in Ivoorkust uitgebracht. Met het oog op een besluit over het al dan niet verlengen van het besluit- en vertrekmoratorium voor asielzoekers uit Ivoorkust, werd in dit ambtsbericht met name ingegaan op de veiligheidssituatie alsmede op de recente politieke ontwikkelingen.

Uit het ambtsbericht bleek dat de veiligheidssituatie in Ivoorkust met name vanaf mei 2011 langzaam is verbeterd. Vanaf half augustus 2011 hebben zich relatief weinig geweldsincidenten meer voorgedaan. Sinds half september zijn veel militairen, die eerder het straatbeeld bepaalden, weer gestationeerd in hun kazernes. De situatie in Ivoorkust is nog wel fragiel te noemen. Teneinde de situatie verder te stabiliseren en het gevoel van onveiligheid te verminderen voeren VN-militairen en VN-politie in het hele land, samen met de Forces républicaines de Côte d’Ivoire (FRCI) en de lokale politie patrouilles uit.

Vooral in het westen is de veiligheidssituatie op veel plaatsen nog kwetsbaar. De VN-missie is mede met het oog daarop verlengd. In de periode juli-september 2011 verbeterde de veiligheidssituatie ook in het westen en keerden veel vluchtelingen en ontheemden terug.

Op grond van de informatie uit het ambtsbericht heb ik kunnen concluderen dat er in Ivoorkust niet langer sprake is van een situatie die een besluit- en vertrekmoratorium rechtvaardigt.

Het niet verlengen van het besluitmoratorium heeft tot gevolg dat de individuele beslistermijnen niet meer worden verlengd. Daar waar onder het besluitmoratorium de individuele beslistermijn is verlengd zal, conform het systeem van de Vreemdelingenwet 2000, deze verlenging in stand blijven.

Dit laat onverlet dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst zo spoedig mogelijk op de individuele zaken van asielzoekers uit Ivoorkust zal beslissen. Als gevolg van de beëindiging van het vertrekmoratorium herleven de opgeschorte rechtsgevolgen van de beschikking.

Het landgebonden beleid inzake Ivoorkust, zoals neergelegd in de Vreemdelingencirculaire, zal in lijn met het bovenstaande worden aangepast.

De minister voor Immigratie en Asiel,

G. B. M. Leers


X Noot
1

Zie ook TK 19 637 nr. 1401.

Naar boven