De voorzitter:

In 1998, het jaar waarvoor vandaag de begroting wordt ingediend, zal Den Haag, de zetel van de Staten-Generaal, zijn 750-jarig bestaan herdenken. 750 jaar gelden, in 1248, werd graaf Willem II van Holland te Aken gekroond als Rooms-Koning, dat wil zeggen als opvolger van de regerende Duitse Keizer. Hij besloot toen als zijn residentie een nieuw slot te bouwen in Die Hage. De Keizer leefde echter nog, toen Graaf Willem II in 1256 te Hoogwoud in een gevecht tegen de Friezen sneuvelde. Het slot was toen nog niet voltooid. Floris V, de zoon van Willem II, legde met de bouw van "de grote zale", waarin wij thans bijeenzijn, de grondslag voor het latere Binnenhof en voor het dorp van Die Hage.

Het graafschap Holland was, evenals de andere gewesten in wat later met de Nederlanden werd aangeduid, een deel van het Duitse Keizerrijk en was door de Duitse Keizer in leen gegeven. De Staten-Generaal maakten zich door de Akte van Verlatinge in 1581 los uit het Bourgondische staatsverband, waarvan het graafschap Holland en de andere Nederlandse gewesten deel waren gaan uitmaken. De losmaking uit dat staatsverband en daarmee ook de beëindiging van de leenverhouding met de Duitse Keizer vond in 1648, volgend jaar 350 jaar geleden, haar bekrachtiging in de toen gesloten Vrede van Munster, waarbij behalve de Staten-Generaal en de Koning van Spanje ook de Duitse Keizer was betrokken.

In het jaar 1998 valt dus een jubileum van zowel de stichting van de residentie in Die Hage – 750 jaar geleden – als de vrede van Munster, 350 jaar geleden.

Ik benoem tot leden van de Commissie die Hare Majesteit de Koningin en de overige leden van het Koninklijk Huis in- en uitgeleide zal doen:

de heer Bukman (voorzitter der commissie), mevrouw Michiels van Kessenich-Hoogendam, de heer Van Traa, de heer Van den Berg, de heer Glasz, de heer Ter Veer, de heer Talsma en de heer Huys.

De binnenkomst van Hare Majesteit de Koningin zal worden aangekondigd door de assistent-griffier van de Tweede Kamer, de heer Nava; hij begeleidt de Commissie van in- en uitgeleide. Na deze aankondiging zal een koperensemble, bestaande uit vijf leden van het Residentie-orkest, een korte fanfare, getiteld "Il discorso della Corona" (De Troonrede), van de verleden jaar overleden componist Jurriaan Andriessen ten gehore brengen. Deze fanfare wordt dit jaar voor de vierde maal op Prinsjesdag in de Ridderzaal gespeeld.

Dit jaar heeft Micha Hamel een variatie op deze fanfare gecomponeerd. Zijn variatie heet "Muziek voor de Koningin" en wordt gespeeld gedurende het verblijf van Hare Majesteit de Koningin in de Koninginnekamer.

Micha Hamel studeerde orkestdirectie en compositie aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Hij schreef concertmuziek, onder meer uitgevoerd door het Radio Kamer Orkest en het Schönberg Ensemble, en muziek voor dans, onder andere voor het Nationaal ballet. Sinds 1993 dirigeert hij regelmatig het Schönberg Ensemble en concerten in de kamermuziekserie van het Residentie-orkest.

Wij wachten nu de komst van Hare Majesteit de Koningin af.

Ik verzoek de leden van de Commissie van in- en uitgeleide, hun taak aan te vangen.

De assistent-griffier van de Tweede Kamer:

De Koningin!

(muziek)

Hare Majesteit de Koningin, Z.K.H. Prins Claus, Z.K.H. de Prins van Oranje, Z.K.H. Prins Constantijn, H.K.H. Prinses Margriet en mr. Pieter van Vollenhoven worden door de leden van de Commissie van in- en uitgeleide naar het troonpodium c.q. hun zitplaatsen begeleid. De leden van het Koninklijk Huis nemen plaats op de voor hen bestemde zetels.

Naar boven