Handeling
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Vergadernummer | Datum vergadering |
---|---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2009-2010 | nr. 95, pagina 7855-7856 |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Vergadernummer | Datum vergadering |
---|---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2009-2010 | nr. 95, pagina 7855-7856 |
Woensdag 4 augustus 2010
13.00 uur
Voorzitter: Verbeet
Tegenwoordig zijn 130 leden, te weten:
Agema, Aptroot, Atsma, Azmani, Bashir, Van Beek, Beertema, Van Bemmel, Berndsen-Jansen, Bijleveld-Schouten, Van Bijsterveldt-Vliegenthart, Blanksma-van den Heuvel, Blok, De Boer, Van Bommel, Bontes, Bosma, Bosman, Bouwmeester, Braakhuis, Brinkman, Ten Broeke, Bruins Slot, Çelik, Cohen, Van Dam, Van Dekken, Dezentjé Hamming-Bluemink, Tony van Dijck, Dijkgraaf, Dijkhoff, Dijksma, Dijkstra, Dijsselbloem, Dikkers, Dille, Driessen, Eijsink, El Fassed, Elias, Elissen, Ferrier, Fritsma, Gerbrands, Gesthuizen, Graus, Groot, Hachchi, Van Haersma Buma, Halsema, Van der Ham, Hamer, Harbers, Heijnen, Helder, Hennis-Plasschaert, Hernandez, Van Hijum, Irrgang, Jacobi, Jadnanansing, De Jager, De Jong, Karabulut, Klaver, Van Klaveren, Klijnsma, Klink, Kooiman, Koolmees, Koopmans, Kortenoeven, De Krom, Kuiken, Leijten, Lodders, Lucas-Smeerdijk, Lucassen, Marcouch, Van Miltenburg, Monasch, De Mos, Mulder, Neppérus, Nicolaï, Van Nieuwenhuizen, Ormel, Ortega-Martijn, Ouwehand, Pechtold, Plasterk, Van Raak, Recourt, Roemer, De Roon, De Rouwe, Rutte, Samsom, Schaart, Schippers, Schouw, Sharpe, Slob, Smeets, Smilde, Snijder-Hazelhoff, Spekman, Sterk, Van der Steur, Teeven, Thieme, Timmermans, Uitslag, Ulenbelt, Van der Veen, Van Veldhoven-van der Meer, Venrooy-van Ark, Verbeet, Verburg, Verhagen, Verhoeven, Vermeij, Van Vliet, Voortman, Wiegman-van Meppelen Scheppink, Wilders, De Wit, Wolbert, Ziengs en Zijlstra,
en de heer Lubbers, kabinetsinformateur.
De voorzitter:
Ik deel aan de Kamer mee dat er geen afmeldingen zijn.
Deze mededeling wordt voor kennisgeving aangenomen.
De voorzitter:
Ingekomen is een bericht van het overlijden van het oud-lid der Kamer de heer H.J.L. Vonhoff. De heer Vonhoff was lid van deze Kamer van 23 februari 1967 tot 28 juli 1971 en van 23 januari 1973 tot 6 september 1974. Namens de Kamer heb ik een bericht van deelneming verzonden.
Het voorgeschreven aantal leden heeft mij verzocht, de Kamer bijeen te roepen om de heer Pechtold de gelegenheid te geven, een verzoek te doen. Ik geef dan ook het woord aan de heer Pechtold.
De heer Pechtold (D66):
Voorzitter. Namens de fractie van D66 en mede namens de leden van de fracties van GroenLinks, de SP en de Partij van de Arbeid verzoek ik de Kamer om een debat te kunnen houden, het liefst vandaag, over het verslag dat de informateur de heer Lubbers gisteren aan de Kamer heeft gestuurd. Wij menen dat vandaag zowel over de procedure als over de inhoud daarvan een debat zou kunnen worden gehouden.
De heer Wilders (PVV):
Voorzitter. Ik begrijp dat de druiven zuur zijn bij sommige fracties over wat er nu zou kunnen gebeuren. Wij willen een debat niet tegenhouden. Wij steunen daarom het verzoek van de heer Pechtold om met de informateur te spreken. Wij vinden dit echter ook ontijdig, in die zin dat de fractie van de PVV pas aan een debat wil meedoen op het moment dat er een onderhandelingsresultaat ligt. Zo zou het naar mijn mening moeten gaan. Er ligt nu nog geen onderhandelingsresultaat, maar als het er ligt, zullen wij graag uitgebreid verantwoording afleggen.
Dus steun voor het voorstel van de heer Pechtold. Wij zullen niet aan het debat meedoen en ook geen vragen beantwoorden, maar verder wel zo veel mogelijk genieten.
De heer Rutte (VVD):
Voorzitter. De onderhandelingen moeten nog beginnen. Die beginnen na dit debat en ik hoop van harte dat ze succesvol zullen zijn. Ook ik ben, als de onderhandelingen zijn afgerond, bereid om uitgebreid verantwoording af te leggen over die onderhandelingen en dan mag het wat mij betreft laat worden en kan er diepgaand worden gesproken. Ik vind dat dit debat inderdaad te vroeg komt. Ik houd het niet tegen, maar de VVD-fractie zal niet aan het debat deelnemen.
De heer Verhagen (CDA):
Voorzitter. De fractie van het CDA steunt het verzoek om een debat te voeren over het eindverslag van de informateur. Ik begrijp dat een aantal fracties vragen wil stellen aan de informateur en zij moeten in de gelegenheid worden gesteld om dat te doen. Daarom steunen wij het verzoek als zodanig.
Wij hebben geen vragen voor de informateur, omdat wij van mening zijn dat zijn eindverslag helder is en omdat wij zijn eindconclusie kunnen delen. Wij zullen dan ook niet deelnemen aan het debat.
Als er in het debat ook zal worden gesproken over de inhoud van mogelijke resultaten van de onderhandelingen, dan is het debat ontijdig. Wij zullen daar niet aan meedoen, omdat de onderhandelingen nog moeten beginnen en wij daarop derhalve niet kunnen ingaan.
De heer Slob (ChristenUnie):
Voorzitter. Conform het Reglement van Orde staat de heer Pechtold volkomen in zijn recht om dit debat aan te vragen. Ik heb vanmorgen niet voor niets weer mijn nette pak aangetrokken. Wij willen graag debatteren.
Mevrouw Halsema (GroenLinks):
Voorzitter. Als mede-indiener van het verzoek heb ik daar natuurlijk niets aan toe te voegen. Ik zou alleen de persverklaring van de drie partijen van 30 juli jongstleden willen toevoegen aan de stukken voor dit debat. Het komt mij vreemd voor dat de drie partijen die wel de pers te woord hebben gestaan, hier in dit democratisch forum niet met ons van gedachten zouden willen wisselen, omdat zij al allerlei opvatting hebben geuit. Overigens roep ik de heer Wilders in herinnering dat hij vorige keer de aanvrager van een debat was over een verslag van de informateur. Toen heeft hij lustig meegedaan.
De heer Dijkgraaf (SGP):
Voorzitter. Wij hebben geen behoefte aan een debat, maar wij zullen het ook niet blokkeren. Nu blijkt dat je ook moet zeggen of je er aan deelneemt. Wij zullen er wel aan deelnemen.
De voorzitter:
U hoeft niets te zeggen, maar het mag wel.
De heer Dijkgraaf (SGP):
Dat is waar, maar ik zeg toch maar dat wij aan het debat zullen deelnemen.
Mevrouw Thieme (PvdD):
Voorzitter. Wij steunen het verzoek. Wij betreuren het zeer dat de fracties van het CDA, de PVV en de VVD niet deelnemen aan het debat.
De voorzitter:
Ik stel vast dat er voldoende steun is voor een debat. Wij zullen spreektijden hanteren van vijf minuten per fractie, maar ik zal daar soepel mee omgaan.
Ik stel voor dat wij dit voorstel nu overbrengen aan de informateur. Ik schors de vergadering voor enkele ogenblikken, opdat wij kunnen nagaan of de informateur bereid is om onmiddellijk te komen. U kunt rustig blijven zitten, want ik heb zo'n vermoeden dat hij al in het gebouw aanwezig is.
De vergadering wordt enkele ogenblikken geschorst.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/h-tk-20092010-95-7855.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.