Regeling van werkzaamheden

De voorzitter:

Op verzoek van de fractie van het CDA benoem ik in de Contactgroep Duitsland het lid Uitslag tot lid.

Ik stel voor, een aantal stukken voor kennisgeving aan te nemen. De bijzonderheden zullen in de Handelingen worden opgenomen.

Daartoe wordt besloten.

(De nummers van de stukken zijn opgenomen aan het eind van deze editie)1

De voorzitter:

Het woord is aan mevrouw Leijten. Ik dank haar nog voor haar begrip om gisteren het woord niet te vragen.

Mevrouw Leijten (SP):

Nee, voorzitter, dat zou toch niets zijn geweest: live op televisie laten zien dat wij antwoorden willen op vragen die wij stellen. Dat is namelijk wel het geval. Samen met mijn collega Van Gerven heb ik op 7 januari 2009 vragen gesteld over het wanbeheer in de zorg, dat het Rijk 73 mln. kost. Wellicht komt er straks ook een spoeddebat over, maar op die vragen moet in ieder geval een antwoord komen.

Verder heb ik op 22 december 2008 vragen gesteld over de gehandicapteninstellingen Amerpoort en Sherpa, waarop ik nog graag antwoord wil hebben.

De voorzitter:

Wij zullen het stenogram van dit deel van de vergadering doorgeleiden naar het kabinet.

Het woord is aan mevrouw Van Velzen.

Mevrouw Van Velzen (SP):

Voorzitter. De vaste commissie voor Defensie heeft gisteren een algemeen overleg gehad met de staatssecretaris van Defensie over de vertrouwelijke stukken bij de kandidatenvergelijking voor de vervanging van de F-16. Aangezien wij er toen niet uitkwamen, wil ik graag een VAO aanvragen.

De voorzitter:

Wij zullen het VAO toevoegen aan de agenda van volgende week.

Mevrouw Van Velzen (SP):

Liever niet volgende week, want de commissie is volgende week op werkbezoek in Zweden. Mijn verzoek is om het VAO in week 8 te agenderen.

De voorzitter:

Prima.

Het woord is aan de heer Van Dijck.

De heer Tony van Dijck (PVV):

Voorzitter. Gisterenavond bereikte ons het bericht dat ABN AMRO voornemens is om weer royaal met bonussen te strooien. Daarover wil ik graag een spoeddebat aanvragen, want volgens mij is ABN AMRO nog steeds niet doordrongen van het feit dat hij aan het overheidsinfuus ligt en op sterven na dood was. Gaarne een spoeddebat op korte termijn.

De heer De Nerée tot Babberich (CDA):

Voorzitter. Ik kan mij de zorgen van de heer Van Dijck voorstellen. Het is belangrijk genoeg om er snel over te praten, maar wij hebben toevallig vanmiddag een algemeen overleg met de minister van Financiën ter voorbereiding van de Ecofin. Ik stel voor dat wij daar een halfuur aan vastknopen zodat wij deze zaak zo snel mogelijk in dat AO over de Ecofin naar voren kunnen brengen.

De voorzitter:

Ik zie eigenlijk alle anderen instemmend knikken, ook de heer Irrgang.

De heer Vendrik (GroenLinks):

Zeker, voorzitter, want dit kan echt niet. Het lijkt mij dan wel verstandig om via deze regeling alvast aan de minister van Financiën te vragen om in het debat dat wij straks hebben – dat lijkt mij een goed voorstel – een statement af te leggen over zijn positie ten aanzien van deze absurde bonussen.

De voorzitter:

Wij zullen het stenogram van dit deel van de vergadering doorgeleiden naar de minister. De vaste commissie voor Financiën stelt voor om dit onderwerp toe te voegen aan het algemeen overleg. Dus, mijnheer Van Dijck, u heeft geen steun voor een spoeddebat, maar het onderwerp wordt wel vandaag – spoediger kan niet – besproken.

De heer Tony van Dijck (PVV):

Voorzitter. Op zichzelf heeft dit onderwerp niet zo veel met de Ecofin te maken. Ik stel voor om er een uurtje aan vast te plakken in plaats van een halfuurtje.

De voorzitter:

Dat moet de commissie zelf bepalen.

De heer Tony van Dijck (PVV):

De Ecofinagenda is namelijk ook vrij vol. Voor het overige leg ik mij erbij neer.

De voorzitter:

De commissie gaat over haar eigen agenda.

Het woord is aan de heer Van Gerven.

De heer Van Gerven (SP):

Voorzitter. Ik wil graag rappelleren met betrekking tot onze vragen over de IJsselmeerziekenhuizen en het sociaal plan bij de overname. De antwoorden daarop zijn nog steeds niet binnen, terwijl wij over dit onderwerp aanstaande dinsdag een debat hebben. Ik zou dan ook graag zien dat u mijn verzoek tot spoedige beantwoording doorgeleidt naar het ministerie.

De voorzitter:

Ik zal het stenogram doorgeleiden naar het kabinet.

Het woord is aan mevrouw Van Miltenburg.

Mevrouw Van Miltenburg (VVD):

Voorzitter. Afgelopen dinsdag heb ik bij de regeling van werkzaamheden een spoeddebat aangevraagd over de gang van zaken bij zorginstelling Meavita. Ik had daar toen steun voor, maar ik ging ermee akkoord dat het een brief zou worden die dan vandaag voor 12.00 uur hier zou moeten zijn. Er is ons inderdaad een brief toegestuurd, maar die is helaas alleen procedureel. De brief is voor mij dan ook geen aanleiding om mijn verzoek om een spoeddebat in te trekken. Ik handhaaf mijn verzoek dus en ik wil graag dat dit spoeddebat vandaag wordt gehouden en dat er vandaag ook wordt gestemd.

Mevrouw Leijten (SP):

Voorzitter. Ik steun het verzoek nog steeds.

De heer Jan de Vries (CDA):

Voorzitter. Aangezien de staatssecretaris heeft aangegeven dat zij hoopt om binnen enkele dagen een inhoudelijke brief aan de Kamer te kunnen sturen, stel ik voor om het debat niet vandaag te houden, maar volgende week.

Mevrouw Sap (GroenLinks):

Voorzitter. Ik sluit mij aan bij het voorstel om het debat volgende week te houden, temeer omdat de staatssecretaris verleden week in het debat heeft toegezegd dat de continuïteit van de zorg gegarandeerd is. Wij hebben haar ook gevraagd om te garanderen dat er niet onnodig veel overheidsgeld naar falende zorgbestuurders gaat. In de brief die de staatssecretaris vandaag heeft gestuurd, wordt dat bevestigd. Ook de directeur van Meavita bevestigt in ANP-berichten dat de continuïteit niet in gevaar is. Ik zie dan ook niet in wat een debat vandaag aan meerwaarde kan hebben.

Mevrouw Wolbert (PvdA):

De fractie van de PvdA vindt dat er een debat moet komen, maar dat hoeft niet vandaag. Wij voeren ook liever geen spoeddebat, maar willen een uitgebreid overleg voeren met de staatssecretaris zodra zij meer informatie heeft gegeven.

Mevrouw Agema (PVV):

Voorzitter. Ik vind het briefje van de staatssecretaris onacceptabel. Zij geeft duidelijk aan dat zij heel veel vragen heeft, maar zij zegt niet welke vragen. Dan moet ik op basis van een half lege, loze brief beslissen over de vraag of wij dat debat vandaag moeten houden of volgende week! Ik vind dat werkelijk niet kunnen. Ik zou bijna uit kinnesinne vandaag een debat willen voeren. Vooralsnog sluit ik mij echter aan bij de hier gevormde meerderheid die het debat volgende week wil voeren.

Mevrouw Van Miltenburg (VVD):

Voorzitter. Laat ik vooropstellen dat de VVD geen twijfel heeft over de continuïteit van zorg. De staatssecretaris heeft die toezegging vorige week gedaan. Ik vertrouw erop dat dit inderdaad zo is. Ik vind echter dat het debat vandaag plaats moeten vinden, gezien de wijze waarop het proces verloopt en de onrust die daar het gevolg van is. Ik vind dat de Kamer daar vandaag een uitspraak over moet doen. Dat wil ik graag doen aan het einde van het spoeddebat.

De voorzitter:

U hebt voldoende steun voor een spoeddebat. U hebt ook verzocht om vandaag te stemmen. Het spoeddebat zal om 13.30 uur worden gehouden.

Het woord is aan de heer Van Leeuwen.

De heer Van Leeuwen (SP):

Voorzitter. Namens mijn collega Roemer verzoek ik u om het verslag van het algemeen overleg over de binnenvaart op de agenda te plaatsen.

De voorzitter:

Wij zullen het VAO toevoegen aan de agenda van volgende week.

De heer Van Leeuwen (SP):

Voorzitter. Er is een VAO over contractvervoer taxi gepland. Ik verzoek u, wederom namens mijn collega Roemer, om dat te verplaatsen, aangezien de heer Roemer in een andere vergadering zit. Ik heb begrepen dat de andere fracties dat prima vinden.

De voorzitter:

Als niemand daar bezwaar tegen heeft, zullen wij het VAO verschuiven naar volgende week.

Het woord is aan de heer Vendrik.

De heer Vendrik (GroenLinks):

Voorzitter. Ik wil u verzoeken om het verslag van het algemeen overleg met de minister van VROM over NSL, dat gisteren heeft plaatsgevonden, op de agenda te plaatsen. Een dergelijk verzoek zal waarschijnlijk ook worden gedaan naar aanleiding van het lopende algemeen overleg over Schiphol. Dat zullen wij dinsdag bevestigen.

De voorzitter:

Wij zullen het VAO over NSL toevoegen aan de agenda van volgende week.

Voorzitter: Gerkens

Naar boven