Regeling van werkzaamheden

De voorzitter:

Ik stel voor, toe te voegen aan de agenda van een van de volgende weken:

  • - het wetsvoorstel Wijziging van de Tracéwet, Spoedwet wegverbreding en de Wet ruimtelijke ordening met het oog op de verbetering van de beroepsprocedure (31546);

  • - het wetsvoorstel Wijziging van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek en van de Wet Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen in verband met de inning van partneralimentatie (31575);

  • - het wetsvoorstel Wijziging van de Werkloosheidswet in verband met het vergroten van kansen op werk voor langdurig werklozen (31767).

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan de heer Blok.

De heer Blok (VVD):

Voorzitter. Ik heb op 12 november 2008 schriftelijke vragen gesteld aan de minister van SZW over de verplichting om in één keer een pensioen aan te kopen via een derdepijlerpolis. De minister heeft op 9 december 2008 uitstel gevraagd, maar hij heeft nog steeds niet geantwoord. Het is echter een dringend vraagstuk, omdat het gaat om mensen die door de slechte beurskoersen gedwongen worden om op een zeer onaantrekkelijk moment een pensioen te kopen. Ik wil graag spoedig antwoord.

De voorzitter:

Ik stel voor, dit deel van het stenogram door te geleiden naar het kabinet, zodat de spoed ook daar wordt overgebracht.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan de heer Van Gerven.

De heer Van Gerven (SP):

Voorzitter. Ik rappelleer een aantal nog niet beantwoorde vragen. Het betreft allereerst mijn vragen aan de minister van VWS van 17 december 2008 over de plannen om een private oncologische kliniek te vestigen in Boxmeer. Deze zijn nog niet beantwoord. Dat geldt ook voor de vragen van de leden Van Gerven en Kant aan de minister van VWS van 11 december 2008 over Crestor en het Jupiteronderzoek, gefinancierd door AstraZeneca.

De vragen van de leden Van Gerven en Kant aan de minister van VWS, ook van 11 december 2008, over de openbaarheid van onafhankelijk onderzoek en toelating van geneesmiddelen en apotheken, zijn ook nog niet beantwoord. Ten slotte rappelleer ik namens de leden Karabulut en Bashir onbeantwoorde schriftelijke vragen aan de minister voor WWI en de staatssecretaris van Financiën over het erkennen van de salafistische As Soennahmoskee als algemeen nut beogende instelling door de Belastingdienst. Bij brief is om uitstel gevraagd. 20 januari 2009 zouden de antwoorden binnen zijn, maar ze zijn er nog niet.

De voorzitter:

Ik stel voor, dit deel van het stenogram door te geleiden naar het kabinet.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is nogmaals aan de heer Van Gerven.

De heer Van Gerven (SP):

Voorzitter. Ik verzoek u om het spoeddebat over de IJsselmeerziekenhuizen van hedenavond uit te stellen. De Kamer heeft zojuist een brief van de minister ontvangen, waarin staat dat onderhandelingen gaande zijn en dat de resultaten daarvan in de loop van volgende week bekend zijn. De minister verzoekt feitelijk ook om uitstel van het debat. Dat komt de onderhandelingen en het debat ten goede. Ik wil daarin meegaan, maar ik doe wel het verzoek om tot die tijd geen onomkeerbare besluiten te nemen. Verder moeten dan de nog onbeantwoorde schriftelijke vragen van mijn hand beantwoord zijn en zou ik graag zien dat de minister de kritiek op de nieuwe bestuursstructuur van de IJsselmeerziekenhuizen, zoals ook verwoord door de Nederlandse Zorgautoriteit, meeneemt in zijn beantwoording.

De heer Van der Vlies (SGP):

Voorzitter. Toen de heer Van Gerven het spoeddebat aanvroeg, had ik kritiek op hem. Wij wisten namelijk dat er nog het een en ander onderweg was en dat er nog overleg gevoerd werd. De minister zou op zijn vroegst eind deze week – het blijkt nu iets later te worden – met mededelingen komen. Op dit moment prijs ik de heer Van Gerven, want ik vind dat hij een verstandig verzoek doet als hij vraagt om uitstel van het spoeddebat.

De voorzitter:

Geprezen door de nestor van de Kamer, wat wilt u nog meer?

De heer Van Gerven (SP):

Ik neem die lof in ontvangst. Ik heb het spoeddebat aangevraagd, omdat ik vind dat er met spoed richtinggevende uitspraken door de Kamer moeten worden gedaan.

De voorzitter:

Wij zullen dit deel van het stenogram doorgeleiden naar het kabinet. Verder zal het spoeddebat over de IJsselmeerziekenhuizen van de agenda worden afgevoerd. Zodra de antwoorden er zijn, bekijken wij of het debat voor volgende week kan worden gepland.

Het woord is aan mevrouw De Pater-van der Meer.

Mevrouw De Pater-van der Meer (CDA):

Voorzitter. De vaste commissie voor Justitie heeft gisteren een algemeen overleg gevoerd met de ministers van Justitie en van BZK over het programma Veiligheid begint bij voorkomen. Ik vraag u om het verslag van dit algemeen overleg op de agenda te zetten. Het hoeft niet vandaag.

De voorzitter:

Wij zullen proberen het VAO op de agenda voor volgende week te plaatsen.

Het woord is aan mevrouw Sap.

Mevrouw Sap (GroenLinks):

Voorzitter. Namens mevrouw Peters doe ik de vooraankondiging dat wij een VAO Razeb willen agenderen voor de vergadering van dinsdag 27 januari aanstaande. Voorafgaand aan dat VAO zouden wij graag een brief van de premier en van de minister van Financiën ontvangen over het bericht uit dagblad Trouw dat de premier heeft verklaard dat het gerucht dat hij meedingt naar het voorzitterschap van de Europese Commissie van vicepremier Bos vandaan komt. Laatstgenoemde ontkent dat echter.

De voorzitter:

Ik stel voor om dit gedeelte van het stenogram door te geleiden naar het kabinet. Bij ommekomst van de brief kunt u uw aanvraag voor een VAO bevestigen.

Mevrouw Sap (GroenLinks):

Het VAO moet echt dinsdag plaatsvinden, want de Razeb is ook op die dag.

De voorzitter:

Dat kan dan ook.

Aldus wordt besloten.

De vergadering wordt enkele ogenblikken geschorst.

Naar boven