Regeling van werkzaamheden

De voorzitter:

Ik stel voor, aanstaande dinsdag te stemmen over de aangehouden motie-Cramer/Atsma (31200-XIV, nr. 120), en over de aangehouden moties-Ouwehand (30800-XIV, nrs. 122 en 123).

Voorts stel ik voor, toe te voegen aan agenda van volgende week:

  • - het wetsvoorstel Regels met betrekking tot het beheer en gebruik van watersystemen (Waterwet) (30818).

Overeenkomstig de voorstellen van de voorzitter wordt besloten.

De voorzitter:

Op verzoek van de GroenLinksfractie benoem ik in de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken het lid Azough tot plaatsvervangend lid in plaats van het lid Vendrik.

Het woord is aan mevrouw Koşer Kaya.

Mevrouw Koşer Kaya (D66):

Voorzitter. Op 29 december 2006 heb ik vragen gesteld over het glazen plafond bij het Rijk. Op 7 februari 2007 is daarop gereageerd met een uitstelverzoek. Tot op heden heb ik geen antwoord ontvangen. Als ik medio volgende week geen antwoord op deze vragen heb ontvangen, meld ik ze aan voor het vragenuur.

De voorzitter:

Ik stel voor, het stenogram van dit gedeelte van de vergadering door te geleiden naar het kabinet.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is nogmaals aan mevrouw Koşer Kaya.

Mevrouw Koşer Kaya (D66):

Voorzitter. Ik verzoek u, mede namens mevrouw Van Velzen, om het verslag van het algemeen overleg over de modernisering van het gevangeniswezen op de agenda te plaatsen.

De voorzitter:

Ik stel voor, dit verslag op de agenda van een van de volgende weken te plaatsen. Het is niet zeker of dat volgende week al lukt.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan mevrouw Thieme.

Mevrouw Thieme (PvdD):

Voorzitter. De Kamer heeft zojuist van de minister van LNV ad interim, de heer Donner, een brief ontvangen. Hij schrijft daarin dat hij aan de heer Hoekstra, die het onderzoek naar de VWA en naar malversaties in de vleessector gaat leiden, zal doorgeven dat er berichten zijn dat in slachthuizen en op veemarkten bewijsmateriaal wordt vernietigd. In deze brief geeft hij echter niet aan hoe het ministerie gaat voorkomen dat dit bewijsmateriaal wordt vernietigd. Wij willen vandaag een brief van hem ontvangen waarin hij aangeeft hoe dat wordt voorkomen.

Mevrouw Snijder-Hazelhoff (VVD):

Gistermiddag heeft de Kamer over dit onderwerp gesproken. Toen was de vraag aan de orde of er zo'n brief moet komen als nu wordt voorgesteld door mevrouw Thieme. Er werd uitgelegd dat dit wegens ziekte, bij ontstentenis van de minister, niet eerder zou lukken dan maandag. De VVD-fractie conformeert zich hieraan. Wij vinden dat er een pas op de plaats moet worden gemaakt. De brief van minister Donner is voor ons voorlopig voldoende.

Mevrouw Van Velzen (SP):

Ik heb om die brief gevraagd. De deadline voor ontvangst was gistermiddag 16.00 uur. De brief is veel later gekomen. Ik snap dat daar goede redenen voor zijn. De reden voor het verzoek was echter dat wij willen voorkomen dat er bewijsmateriaal vernietigd wordt. Daar gaat deze brief niet op in. Mijn fractie steunt het verzoek om alsnog een brief te ontvangen waarin duidelijk wordt gemaakt hoe dit wordt voorkomen.

De heer Ormel (CDA):

Mijn fractie sluit zich aan bij de woorden van mevrouw Snijder-Hazelhoff. Het is een duidelijke brief. De minister ad interim geeft aan dat hij maandag aan de Kamer zal rapporteren.

De heer Duyvendak (GroenLinks):

De fractie van GroenLinks ondersteunt het verzoek. Als een collega-Kamerlid een minister om informatie verzoekt, moeten er wel bijzonder zwaarwegende redenen zijn om daar voor te gaan liggen.

De heer Van der Vlies (SGP):

Ook mijn fractie sluit zich aan bij hetgeen mevrouw Snijder-Hazelhoff daarnet zei. Pas als de informatie er is, kun je er voor gaan liggen. De opgeworpen vraag is of die informatie er wel is. In de brief van minister Donner staat dat hij de vraag wat er precies aan de hand is, doorgeleidt naar de heer Hoekstra. Daar wordt naar gekeken. Aanstaande maandag krijgt de Kamer daarover bericht. Dat is voor dit moment voldoende.

Mevrouw Koşer Kaya (D66):

D66 steunt het verzoek van mevrouw Thieme.

De heer Duyvendak (GroenLinks):

De heer Van der Vlies heeft mijn woorden niet helemaal juist begrepen. Ik ging niet voor de informatie liggen. Ik sprak over het voor een verzoek om informatie door een collega-Kamerlid gaan liggen. Ik deel de inschatting van mevrouw Thieme dat die informatie niet in de brief staat. Je moet heel goede redenen hebben om voor zo'n type verzoek te gaan liggen.

De voorzitter:

Ik zie niet voldoende steun voor het vragen om een brief. Ik stel niettemin voor, het stenogram van dit gedeelte van de vergadering door te geleiden naar het kabinet. Dan kan het kabinet zelf bepalen of het, voorafgaand aan de brief die maandag komt, toch nog een brief stuurt over de door mevrouw Thieme aangedragen punten.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan mevrouw Peters.

Mevrouw Peters (GroenLinks):

Voorzitter. Ik verzoek u, het verslag van het algemeen overleg over de NAVO-defensieministeriële bijeenkomst op de agenda te zetten.

De voorzitter:

Ik stel voor, dit VAO toe te voegen aan de agenda's van een van de komende weken.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan de heer Duyvendak voor twee verzoeken.

De heer Duyvendak (GroenLinks):

Voorzitter. Mijn eerste verzoek is, het verslag van het AO dat wij over Schiphol hebben gehad, op de agenda te zetten. Ik wil dat debat graag houden in aanwezigheid van de ministers Eurlings en Cramer. Ik besef dat dit pas na het krokusreces kan, omdat minister Eurlings volgende week in het buitenland verblijft. Dat is geen probleem. Graag hebben wij het zo snel mogelijk daarna.

De voorzitter:

Ik stel voor, dit VAO toe te voegen aan de agenda van een van de komende weken.

Daartoe wordt besloten.

De heer Duyvendak (GroenLinks):

Voorzitter. Mijn tweede verzoek betreft een herhaling van het verzoek dat mijn collega Azough hier twee weken geleden voor het eerst heeft gedaan. Het gaat dan om de consequenties die het EU-energiepakket heeft voor de bouw van kolencentrales in Nederland. Wij hebben het kabinet om een reactie hierop gevraagd en hebben gevraagd of het eventueel aanvullende maatregelen zal nemen. Hierop is al twee keer geen reactie gekomen. Ik heb dit verzoek dinsdag opnieuw gedaan en gevraagd, die brief voor woensdag te sturen. De brief is er nog steeds niet. Ik wil hem nu vanmiddag voor 17.00 uur hebben.

De voorzitter:

Ik stel voor, het stenogram van dit gedeelte van de vergadering door te geleiden naar het kabinet.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan de heer De Roon.

De heer De Roon (PVV):

Voorzitter. Vorig jaar januari heeft de Kamer een motie aangenomen waarin het kabinet werd opgeroepen, de kosten van detentie van criminelen te verhalen op het vermogen van criminelen. Daarvan hebben wij toen een hele tijd niets meer gehoord. Bij de algemene beschouwingen in september jongstleden is door de heer Wilders nog eens gevraagd hoe het zit met de uitvoering van deze motie. De minister-president heeft toen geantwoord dat hij de Kamer een week later zou laten weten hoe het kabinet dit zou gaan doen. Daarna hebben wij hiervan weer een hele tijd niets gehoord. Bij de behandeling van de begroting van Justitie heb ik aan de minister van Justitie gevraagd hoe het ermee stond. Hij antwoordde dat het kabinet nog dat jaar zou komen met een stuk waaruit zou blijken wat het gaat doen. Dat stuk hebben wij ook niet gekregen. De motie is nu meer dan een jaar oud. Ik heb er echt genoeg van. Ik wil voor aanstaande dinsdag 12.00 uur een brief van het kabinet hebben waarin het aangeeft hoe en op welke termijn het aan deze motie uitvoering gaat geven.

De heer Van Haersma Buma (CDA):

Gisteren is er een procedurevergadering van de vaste commissie voor Justitie geweest. Dit is een verzoek dat daar thuishoort, maar daar is het verzoek niet gedaan. Ik vind dat dit verzoek gewoon in de procedurevergadering van de vaste commissie voor Justitie thuishoort. Daarin kan er dan over besloten worden. Het gaat namelijk gewoon om de vraag of een motie wordt uitgevoerd.

De heer Heerts (PvdA):

Ik sluit mij hierbij aan. Gisteren was ik eveneens bij die procedurevergadering aanwezig. Wij moeten nu om de dag via deze weg brieven afdwingen. Ik had de heer De Roon ongetwijfeld gesteund in die procedurevergadering. Vanochtend is er ook nog eens een AO geweest, waarin dit eveneens aan de orde gesteld had kunnen worden. Daar is het ook niet aan de orde gesteld. Wij moeten elkaar een beetje in bescherming nemen. Als de heer De Roon dit wil laat hij het dan, desnoods digitaal, via de procedurevergadering doen.

De heer De Roon (PVV):

Niets blijft verborgen in deze Kamer. Ik zal de Kamer daarom vertellen dat ik gistermiddag ziek ben geworden en om die reden niet naar de procedurevergadering ben gegaan. Daar heb ik deze vraag dus niet kunnen stellen. Bovendien is het voordeel van ziek thuis zijn, dat je even kunt nadenken over zaken. Op dat moment kwam mijn wens om deze brief te krijgen bij mij op. Ik realiseerde mij toen dat deze motie al meer dan een jaar geleden is aangenomen. Daarom heb ik dit onderwerp gisteren tijdens de procedurevergadering niet aan de orde gesteld. Beide heren zeggen dat dit verzoek om formele redenen tijdens deze vergadering had moeten worden gedaan. Ik neem aan dat zij evenals ik nog steeds behoefte hebben aan deze brief. Ik stel daarom voor dat wij deze brief aan de regering vragen. Ik verzoek de voorzitter dan ook, dit verzoek door te geleiden naar het kabinet.

De heer Heerts (PvdA):

Voorzitter. Gisteren was de heer De Roon ziek. Nu is hij beter. Dat is een geweldige re-integratie. Vanochtend ging een heel AO over dit onderwerp. Waarom heeft de heer De Roon dit toen niet aan de orde gesteld? Vanochtend was hij toch weer beter?

De heer De Roon (PVV):

Voorzitter. Vanochtend werd inderdaad een AO gehouden over de verbetering van het gevangeniswezen. De gewenste brief gaat echter niet over de verbetering van het gevangeniswezen, maar om het verhalen van gelden op vermogens van criminelen. Dit verzoek hoorde daar dus niet thuis.

Mevrouw Koşer Kaya (D66):

Voorzitter. Ik vind dit een beetje procedureel geneuzel. Laat die brief komen. De motie moet toch uitgevoerd worden.

De voorzitter:

Een collega kan verhinderd zijn voor een algemeen overleg of een procedurevergadering. Ik stel voor, het stenogram van dit gedeelte van de vergadering door te geleiden naar het kabinet.

De heer Van Haersma Buma (CDA):

Deze regeling van werkzaamheden is een proceduremoment. Het verzoek om een brief is heel vanzelfsprekend, maar keer op keer worden de procedurevergaderingen van commissies vermeden en worden de verzoeken hier aan de orde gesteld. In onze fractie is ook wel eens iemand ziek. Dan volstaat een telefoontje naar een ander om het waar te nemen. Ik vind dat wij deze orde moeten handhaven. Anders moeten wij de procedurevergaderingen maar opheffen. Daarom heb ik geen behoefte aan de brief. Wel heb ik behoefte aan een ordentelijk verzoek van de heer De Roon tijdens een vergadering van de vaste commissie voor Justitie. Daarin kan hij om de brief vragen.

Mevrouw Koşer Kaya (D66):

Voorzitter. De heer Van Haersma Buma heeft gelijk dat het verzoek van de heer De Roon in de procedurevergadering thuishoort. Het verzoek is echter nu gedaan. Wij zijn nu al tien minuten over procedures aan het praten. Laat de brief gewoon komen.

De voorzitter:

Ik handhaaf mijn suggestie. Ik ben het eens met de heer Van Haersma Buma dat dit geen schoonheidsprijs verdient, maar er kunnen omstandigheden zijn waardoor het anders gaat. Het gaat om de uitvoering van de motie. Ik stel daarom toch voor, het stenogram van dit gedeelte van de vergadering door te geleiden naar het kabinet.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan mevrouw Gerkens.

Mevrouw Gerkens (SP):

Voorzitter. Ik wil wederom rappelleren om de vragen die ik heb gesteld over internetverslaving (nr. 2070806280) beantwoord te krijgen. Er is een uitstelbericht gekomen, maar inmiddels is de termijn daarvan ook overschreden. Ik verzoek om een spoedige beantwoording.

De voorzitter:

Ik stel voor, het stenogram van dit gedeelte van de vergadering door te geleiden naar het kabinet.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan mevrouw Dezentjé Hamming.

Mevrouw Dezentjé Hamming (VVD):

Voorzitter. Ik verzoek u, mede namens het CDA en GroenLinks, het VAO over de kinderopvang op de agenda te plaatsen.

De voorzitter:

Ik stel voor, het VAO toe te voegen aan de agenda van een van de volgende weken.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan mevrouw Van Velzen.

Mevrouw Van Velzen:

Voorzitter. Gisteren heeft de vaste commissie voor Defensie een algemeen overleg gehouden over de Defensie Industrie Strategie (DIS). Ik verzoek u, het verslag daarvan op de agenda te plaatsen.

Volgende week voeren de vaste commissies voor Justitie en voor Buitenlandse Zaken een debat over gedetineerden in het buitenland, de WOTS-verdragen. Ik heb een tweetal sets Kamervragen gesteld over de situatie van Nederlandse gedetineerden in Zambia en Peru. Ik zou graag zien dat deze vragen ruimschoots vóór dat AO beantwoord worden. Het liefst ontvang ik de beantwoording deze week, uiterlijk aanstaande maandag.

De voorzitter:

Ik stel voor, het VAO toe te voegen aan de plenaire agenda van een van de volgende weken.

Wat betreft uw verzoek om beantwoording van uw vragen stel ik voor, het stenogram van dit gedeelte van de vergadering door te geleiden naar het kabinet.

Overeenkomstig de voorstellen van de voorzitter wordt besloten.

De vergadering wordt van 15.15 uur tot 16.00 uur geschorst.

Voorzitter: Van Gent

Naar boven