Regeling van werkzaamheden

De voorzitter:

Ik stel voor, op dinsdag 18 september om 15.00 uur de minister van Financiën in de gelegenheid te stellen om de begroting voor 2008 aan te bieden. Voorts stel ik voor om de algemene politieke beschouwingen te houden op woensdag 19 september, te beginnen om 10.15 uur, en deze op donderdag 20 september, eveneens om 10.15 uur, voort te zetten, zo nodig tot na 23.00 uur. Ik stel daarbij de volgende procedure voor.

Op woensdag 19 september begint de Kamer om 10.15 uur in de gebruikelijke begrotingsvolgorde. Deze termijn zal naar verwachting vóór de avondpauze kunnen worden afgerond. Donderdag 20 september om 10.15 uur zal de minister-president antwoorden. Daarna is er een tweede termijn voor de indiening van moties en een nadere inbreng.

Ik stel voor om de volgende spreektijden te hanteren: CDA en PvdA: 35 minuten; SP en VVD: 30 minuten; PVV, GroenLinks en ChristenUnie: 20 minuten; D66, PvdD en SGP: 15 minuten.

Overeenkomstig de voorstellen van de voorzitter wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan de heer Graus.

De heer Graus (PVV):

Voorzitter. Voor vanavond staat een spoeddebat gepland over diertransporten. Miljoenen dieren worden getransporteerd. Het gaat daarbij niet slechts om dierenmishandeling, maar om dierenmoord. De toestanden zijn zo erbarmelijk dat ik zeker een verdubbeling van de spreektijd wil aanvragen. Met een spreektijd van drie minuten gaan wij dit echt niet redden. Het onderwerp is daarvoor te belangrijk. Het zou zelfs onfatsoenlijk zijn om voor deze massamoord slechts drie minuten per spreker uit te trekken.

Mevrouw Ouwehand (PvdD):

Voorzitter. Namens mijn fractie pleit ik ook voor een verruiming van de spreektijd.

Mevrouw Van Velzen (SP):

Voorzitter, ik ben de aanvrager van het debat. Ik ben het geheel eens met de heer Graus. Een spreektijd van zes minuten lijkt mij een goed voorstel.

De heer Ormel (CDA):

Voorzitter. Een spoeddebat is een spoeddebat. Als de situatie zo erbarmelijk is als de heer Graus schetst, had hij een normaal debat moeten aanvragen. Dan hadden wij langere spreektijden kunnen hanteren. Ik vraag u, de maximale spreektijd bij spoeddebatten van drie minuten gewoon aan te houden.

De heer Cramer (ChristenUnie):

Voorzitter. Ook ik ben van mening dat het spoeddebat gevoerd kan worden met spreektijden van drie minuten. In de loop van dit jaar hebben wij nog een debat over dierenwelzijn. Daarbij zal het transport zeker aan de orde komen. Het laatste woord is hierover nog niet gesproken na het spoeddebat. Zo'n debat is, wat mij betreft, daarom nu voldoende.

De heer Teeven (VVD):

Voorzitter. De VVD-fractie vindt dat de spreektijd die voor een spoeddebat geldt, voldoende is.

Mevrouw Azough (GroenLinks):

Voorzitter. De fractie van GroenLinks steunt het voorstel voor een spreektijd van zes minuten.

De heer Pechtold (D66):

De heer Van der Ham kan het in drie minuten.

De voorzitter:

Mijnheer Graus, ik zie geen meerderheid voor uw voorstel voor een spreektijd van zes minuten. De heer Ormel wees er ook al op dat u altijd kunt kiezen voor een algemeen overleg of een gewoon debat. Daarin hebt u meer tijd. U vroeg echter om een spoeddebat. Daarom moet ik de spreektijden handhaven die daarvoor staan. Spoeddebatten gaan altijd over belangrijke onderwerpen. Uw vergelijking met andere debatten is geheel voor uw rekening. Ik moet vasthouden aan een spreektijd van drie minuten, ook al omdat er geen meerderheid is voor een verlenging ervan.

De heer Graus (PVV):

Voorzitter. Uiteraard leg ik mij hierbij neer, want dit is de regel. Weer blijkt echter hoe onfatsoenlijk deze Kamer is...

De voorzitter:

Nee, zulke dingen moet u nu niet zeggen. Wij gaan in deze Kamer heel netjes met elkaar om en u krijgt alle gelegenheid om uw voorstel te doen. Er is echter geen meerderheid voor. Het lijkt mij dat wij dit alles buitengewoon goed volgens de regels doen.

Het woord is aan de heer Fritsma.

De heer Fritsma (PVV):

Voorzitter. Ik verzoek u, het verslag van het gisteren gehouden algemeen overleg over het arbeidsmarktbeleid op de plenaire agenda te zetten. Ik doe dit verzoek mede namens collega Nicolaï van de fractie van de VVD.

De voorzitter:

Ik stel voor, dit onderwerp toe te voegen aan de agenda van een van de volgende weken.

Daartoe wordt besloten.

Naar boven