78ste vergadering

Dinsdag 16 mei 2006

14.00 uur

Voorzitter: Weisglas

Tegenwoordig zijn 141 leden, te weten:

Van Aartsen, Aasted Madsen-van Stiphout, Albayrak, Algra, Aptroot, Arib, Van As, Atsma, Azough, Van Baalen, Bakker, Balemans, Van Beek, Blok, Blom, Van Bochove, Boelhouwer, Van Bommel, Bos, Van den Brink, Brinkel, Buijs, Bussemaker, Van de Camp, Çörüz, Crone, Van Dam, Depla, Dezentjé Hamming, Van Dijk, Van Dijken, Dijksma, Dijsselbloem, Dittrich, Douma, Dubbelboer, Duivesteijn, Duyvendak, Van Egerschot, Eijsink, Eski, Ferrier, Van Fessem, Fierens, Van Gent, Gerkens, Van Haersma Buma, Halsema, Van der Ham, Hamer, Haverkamp, Van Heemst, Herben, Hermans, Hessels, Van Heteren, Van Hijum, Hofstra, Ten Hoopen, Huizinga-Heringa, Irrgang, Jager, Joldersma, Jonker, Jungbluth, Kalsbeek, Kant, Karimi, Knops, Koenders, Koomen, Koopmans, Kortenhorst, Koşer Kaya, Kraneveldt, De Krom, Kruijsen, Van der Laan, Lambrechts, Lazrak, Leerdam, Lenards, Van Lith, Luchtenveld, Marijnissen, Mastwijk, Meijer, Van Miltenburg, Mosterd, Nawijn, De Nerée tot Babberich, Nijs, Noorman-den Uyl, Van Oerle-van der Horst, Omtzigt, Oplaat, Örgü, Ormel, De Pater-van der Meer, Rambocus, Roefs, Rouvoet, Samsom, Van der Sande, Van Schijndel, Schippers, Schreijer-Pierik, Slob, Smeets, Smilde, Snijder-Hazelhoff, Spies, Van der Staaij, Sterk, Straub, Szabó, Timmer, Timmermans, Tjon-A-Ten, Varela, Van Velzen, Vendrik, Verbeet, Verburg, Verdaas, Vergeer, Verhagen, Vietsch, Visser, Van der Vlies, Bibi de Vries, Jan de Vries, Klaas de Vries, Van Vroonhoven-Kok, Waalkens, Weekers, Weisglas, Wilders, Van Winsen, De Wit en Wolfsen,

en de heer Remkes, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de heer Donner, minister van Justitie, de heer Brinkhorst, vice-minister-president, minister van Economische Zaken, en mevrouw Verdonk, minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie.

De voorzitter:

Ik bied mijn verontschuldigingen aan voor het vijf minuten te laat beginnen van de vergadering. Ik deel aan de Kamer mede dat zijn ingekomen berichten van verhindering van de leden:

Aasted Madsen-van Stiphout, wegens bezigheden elders;

De Haan, wegens ziekte, de gehele week.

Deze berichten worden voor kennisgeving aangenomen.

De voorzitter:

Ik deel u mee dat de volgende brief is binnengekomen:

"Rotterdam, 27 april 2006

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Geachte Voorzitter,

Het is mooi geweest. Na bijna vijftien jaar ga ik op dinsdag 16 mei de Kamer verlaten. Sinds 16 maart combineer ik het werk als Tweede-Kamerlid met het lidmaatschap van de gemeenteraad van Rotterdam. Ik ben er trots op dat ik mijn landelijke ervaring en contacten mag inzetten om de lokale politiek in uw en mijn woonplaats te versterken.

Ik zal bij mijn afscheid niemand lastig vallen met goedbedoelde raad. Hopelijk heb ik tijdens mijn lidmaatschap van deze Kamer laten zien waar het in de kern bij het volksvertegenwoordigerschap om draait. Slechts één uitzondering wil ik graag maken: ik hoop dat meer collega's beschikbaar willen zijn voor werkzaamheden in internationaal verband. Wie parlementariërs in Oost-Europa heeft getraind of waarnemer is geweest bij verkiezingen in Afrika, doet niet alleen een investering in de kracht en de kwaliteit van hun parlementaire democratie maar ook in de onze.

Hartelijk wil ik iedereen, maar vooral het personeel van de Kamer, danken voor alle assistentie, ondersteuning en vooral het getoonde geduld.

Het is mooi geweest. Heel mooi.

Met vriendelijke groet,

Peter van Heemst"

(Applaus)

De voorzitter:

Geachte heer van Heemst, beste Peter, u bent – dat blijkt ook uit uw brief – Rotterdammer in hart en nieren. Het was voor mij, ook als inwoner van die stad, dan ook geen echte verrassing dat u zich aanmeldde als kandidaat-lijsttrekker van de PvdA in Rotterdam bij de laatst gehouden gemeenteraadsverkiezingen. Uw partij ging met u als lijsttrekker in Rotterdam van elf naar achttien zetels in de gemeenteraad; een knappe prestatie.

Sinds 10 september 1991 was u lid van de Tweede Kamer. Met uw vertrek gaat weer een flink stuk ervaring en institutioneel geheugen van de Kamer verloren. U weet dat ik dat betreur. Tegelijkertijd heb ik begrip en respect voor uw individuele beslissing, na zo veel jaren intensief Kamerlidmaatschap.

Voor uw Kamerlidmaatschap was u lid van de gedeputeerde staten van Zuid-Holland. U nam uw taak als gedeputeerde van Zuid-Holland zo serieus dat u alleen vakantie wilde houden in uw eigen provincie. Geen vakanties meer in zuidelijke, warme landen maar in de Alblasserwaard, de Krimpenerwaard, de Biesbosch en de Duin- en Bollenstreek. Uw vakanties zullen zich de komende jaren dus op een nog kleiner gebied afspelen.

Toen u als gevolg van de verkiezingen afscheid moest nemen als gedeputeerde, diende het Kamerlidmaatschap zich voor u aan omdat onze oud-collega Piet de Visser uw fractie had verlaten. Zo werd u in 1991 Kamerlid. U hield uw maidenspeech over de grote efficiencyoperatie van de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken op 11 februari 1992 onder een echt Van Heemst-motto: "Achtung, baby".

U hield zich vooral bezig met de beleidsterreinen Verkeer en Waterstaat, en Justitie – u bent ook jaren voorzitter van de commissie voor Justitie geweest – en daarbinnen speciaal met de onderwerpen veiligheid, terreurbestrijding en politie. Uw affiniteit met politie is bijna genetisch bepaald: uw grootvader van moederskant was politieagent. Ja, de Voorzitter weet alles en ik zie dat ik meer weet dan u!

Bij de behandeling van het kabinetsbesluit om een hogesnelheidslijn aan te leggen door het Groene Hart in de Randstad was er, mede door uw toedoen, met de PvdA een meerderheid voor een HSL-lijn volgens de zogenaamde Bos-variant, langs de spoorweg. De debatten tussen u en het toenmalige Kamerlid de heer Leers over de hogesnelheidslijn, de aanleg van een tunnel of de Bos-variant zijn legendarisch. In 2004 verhaalt u in het gesprek met de Tijdelijke Commissie Infrastructuurprojecten over het Sinterklaasoverleg, het bewindsliedenoverleg van de PvdA op het Catshuis op 5 december 1996. U vertelde hoe de toenmalige minister-president Kok bromde: als jullie dit, de Bos-variant, volhouden, ga ik morgen naar de Koningin. En u riep toen: ach, dan loop ik wel een stukje mee voor de gezelligheid.

U bent een man met een uitgesproken karakter. U wordt vaak getypeerd als recht door zee, een straatvechter, maar in de goede zin van het woord, activistisch en ook opkomend voor de belangen van de eigen regio. Maar u was soms ook het enfant terrible van de Tweede Kamer. Ik herinner mij natuurlijk dat ik u in 2002 bijna uit de plenaire vergaderzaal heb verwijderd. U weet, volgens het Reglement van Orde heeft de Voorzitter dat recht en soms ook die plicht. Op dat moment ontregelde u in ernstige mate de regeling van werkzaamheden, vaak toch al ingewikkeld, door luidkeels in de zaal opmerkingen en grappen te blijven maken. Ik heb mij toen echter, gezien uw zeer grote staat van dienst, beperkt tot een waarschuwing.

Geachte heer Van Heemst, beste Peter, nogmaals, je bent een man van karakter. Ook als het gaat om heel persoonlijke dingen. Peter, het ga je goed. Ik wens je heel veel succes en heel veel plezier in de gemeenteraad van de stad die ons beiden lief is.

(Applaus)

De voorzitter:

Van de brief van de heer Van Heemst is kennisgeving gedaan aan de minister van BZK en aan de Kiesraad.

De overige ingekomen stukken staan op een lijst die op de tafel van de griffier ter inzage ligt. Op die lijst heb ik voorstellen gedaan over de wijze van behandeling. Als aan het eind van de vergadering daartegen geen bezwaren zijn ingekomen, neem ik aan dat de Kamer zich met de voorstellen heeft verenigd.

Naar boven