Aan de orde is de stemming over moties, ingediend bij het debat over de moord op de heer Th. van Gogh (29854), te weten:

- de motie-Wilders/Van As over het oppakken en zo mogelijk uitzetten van potentiële terroristen (29854, nr. 5);

- de motie-Wilders over het opzeggen van het vertrouwen in de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (29854, nr. 6);

- de motie-Van As c.s. over het weren van buitenlandse tv- en radiozenders die haat zaaien en tot geweld oproepen (29854, nr. 7);

- de motie-Halsema c.s. over het onderbrengen van scherp geprofileerde opinieleiders in het rijksdomein van bewaken en beveiligen (29854, nr. 9).

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van een stemverklaring vooraf.

De heer Bos (PvdA):

Voorzitter. Ik wil graag iets zeggen over de motie op stuk nr. 9 van mevrouw Halsema c.s. Iedere burger heeft recht op veiligheid en bescherming. Op die hoofdregel moeten zo weinig mogelijk uitzonderingen worden gemaakt. Als scherp geprofileerde opiniemakers nu niet op voldoende beveiliging kunnen rekenen, moet die alsnog voor hen beschikbaar komen. Niet door het onderscheid tussen verschillende groepen burgers te vergroten, maar door de autoriteiten die geacht worden om dit te doen, daar ook toe in staat te stellen. Wij stemmen daarom, mede in het licht van de toezeggingen van de minister, tegen deze motie. Als echter het resultaat van de toezeggingen straks niet beantwoordt aan de verwachtingen die ik eerder formuleerde, zullen wij niet aarzelen om bij de eerstkomende gelegenheid hierop terug te komen.

In stemming komt de motie-Wilders (29854, nr. 6).

De voorzitter:

Ik constateer dat de Groep Wilders voor deze motie heeft gestemd en de aanwezige leden van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Wilders/Van As (29854, nr. 5).

De voorzitter:

Ik constateer dat de Groep Wilders en de aanwezige leden van de fractie van de LPF voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Van As c.s. (29854, nr. 7).

De voorzitter:

Ik constateer dat de Groep Lazrak tegen deze motie heeft gestemd en de aanwezige leden van de overige fracties ervoor, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Halsema c.s. (29854, nr. 9).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, D66, de VVD, de Groep Wilders, de ChristenUnie, de SGP en de LPF voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

Voordat ik de vergadering sluit, wil ik graag onze collega en voor velen goede vriendin Ayaan Hirsi Ali – velen hebben haar ook genoemd – namens alle leden van de Kamer heel veel sterkte en heel veel kracht toewensen. Wij hebben haar gemist tijdens het debat en wij hopen haar hier weer gauw te zien.

(Instemmend geroffel op de bankjes)

Sluiting 2.43 uur

Naar boven