Noot 1 (zie blz. 4961)

Amendement Bruls vrijlating nr. 44

Het conceptamendement van de heer Bruls inzake een inkomensvrijlating voor bijstandsgerechtigden met een ontheffing van de arbeidsplicht en een deeltijdbaan biedt een volledige vrijlating van het arbeidsinkomen tot 25% van de relevante bijstandsnorm. Bij een deeltijdbaan van 8 uur tegen het minimumloon wordt in dit voorstel nagenoeg de maximum vrijlating bereikt. Voor alleenstaande ouders ontstaat als gevolg van de in de WWB reeds vrijgelaten heffingskortingen nog een bescheiden inkomensverbetering bij meer dan 8 uur werken. In het voorstel komt het maandinkomen van de alleenstaande ouder gedurende de eerste 6 maanden meer dan € 300 per maand hoger uit dan de bijstandsnorm. Na deze periode treedt eenzelfde inkomensdaling op. Een volledige uitstroom uit de bijstand gedurendedeze eerste 6 maanden leidt tot eenzelfde inkomensterugval. Pas bij een loon ver boven het netto wettelijk minimumloon wordt het inkomen dat bij 8 uur werken al wordt bereikt, geëvenaard.

Verlagen van het in het amendement opgenomen percentage naar 15% of 20% van de bijstandsnorm levert slechts een beperkte oplossing voor deze problemen (variant II en III).

Een geleidelijker verloop naar een lager maximum, namelijk tot het niveau van de in de huidige abw geldende maximale vrijlating kan worden gerealiseerd, door het percentage van 25% niet toe te passen op de bijstandsnorm, maar op het vrij te laten arbeidsinkomen, dit te maximeren op het in de huidige abw geldende bedrag (€ 163) en het te anticumuleren met aanvullende alleenstaande ouderkorting en combinatiekorting (variant I). In dat geval loont het voor een alleenstaande ouder (en voor een alleenstaande) om een steeds grotere deeltijdbaan te aanvaarden. Ook treedt dan bij volledige uitstroom naar een voltijdbaan tegen netto minimumloon tenminste geen inkomensterugval op.

In de WWB is de prikkel tot volledige uitstroom naar betaalde arbeid overigens het grootste, omdat daarin geen vrijlatingen zijn opgenomen, met uitzondering van de vrijgelaten specifieke heffingskortingen voor alleenstaande ouders (aanvullende alleenstaande ouderkorting en combinatiekorting).

Effecten inkomensvrijlatingen  op  besteedbaar  inkomen  alleenstaande  ouders  met  ontheffing (voorstel  WWB+Bruls  en  SZW- varianten)

Effecten  inkomensvrijlatingen  op  besteedbaar  inkomen  alleenstaanden  met  ontheffing  (voorstel  WWB+Bruls  en  varianten)

Naar boven