Regeling van werkzaamheden

De voorzitter:

Op verzoek van diverse fracties benoem ik in het Presidium:

  • - het lid Blok tot plv. lid in de bestaande vacature;

  • - het lid Giskes tot plv. lid in de bestaande vacature;

  • - het lid Kraneveldt tot plv. lid in de bestaande vacature.

Op verzoek van de LPF-fractie benoem ik in de commissie voor de Verzoekschriften het lid Kraneveldt tot lid in de bestaande vacature en het lid Varela tot plv. lid in de bestaande vacature.

Het woord is aan mevrouw Halsema.

Mevrouw Halsema (GroenLinks):

Voorzitter. De formatie gaat de achtste week in. Een formatie is het belangrijkste moment van machtsvorming in onze parlementaire democratie, die een vierjaarlijkse cyclus kent. Tegelijkertijd is een formatie het meest verborgen, het minst openbare en het minst controleerbare moment. Deze formatie is daarop tot dusverre helaas geen uitzondering. Wat wel naar buiten komt via de media, duidt op stagnatie, onderling wantrouwen en moeizame verhoudingen. Om met voormalig minister Pronk te spreken: je kunt niet over ziektekosten praten, als je het oneens bent over oorlog en vrede.

Gezien de duur van de formatie, de problemen die er klaarblijkelijk zijn in aanmerking genomen, vindt de fractie van GroenLinks de tijd gekomen om de informateurs uit te nodigen tussentijds inlichtingen te verschaffen aan de Tweede Kamer over het verloop van de formatie tot dusverre. Ik realiseer mij volledig dat het vandaag wellicht niet de dag is om die informatie te verschaffen. Mijn verzoek is, de inlichtingen dinsdag vóór 14.00 uur naar de Kamer te verzenden, zodat wij kunnen besluiten eventueel op basis van deze informatie te verzoeken een debat te houden.

De heer Van der Vlies (SGP):

Voorzitter. Ik bleef even stil, omdat ik toch wel onder de indruk ben van het medeleven van mevrouw Halsema en haar fractie met dit proces. Er spreekt deernis uit en oprechte zorg...

Mevrouw Halsema (GroenLinks):

Voorzitter. Misschien mag ik even reageren?

De voorzitter:

Als u nu reageert op wat de heer Van der Vlies heeft gezegd, ontstaat er een debat bij de regeling van werkzaamheden. Maar vooruit, u mag kort procedureel reageren op wat hij heeft gezegd.

Mevrouw Halsema (GroenLinks):

Ik beschouw zijn opmerking als een ondersteuning van mijn verzoek. Wij delen een gevoel van betrokkenheid. Het is ook een legitiem gevoel van betrokkenheid, want het gaat uiteindelijk om de organisatie van onze parlementaire democratie.

De voorzitter:

U kent uiteraard allemaal artikel 139a. Daarin staat dat de Kamer kan besluiten de formateur of informateur dan wel formateurs of informateurs uit te nodigen om over het verloop van de kabinetsinformatie of -formatie inlichtingen te verschaffen. Dat is wat u heeft gevraagd. De volgende passage luidt: kan de formateur of informateur uitnodigen na afloop van een formatie- of informatieopdracht te dien einde in de vergadering tegenwoordig te zijn. Dat was nog niet het tweede deel van uw verzoek. U vroeg om informatie. Het houden van een debat met de informateurs kan conform het Reglement van orde alleen na afloop van een fase. Het is niet nodig daarover nu al een beslissing te nemen, want u heeft nog niet om een debat gevraagd, maar u noemde die mogelijkheid wel. Daarom wijs ik op dit artikel van het Reglement van orde.

Mevrouw Halsema (GroenLinks):

Ik ben mij daar ten volle van bewust, voorzitter. Ik zou niet de goden willen verzoeken door te stellen dat het verloop van de formatie nog wel eens zou kunnen samenvallen met de afloop van de formatie. Ik zal ook niet vooruitlopen op de mogelijkheid van een debat volgende week.

De voorzitter:

Ik stel voor, het stenogram van dit deel van de vergadering door te geleiden naar de twee informateurs.

Daartoe wordt besloten.

Naar boven