Noot 1 (zie blz. 2591)

Interpellatievragen van het lid Rietkerk (CDA) aan de minister van Justitie over het gevangeniswezen.

1

Is het waar dat TBS'ers, jeugddelinquenten en andere gevangenen eerder vrijkomen, als gevolg van de nieuwe cao-afspraken met het gevangenispersoneel? Is het waar dat er voor nieuwe gevangenen minder plaats is en dat de aanwezige wachtlijsten niet weggewerkt kunnen worden, ja zelfs toenemen?1

2

Zijn er sinds 9 oktober jl. reeds bijna 150 gevangenen te vroeg heengezonden vanwege een chronisch tekort aan cellen? Met hoeveel zal het aantal heen te zenden gevangenen na 15 december a.s. toenemen vanwege het schrappen van de 103%-maatregel?2

3

Op welke wijze is de bezuiniging van 115 miljoen gulden uit het regeerakkoord in deze regeerperiode geëffectueerd? Wat zijn de effecten van de bezuinigingen op het cellenaantal en het personeel?

4

Waarom wordt uw inzet om de wachtlijsten TBS en Jeugd Justitiële Inrichtingen (JJI) weg te werken in het voorjaar van 2002 niet gehaald? Waarom zijn er inmiddels naast wachtlijsten TBS/JJI ook wachtlijsten bij de vreemdelingenbewaring en het overig gevangeniswezen? Is er nu wel of geen cellentekort en moeten er structureel cellen bij? Waarom hebt u de 34 miljoen gulden voor capaciteitsuitbreiding in 2001 niet benut?

5

Hoe verhoudt zich het beleid van de staatssecretaris van Justitie over verkorten van de doorlooptijden in de jeugdketen en het wegwerken van wachtlijsten in de JJI met de ernstige situatie van dit moment?

6

Acht u de prognoses waarop u uw beleid van de laatste jaren baseert betrouwbaar genoeg? Waarom laat u de prognoses extern ijken door een gezaghebbende deskundige? Wie is deze deskundige?

7

Hoeveel gedetineerden zijn er in respectievelijk 1998, 1999, 2000 en 2001 versneld ontslagen? Hoeveel verdachten zijn ontslagen uit inverzekeringstelling (straf van vier jaar of meer/risico op herhaal- en vluchtgedrag) in respectievelijk 1998,1999, 2000 en 2001? Wat is de verwachting voor 2002? Om welke delicten gaat het hierbij en voor hoe lang zijn de betrokkenen gestraft?

8

Waarom hebt u de Kamer pas nadat er mondelinge vragen waren aangemeld maandagochtend jongstleden geïnformeerd over de situatie na 9 oktober jl. en waarom niet eerder?

9

Welke maatregelen hebt u in deze regeerperiode concreet uitgevoerd ten behoeve van structurele verbeteringen voor het personeel bij de Dienst Justitiële Inrichtingen?

10

Welke incidentele en structurele investeringen zijn nodig voor een goed personeelsbeleid in 2002 en verder? Zijn de 50 miljoen gulden incidenteel in 2002 niet veel te weinig om echt verbetering te brengen in de personeelssituatie bij de Dienst Justitiële Inrichtingen?

1 De Telegraaf 10 december 2001.

2 De Telegraaf 11 december 2001 en Algemeen Dagblad 11 december 2001.

Naar boven