Regeling van werkzaamheden

De voorzitter:

Op verzoek van enkele fracties stel ik voor, de stemmingen over de moties AMvB's Flora- en faunawet één week uit te stellen.

Op verzoek van de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stel ik voor, de stemmingen in verband met de wetsvoorstellen Arbeid en zorg (27207 en 27208) één week uit te stellen.

Ik stel voor, toestemming te verlenen tot het houden van notaoverleg met stenografisch verslag:

  • - op maandag 23 april 2001 van 11.15 uur tot 18.00 uur van de vaste commissie voor Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer over de Planologische kernbeslissing Vijfde nota ruimtelijke ordening (deel I) (27578).

Overeenkomstig de voorstellen van de voorzitter wordt besloten.

De voorzitter:

Op verzoek van de PvdA-fractie benoem ik in de commissie voor de Verzoekschriften het lid Dijsselbloem tot plaatsvervangend lid in plaats van het lid Van Heemst.

Het woord is aan de heer Waalkens.

De heer Waalkens (PvdA):

Voorzitter! Er is ons net ter ore gekomen dat er een zeer verdacht geval van mond- en klauwzeer is geconstateerd op een bedrijf in Oene. Vorige week hebben wij in een spoeddebat gesproken over het instellen van een tijdelijk vervoersverbod voor evenhoevigen. De PvdA is geschrokken van de versoepelingen die op zondagnacht om 0.00 uur zijn ingegaan. In combinatie met het bericht over het zeer verdachte geval van mond- en klauwzeer brengt dit ons ertoe te vragen of de minister de Kamer nog hedenmiddag een brief wil voorleggen waarin hij ingaat op zijn verklaring in de Eerste Kamer en op de versoepelingen die hij vanaf zondag heeft toegestaan.

Ik zou graag zien dat in die brief ook wordt ingegaan op het ontheffingenbeleid voor grote evenementen. Verder vraag ik of het mogelijk is dat de minister in die brief een beoordeling geeft van de sanitaire maatregelen voor transporten uit besmette gebieden. Dit geldt dan zowel het goederen- als het personenvervoer.

De heer Atsma (CDA):

Ik sluit mij bij dit verzoek aan en voeg hieraan de vraag toe of de minister ook nog wil aangeven op welke wijze bijvoorbeeld met het ministerie van VWS over dit punt wordt gecommuniceerd in het kader van grote sportevenementen in het algemeen.

De heer Van der Vlies (SGP):

Ook ik sluit me bij dit verzoek aan. Misschien is het goed het nog iets te verbreden. Gisteren is dit onderwerp ook aan de orde geweest in de Landbouwraad en het is wellicht goed dat debat ook hierbij te betrekken.

Mevrouw Vos (GroenLinks):

Voorzitter! Ook ik sluit mij bij de vraag van de heer Waalkens aan. Ik zou verder heel graag een antwoord van de minister horen op de vraag waarom op verschillende momenten versoepelingen in het transportverbod zijn afgekondigd, met name over het laatste bericht dat wij hebben ontvangen dat er zelfs weer mag worden geëxporteerd.

De voorzitter:

Ik constateer, dat de heer Waalkens dit waardevolle aanvullingen vindt.

Ik stel voor, het stenogram van dit gedeelte van de vergadering door te geleiden naar het kabinet.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan de heer Rabbae.

De heer Rabbae (GroenLinks):

Voorzitter! Wij hebben onlangs een algemeen overleg gevoerd over de politie. Namens mijn fractie wil ik u vragen het verslag van dit algemeen overleg in de loop van deze of volgende week op de agenda van de Kamer te plaatsen. Het is niet urgent.

De voorzitter:

Ik zal de Kamer hiervoor op een later moment een voorstel doen.

Het woord is aan de heer Valk.

De heer Valk (PvdA):

Mevrouw de voorzitter! De berichten over de recente ontwikkelingen in Macedonië en de ontwikkelingen daar kunnen zeer verontrustend worden genoemd. Gisteren heeft er in Brussel overleg plaatsgevonden tussen de ministers van buitenlandse zaken van de lidstaten van de EU, de secretaris-generaal van de NAVO en de minister van buitenlandse zaken van Macedonië, Kerim. Tijdens dat overleg zijn toezeggingen gedaan omtrent een actievere rol van de NAVO bij de bestrijding van het terrorisme aldaar. Mijn fractie ontvangt graag een verslag van dit overleg, met name toegespitst op de toezeggingen die precies zijn gedaan en op de termijn waarbinnen deze zullen worden doorgevoerd.

Verder uitte minister Van Aartsen volgens een bericht in de Volkskrant gisteren kritiek op het optreden van KFOR: die wordt verweten dat Macedonië niet of te laat is ingelicht over het optreden van Albanese strijdtroepen aldaar. Ook hierover krijgt mijn fractie graag nadere informatie: waarom zou de KFOR dit hebben nagelaten en hoe is daarop gisteren gereageerd?

De heer Verhagen (CDA):

Voorzitter! Namens de CDA-fractie sluit ik mij aan bij dit verzoek. Ik zou het zelfs willen uitbreiden, temeer omdat de minister blijkens de krantenberichten gisteren iets anders zei dan in het algemeen overleg dat wij vorige week juist hierover voerden. Graag ontvangen wij ook nog informatie over de mogelijkheden van een aparte vredesmacht in Macedonië en de positie van de Macedonische regering in dezen. U kunt dit zien als een amendement op het verzoek van de heer Valk.

De voorzitter:

Ik neem aan dat de heer Valk daarmee kan leven.

De heer Valk (PvdA):

Ja, uitstekend.

De voorzitter:

In dat geval stel ik voor, het stenogram van dit gedeelte van de vergadering door te geleiden naar het kabinet.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan mevrouw Verburg.

Mevrouw Verburg (CDA):

Voorzitter! Afgelopen donderdagavond is het rapport van de commissie-Vonhoff gepresenteerd; deze commissie onderzocht het conflict tussen het Regionaal bestuur Rijnmond en het Centraal bestuur arbeidsvoorziening. Ik vraag de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om dit rapport naar de Kamer te sturen, vergezeld van de reactie van de regering.

De voorzitter:

Ik stel voor, het stenogram van dit gedeelte van de vergadering door te geleiden naar het kabinet.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan de heer Stroeken.

De heer Stroeken (CDA):

Voorzitter! Vorige week verscheen het rapport van de heer Koning over de taxiperikelen in Amsterdam. Ik wil u vragen aan de minister van Verkeer en Waterstaat te verzoeken om in een brief een reactie hierop te geven; er zijn natuurlijk duidelijke parallellen met de nieuwe Taxiwet en het nieuwe taxibeleid. Daarna zullen wij bezien of wij nadere stappen willen ondernemen.

De voorzitter:

Ik stel voor, het stenogram van dit gedeelte van de vergadering door te geleiden naar het kabinet.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is wederom aan de heer Waalkens.

De heer Waalkens (PvdA):

Voorzitter! Ik wil u vragen om het verslag van het algemeen overleg over de glastuinbouw, gehouden op 15 februari jl., op de plenaire agenda te zetten. Ik doe dit mede namens het CDA, de ChristenUnie en de SGP.

De voorzitter:

Heeft dit haast?

De heer Waalkens (PvdA):

Ja, enigszins.

De voorzitter:

In dat geval zal ik hieromtrent later een voorstel doen.

Naar aanleiding van de vraag van de heer Stroeken merk ik nog het volgende op. Het rapport waarover hij sprak is uitgebracht in de gemeente Amsterdam. Ik denk dat wij daarom aan het verzoek moeten toevoegen dat wij de minister vragen of zij ervan op de hoogte is gesteld en of zij ons dit rapport kan doorsturen. Ik constateer dat de Kamer instemt met deze toevoeging aan de vraag.

Naar boven