Regeling van werkzaamheden

De voorzitter:

Het woord is aan mevrouw Karimi.

Mevrouw Karimi (GroenLinks):

Voorzitter! Mijn fractie is vanochtend geschrokken en geschokt door de berichten in kranten en andere media dat minister Brinkhorst naar Brussel zal gaan met een voorstel voor het dumpen van overtollig vlees in arme landen. Blijkbaar ligt ook een dergelijk voorstel van de Europese Commissie voor. Mijn fractie vindt dat het absoluut niet kan – en dat het haast misdadig zou zijn – dat wij onze problemen over de ruggen van de armen zouden willen oplossen. Daarom zouden wij graag zo snel mogelijk, liefst morgen vóór 10 uur, een brief ontvangen van minister Herfkens en minister Brinkhorst waarin wordt vermeld wat precies het voorstel van de regering aan Brussel zal zijn en hoe dat te rijmen valt met het beleid van deze regering ten aanzien van ontwikkelingslanden.

De heer Van der Vlies (SGP):

Voorzitter! Een paar weken geleden heb ik de suggestie gedaan, deze optie serieus te onderzoeken. Onze minister was daartoe niet dan na enige aandrang bereid. Er is nu een zekere ruimte voor gekomen in Brussel. Het is onderdeel van het crisispakket van de Europese Commissie. Onze minister doet van wat in Brussel is voorgesteld verslag aan de vaste commissie voor LNV. Wij hopen daar zeer binnenkort over te vergaderen.

Ik wil u daar even op wijzen, zodat u weet dat het al geagendeerd is en onderdeel is van een discussie tussen de Kamer en onze regering. Wat een extra brief daaraan zou toevoegen, vermag ik nog niet geheel te overzien.

De voorzitter:

Willen nog andere leden hierover iets zeggen? Als men wil dat ik een conclusie kan trekken over wat de meerderheid of minderheid van de Kamer wil, zullen andere leden er toch iets over moeten zeggen.

Mevrouw Dijksma (PvdA):

Voorzitter! Op het gevaar af dat je als je de aanvrager van een brief steunt, te horen krijgt dat je dat niet mag zeggen...

De voorzitter:

Dat mag wél als ik u daartoe uitnodig. Dat is een verschil.

Mevrouw Dijksma (PvdA):

Van die uitnodiging maak ik nu ook van harte gebruik, voorzitter, want ik wil u graag namens de PvdA-fractie zeggen dat wij het verzoek van mevrouw Karimi van harte ondersteunen.

Mevrouw Scheltema-de Nie (D66):

Voorzitter! Ik voelde me juist gesteund door de inbreng van de heer Van der Vlies die duidelijk heeft verwoord dat het al op de agenda staat. Ik zie eigenlijk niet in waarom wij het op deze manier naar voren zouden moeten trekken.

De voorzitter:

Ik geef het woord aan de heer Van Middelkoop die vandaag jarig is.

Mevrouw Karimi (GroenLinks):

Van harte gefeliciteerd, mijnheer Van Middelkoop.

De voorzitter:

Én een nieuwe collega én jarig!

De heer Van Middelkoop (RPF/GPV):

En dan ook nog het woord mogen voeren bij de regeling. Mijn dag is goed. Overigens nodig ik graag iedereen uit vanavond aanwezig te zijn bij de receptie ter afscheid van oud-collega Schutte. Dit, als misbruik van de regeling.

Onze fractie vindt de discussie die mevrouw Karimi wil voeren ook legitiem, maar het lijkt mij verstandig om de twee trajecten (het traject-Van der Vlies en het traject-Karimi) te zwaluwstaarten. Ik laat het graag aan de regering over, te bepalen op welke manier dat het beste kan gebeuren. Dat er op enige urgentie wordt aangedrongen, lijkt mij billijk.

De heer Cornielje (VVD):

Wij kunnen ons bij deze laatste woorden aansluiten. Het lijkt mij voor de hand te liggen, dat het verzoek van de heer van der Vlies wordt gehonoreerd, maar de regering zal kennisnemen van dit deel van het stenogram van deze vergadering en zal dan ook wel een brief sturen of anderszins nadere opheldering geven.

De heer Rietkerk (CDA):

Wij sluiten ons aan bij de woorden van de heer Cornielje. De heer Van der Vlies heeft aangegeven dat het debat al loopt en dat brengen wij ook onder de aandacht.

Mevrouw Karimi (GroenLinks):

Voorzitter! Wij constateren een duidelijk verschil tussen de inzet tot nu toe van minister Brinkhorst en die van minister Herfkens ten aanzien van de vraag hoe deze crisis moet worden gemanaged. Minister Herfkens heeft zich behoorlijk geroerd in het debat op het moment dat werd gesuggereerd om de vleesimport uit ontwikkelingslanden aan banden te leggen. Daarom vinden wij het buitengewoon belangrijk dat deze twee bewindspersonen gezamenlijk duidelijk maken wat de inzet van de regering in dezen zal zijn. Ik dring erop aan om snel met een brief te komen zodat wij er eventueel morgen nog over kunnen spreken, maar daar kom ik waarschijnlijk dan nog op terug.

De heer Van der Vlies (SGP):

Als de minister van LNV een brief schrijft, is het een brief van het kabinet en dus ook van minister Herfkens. Zo hoort het in ieder geval te zijn. De urgentie van het probleem onderken ik volstrekt, maar alles gehoord hebbende, vind ik dat wij het maar moeten overlaten aan het kabinet om vorm te geven aan het alreeds door de Kamer gedane verzoek om hierover een bericht te krijgen vanuit Brussel.

De voorzitter:

Mevrouw Karimi kan natuurlijk altijd vragen om een brief van beide ministers voor morgenochtend 10.00 uur, ook al is er op een ander front al iets aan de gang. De vaste commissie voor LNV wil met de minister van gedachten wisselen naar aanleiding van de komende Landbouwraad, maar die vergadering vindt later plaats. Mevrouw Karimi wil op een eerder tijdstip een debat en ik begrijp al met al dat zij daarvoor behoorlijk veel instemming van de Kamer krijgt. Daarom stel ik voor, dit deel van het stenogram door te geleiden naar het kabinet en ik ga ervan uit dat wij vóór morgenochtend 10.00 uur een reactie krijgen.

Overeenkomstig het voorstel van de voorzitter wordt besloten.

Naar boven