Aan de orde is de voortzetting van de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Wijziging van de Pensioen- en Spaarfondsenwet en enige andere wetten (recht van keuze voor ouderdomspensioen in plaats van nabestaandenpensioen en gelijke behandeling van mannen en vrouwen) (26711), en over:

- de motie-Schimmel/Van Zijl over unisekstarieven (26711, nr. 24);

- de motie-Schimmel/Van Zijl over ongehuwd samenwonende partners (26711, nr. 25).

(Zie vergadering van 20 juni 2000.)

De voorzitter:

De motie-Schimmel/Van Zijl (26711, nr. 24) is in die zin gewijzigd, dat zij thans luidt:

De Kamer,

gehoord de beraadslaging,

overwegende, dat deelnemers in collectieve regelingen recht hebben op gelijke behandeling, ongeacht geslacht;

overwegende, dat unisekstarieven daartoe een middel zijn;

constaterende, dat in Denemarken per 1 juli 1999 het gebruik van unisekstarieven in aanvullende collectieve pensioenregelingen wettelijk verplicht is gesteld;

verzoekt de regering de mogelijkheden van unisekstarieven in Nederland te verkennen en indien de resultaten van deze verkenning daar aanleiding toe geven, de invoering daarvan te bevorderen,

en gaat over tot de orde van de dag.

Naar mij blijkt, wordt deze gewijzigde motie voldoende ondersteund.

Zij krijgt nr. 32 (26711).

De motie is rondgedeeld. Ik neem aan dat wij er thans over kunnen stemmen.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Blok/Balkenende (stuk nr. 16, I).

De voorzitter:

Ik kan niet goed zien hoe deze stemming uitvalt. Wij zullen hierover wederom hoofdelijk moeten stemmen.

Vóór stemmen de leden: De Hoop Scheffer, Kamp, Klein Molekamp, Van der Knaap, Leers, Luchtenveld, E. Meijer, Th.A.M. Meijer, Van Middelkoop, Mosterd, Nicolaï, Niederer, Oplaat, Örgü, Passtoors, Patijn, Reitsma, Remak, Rietkerk, Rijpstra, Ross-van Dorp, Rouvoet, Schreijer-Pierik, Schutte, Snijder-Hazelhoff, Van der Staaij, Stellingwerf, Stroeken, De Swart, Terpstra, Udo, Te Veldhuis, Verbugt, Verburg, Verhagen, Visser-van Doorn, Van der Vlies, O.P.G. Vos, Voûte-Droste, De Vries, Weekers, Weisglas, Van Wijmen, Wijn, Wilders, Van den Akker, Van Ardenne-van der Hoeven, Atsma, Van Baalen, Balemans, Balkenende, Van Beek, Van den Berg, Biesheuvel, Bijleveld-Schouten, Blaauw, Van Blerck-Woerdman, Blok, Buijs, Van de Camp, Cherribi, Cornielje, Dankers, Van Dijke, Dijkstal, Van den Doel, Essers, Eurlings, Geluk, De Haan, Hessing, Hillen, Van der Hoeven en Hofstra.

Tegen stemmen de leden: Kalsbeek, Kant, Karimi, Koenders, Kortram, Kuijper, Lambrechts, Marijnissen, Melkert, Middel, Van Nieuwenhoven, Noorman-den Uyl, Oedayraj Singh Varma, Oudkerk, Van Oven, Poppe, Rabbae, Ravestein, Rehwinkel, Van 't Riet, Rosenmöller, Santi, Scheltema-de Nie, Schimmel, Schoenmakers, Smits, Spoelman, Van der Steenhoven, Swildens-Rozendaal, Timmermans, Valk, Ter Veer, Vendrik, M.B. Vos, Waalkens, Wagenaar, Van Walsem, De Wit, Witteveen-Hevinga, Van Zijl, Zijlstra, Van Zuijlen, Albayrak, Apostolou, Arib, Augusteijn-Esser, Bakker, Barth, Belinfante, De Boer, Van Bommel, Bussemaker, De Cloe, Crone, Dijksma, Dijsselbloem, Dittrich, Duivesteijn, Duijkers, Feenstra, Van Gent, Van Gijzel, Giskes, Gortzak, De Graaf, Halsema, Hamer, Harrewijn, Van Heemst, Hermann, Herrebrugh, Hindriks, Van der Hoek en Hoekema.

De voorzitter:

Ik constateer, dat 74 leden zich voor en 74 leden zich tegen dit amendement verklaren.

Aangezien de stemmen opnieuw staken, is het amendement ingevolge artikel 72 van het Reglement van orde niet aangenomen.

Onderdeel E wordt zonder stemming aangenomen.

De onderdelen F en G worden zonder stemming aangenomen.

Onderdeel I wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel I wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen II t/m IV worden zonder stemming aangenomen.

Artikel IVA, eerste lid, wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het nader gewijzigde amendement-Van Zijl/Schimmel (stuk nr. 28, I) tot invoeging van een nieuw lid 1a.

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de PvdA, D66, de VVD en het CDA voor dit nader gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Ik stel vast, dat door de aanneming van dit nader gewijzigde amendement de andere op stuk nr. 28 voorkomende nader gewijzigde amendementen als aangenomen kunnen worden beschouwd.

Het tweede lid wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel IVA, zoals het is gewijzigd door aanneming van het nader gewijzigde amendement-Van Zijl/Schimmel (stuk nr. 28, I), wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel IVB wordt zonder stemming aangenomen.

Het eerste lid van artikel V, zoals het is gewijzigd door aanneming van het nader gewijzigde amendement-Van Zijl/Schimmel (stuk nr. 28, IIA), wordt zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Als gevolg van de aanneming van het nader gewijzigde amendement-VanZijl/Schimmel (stuk nr. 28, IIB) is een nieuw tweede lid ingevoegd.

Artikel V, zoals het is gewijzigd door aanneming van de nader gewijzigde amendementen-Van Zijl/Schimmel (stuk nr. 28, IIA en IIB), wordt zonder stemming aangenomen.

De beweegreden wordt zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van een stemverklaring.

De heer Van Middelkoop (GPV):

Voorzitter! De stemming is bijna even ingewikkeld als het wetsvoorstel. Als woordvoerder van de drie kleine christelijke fracties zou ik, alle details terzijde latend, het volgende terzake van ons stemgedrag willen verklaren. Nu het amendement van de collega's Blok en Balkenende op stuk nr. 16 zo-even is verworpen, geeft het wetsvoorstel een uitvoering aan de regel van de gelijke behandeling die verder gaat dan onze fracties en de Europese Unie noodzakelijk vinden. Het wetsvoorstel is nog iets onaantrekkelijker geworden door de aanvaarding zo-even van het amendement-Van Zijl/Schimmel op stuk nr. 28, waarin reeds in de wetgeving wordt geanticipeerd op de beschikbaarheid per 1 januari 2005 van zogenaamde sekseneutrale sterftetafels. Dit alles leidt ertoe dat wij tegen dit wetsvoorstel zullen stemmen, maar dat zal ons er niet van weerhouden – het hangt met elkaar samen – om straks onze steun te geven aan de motie die gaat over zogenaamde unisekstarieven, de motie op stuk nr. 24.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het GPV, de RPF en de SGP tegen het wetsvoorstel hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat het is aangenomen.

In stemming komt de gewijzigde motie-Schimmel/Van Zijl (26711, nr. 32).

De voorzitter:

Ik constateer, dat deze gewijzigde motie met algemene stemmen is aangenomen.

In stemming komt de motie-Schimmel/Van Zijl (26711, nr. 25).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het GPV, de RPF en de SGP tegen deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat zij is aangenomen.

Naar boven