Regeling van werkzaamheden

De voorzitter:

Het woord is aan mevrouw Vos.

Mevrouw Vos (GroenLinks):

Voorzitter! Ik wil de minister van Financiën en de minister van VROM om een brief vragen. Dat heeft te maken met de berichten dat de ecotaks in Brussel van de baan zou zijn. Het Algemeen Dagblad schrijft dat minister Zalm heeft gezegd dat wij de discussie maar op één manier kunnen afronden en dat is door de voorstellen in de prullenbak te gooien. Dat willen wij natuurlijk niet, maar de kans op succesvolle afronding is niet groot meer onder het Nederlandse voorzitterschap.

Ik vraag de minister van Financiën om ons in te lichten over de stand van zaken met betrekking tot de ecotaksdiscussie in Europa. Neemt hij nog initiatieven tijdens het Nederlandse voorzitterschap om die ecotaks van de grond te tillen en, zo ja, welke? Ik vraag de minister van Milieubeheer welke consequenties dit heeft voor haar inzet als het gaat om CO2-afspraken in Europa als er nu geen Europese afspraken over de ecotaks van de grond komen. Welke initiatieven zal zij nemen om alsnog maatregelen te nemen om de Europese inzet te bereiken?

De heer Woltjer (PvdA):

Voorzitter! Ik kan dit verzoek wel ondersteunen, maar ik vroeg mij af waarom wij niet de normale verslagen bij de Milieuraad gebruiken om de discussie met de minister aan te gaan. Het onderwerp heeft nog pas op de agenda gestaan.

De heer Janmaat (CD):

Voorzitter! Wij zien de brief ook met belangstelling tegemoet. Gesteld dat de Europese ontwikkeling zo negatief is, wil de minister dan gelijk aangeven wat het voor gevolgen heeft voor de ecotaks in Nederland?

Mevrouw Vos (GroenLinks):

Voorzitter! Ik had dit tijdens de afgelopen Milieuraad natuurlijk graag aan de orde gesteld, maar het bericht dat het in Europees verband niet gaat lukken met de ecotaks, is van daarna. Ik heb er eerlijk gezegd behoefte aan om snel helderheid te krijgen en er zo mogelijk een debat over te voeren.

De voorzitter:

Ik stel voor, het stenogram van dit deel van de vergadering door te geleiden naar het kabinet.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan de heer Gabor.

De heer Gabor (CDA):

Voorzitter! Gisteren heb ik bij de regeling van werkzaamheden gevraagd om een tweetal verslagen op de agenda van de Kamer te plaatsen, maar ik zie op de agenda onder punt 8 slechts één van die twee verslagen verschijnen. Het was mijn bedoeling om beide politieoverlegsituaties te bespreken. Mijn verzoek is deze kleine omissie als het enigszins kan recht te trekken en het als het kan vandaag of morgen op de agenda te plaatsen.

De voorzitter:

Ik stel voor, aan dit verzoek te voldoen.

Daartoe wordt besloten.

Naar boven