Regeling van werkzaamheden

De voorzitter:

Ik stel voor, de agenda voor vandaag af te werken en daarom, zo nodig, na 23.00 uur door te vergaderen.

Mevrouw Sipkes (GroenLinks):

Wij hebben vorige week een discussie gevoerd over het na 23.00 uur doorvergaderen. Bij die gelegenheid heeft de voorzitter gezegd dat die ene dinsdagavond een uitzondering zou zijn. Uiteindelijk blijkt dan dat er die gehele week tot na 23.00 uur is doorgegaan. Als wij daar al in november mee beginnen, ben ik bang dat wij tot aan het kerstreces tot na 23.00 uur door vergaderen.

De voorzitter:

Ik weet niet wat de voorzitter vorige week heeft gezegd. Ik stel vast dat de begroting van Buitenlandse Zaken deze week moet worden afgewerkt in verband met de beschikbaarheid van de bewindslieden. Dan ontkomen wij er niet aan om vanavond de gehele eerste termijn van de zijde van de Kamer te houden.

Overeenkomstig het voorstel van de voorzitter wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan mevrouw Vos.

Mevrouw Vos (GroenLinks):

Voorzitter! In de Volkskrant van vanmorgen wordt gemeld dat het kabinet ons nog deze week een brief over de HSL zal sturen. Het wordt trouwens hoog tijd dat wij dit debat voortzetten. Volgens de Volkskrant zal het kabinet in deze brief vasthouden aan het voorkeurstracé door het Groene Hart en zal deze keuze opnieuw beargumenteerd worden. In feite heeft het kabinet bij monde van vice-premier Dijkstal al laten weten vast te houden aan de eigen voorkeur.

Ervan uitgaande dat deze brief de Kamer binnenkort zal bereiken, verzoek ik nu al deze brief toe te voegen aan de agenda van de plenaire vergadering van volgende week, zodat in ieder geval het debat over het hoofdpunt van de tracékeuze voor het noordelijk deel voortgezet kan worden. Ik vraag overigens sowieso nog deze week een brief van het kabinet, waarin het ons op de hoogte stelt van de situatie met betrekking tot de besluitvorming.

Voorzitter! Het lijkt erop dat het kabinet op uitstel van het debat wil aansturen met het argument dat er meer tijd nodig is voor het beoordelen van wensen uit de Kamer inzake aanpassingen van het zuidelijk deel van het tracé. Het is echter ook duidelijk dat er veel tijd nodig is om de paarse fracties, die tot nu toe de voet dwars hebben gezet ten aanzien van het voorkeurstracé van het kabinet, van het regeringsstandpunt te overtuigen. Dat lijkt mij geen juiste gang van zaken. Als het kabinet met de paarse fracties wil discussiëren, moet het dat maar in de Kamer doen. Ik ga ervan uit dat wij deze brief krijgen en ik verzoek u dan ook, voorzitter, ervoor zorg te dragen dat het debat volgende week kan worden voortgezet.

De heer Leers (CDA):

Voorzitter! De CDA-fractie sluit zich graag aan bij het verzoek van mevrouw Vos. Dit is een wel erg doorzichtige poging van het kabinet om de discussie over de HSL over de verkiezingen in Brabant "heen te tillen". Wij hebben dan ook vandaag een spoedoverleg met de vaste commissie aangevraagd om snel helderheid te krijgen over de verdere afwikkeling van het door de minister afgebroken debat. Ik heb begrepen dat de commissie hierover morgen zal spreken. Dit laat onverlet het terechte verzoek van mevrouw Vos om snel een brief van de regering over de verdere gang van zaken te ontvangen.

De heer Schutte (GPV):

Voorzitter! Ook ik steun het verzoek van mevrouw Vos. Overigens merk ik op dat de minister al had toegezegd dat zij direct na de vergadering van de ministerraad van afgelopen vrijdag een brief – van welke inhoud dan ook – aan de Kamer zou sturen. Dat is nog niet gebeurd en ik meen dat die brief er al had moeten zijn. Het lijkt mij inderdaad het beste om over de verdere procedure eerst in commissieverband te spreken. Het overleg is afgebroken. Als het wordt voortgezet, is de minister aan het woord. Als er nu een brief komt, is het de vraag welke plaats die heeft. Dit soort vragen kan beter eerst in de commissie besproken worden. Dan kan worden besloten of en, zo ja, op welke wijze er een plenair debat moet plaatsvinden.

De voorzitter:

Ik merk op dat het primair aan de vaste commissie is om te bepalen op welke wijze het debat zal worden voortgezet. Ik heb begrepen dat de commissie hierover zal spreken. Zolang er uit de commissie geen ander signaal komt dan tot nu toe is gegeven, ben ik geneigd mij daaraan te houden.

Ik stel voor, dit deel van het stenogram door te geleiden naar het kabinet.

Daartoe wordt besloten.

Naar boven