Aan de orde zijn de stemmingen over vijf moties, ingediend in het debat over de eigen bijdrage ziekenfonds, te weten:

- de motie-Marijnissen c.s. over intrekking van de eigenbijdrageregeling (24678, nr. 19);

- de motie-Nijpels-Hezemans over de budgettaire gevolgen van de intrekking van de eigenbijdrageregeling (24678, nr. 20);

- de motie-Oudkerk over een inkomensafhankelijk maximum voor de eigenbijdrageregeling (24678, nr. 21);

- de motie-Oudkerk over onrechtvaardigheden bij de huidige uitvoering van de eigenbijdrageregeling (24678, nr. 22);

- de motie-Van Boxtel over inkomensafhankelijke eigen bijdragen als reële optie bij de aanstaande onderhandelingen over een regeerakkoord (24678, nr. 23).

(Zie vergadering van 23 oktober 1997.)

De voorzitter:

Op verzoek van de heer Oudkerk stel ik voor, zijn motie (24678, nr. 22) van de agenda af te voeren.

Daartoe wordt besloten.

In stemming komt de motie-Marijnissen c.s. (24678, nr. 19).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de SP, het GPV, de SGP, de RPF, het CDA, de groep-Nijpels, het AOV en het lid Hendriks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Nijpels-Hezemans (24678, nr. 20).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de SP, de RPF, de SGP, het GPV, het CDA, de groep-Nijpels en het lid Hendriks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Oudkerk (24678, nr. 21).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de SP, de PvdA, D66, het GPV, de SGP, de RPF, het CDA, de groep-Nijpels, het AOV en het lid Hendriks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

Het woord is aan de heer Lansink.

De heer Lansink (CDA):

Voorzitter! Ik wilde de minister vragen of zij bereid is deze motie onverkort uit te voeren.

Minister Borst-Eilers:

Voorzitter! Met het verzoek aan de regering om met het CAK in overleg te treden, heb ik geen probleem. Ik heb voorts de Kamer toegezegd dat ik bij de behandeling van het JOZ op 10 november zal melden welke mogelijkheden het onderzoeksbureau VB-advies verder ziet om aan de wensen van de heer Oudkerk tegemoet te komen. Zo opgevat, voldoe ik aan deze motie.

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen vooraf.

Mevrouw Oedayraj Singh Varma (GroenLinks):

Mijnheer de voorzitter! Eigenlijk is de fractie van GroenLinks helemaal niet zo voor eigen bijdrages. Wij vinden het wel belangrijk dat onderzoek plaatsvindt naar de mogelijkheden van inkomensafhankelijke eigen bijdrages. Wij willen dat alleen niet beperken tot de Ziekenfondswet. Deze motie spreekt een beperking uit tot de Ziekenfondswet. Wij willen dit in den brede onderzocht hebben. Dat is de reden dat wij tegen deze motie zullen stemmen, die helaas alleen gaat over een onderzoek binnen de Ziekenfondswet.

De heer Lansink (CDA):

Mijnheer de voorzitter! De motie van de heer Van Boxtel is driemaal next best, dat wil zeggen: driemaal next en dan best. Niettemin zullen wij toch voor de motie stemmen om de druk maximaal op te voeren om iets te doen aan een beter stelsel. Er zitten wat punten in die bedenkelijk zijn, maar al met al overheerst de positieve bedoeling. Ik hoop dat de minister daarmee rekening zal houden.

In stemming komt de motie-Van Boxtel (24678, nr. 23).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, D66, het GPV, de SGP, de RPF, het CDA, de groep-Nijpels, het AOV en het lid Hendriks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

Naar boven