Regeling van werkzaamheden

De voorzitter:

Het Presidium heeft met eenparigheid van stemmen besloten, te stellen in handen van:

a. de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken:

  • - het wetsvoorstel Wijziging van de Wet op de ondernemingsraden (24593);

b. de vaste commissie voor Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer:

  • - het wetsvoorstel Wijziging van de Wet individuele huursubsidie (24595);

c. de commissie voor de Rijksuitgaven:

  • - het rapport van de Algemene Rekenkamer "Leren van vredesoperaties" (24605).

Ik stel voor, toe te voegen aan de agenda van 13, 14 en 15 februari:

  • - het wetsvoorstel Wijziging van bepalingen van de Mediawet in verband met een herziening van de reclameregeling voor de publieke lokale en regionale omroep, het bevorderen van de samenwerking tussen de publieke regionale en landelijke omroep en het toestaan van commerciële omroep op niet-landelijk niveau (24592).

Ik stel voor, te behandelen donderdag 15 februari bij het begin van de vergadering:

  • - de verslagen van de commissie voor de Verzoekschriften (24425, nrs. 34 t/m 49).

Ik stel voor, te behandelen in de vergaderingen van 19, 20 en 21 maart:

  • - het wetsvoorstel Wijziging van enkele onderwijswetten in verband met het opnemen van een document inzake evenredige vertegenwoordiging van vrouwen in leidinggevende functies in het onderwijs (24149).

Overeenkomstig de voorstellen van de voorzitter wordt besloten.

De voorzitter:

Op verzoek van de PvdA-fractie benoem ik in de commissie voor de Verzoekschriften het lid Middel tot plv. lid in plaats van het lid Van Zuijlen, het lid Van Oven tot lid in de bestaande vacature en het lid Liemburg tot plv. lid in plaats van het lid Van Oven.

Ik stel voor, gelet op de voortgang van de beraadslagingen over de wetsvoorstellen 24087 en 24088 over de provincie Rotterdam, het wetsvoorstel 24023 over veiligheidsonderzoeken en het wetsvoorstel 22160 over de energiedistributie, de voortgezette behandeling, voor hedenmiddag van de agenda af te voeren. U ziet dan wel wanneer het volgende week aan de orde komt.

Aldus wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan de heer Schutte.

De heer Schutte (GPV):

Mijnheer de voorzitter! De vaste commissie voor Justitie heeft gisteren een algemeen overleg gevoerd met de staatssecretarissen van Justitie en van VWS over de evaluatie van de instantloterij. Mede namens de heer Van der Vlies van de SGP-fractie wil ik u vragen, het verslag van het algemeen overleg te plaatsen op de agenda van volgende week, zodat de Kamer in de gelegenheid is om op enkele punten tot uitspraken te komen.

De heer Zijlstra (PvdA):

Ter wille van de helderheid van de besluitvorming steun ik dit verzoek.

De heer Koekkoek (CDA):

De CDA-fractie steunt graag het verzoek van de heer Schutte.

De voorzitter:

Ik stel voor, conform het verzoek van de heer Schutte te beslissen.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het gaat om een twee-minutendebat. U zult vernemen wanneer dit punt volgende week aan de orde komt.

Het woord is aan de heer Bakker.

De heer Bakker (D66):

Mijnheer de voorzitter! Vanochtend berichtte De Telegraaf over ernstige problemen bij de informatiseringsbank in Groningen, die de studiefinanciering uitvoert. Zo zou het reguliere werk worden verwaarloosd, doordat de medewerkers worden overspoeld met klachtentelefoontjes. Zo zou de spanning tussen directie en personeel inmiddels zijn uitgemond in het opstappen van het grootste deel van de dienstcommissie. Zo zouden bezwaarschriften enige maanden blijven liggen en zouden studenten en scholieren schulden opbouwen, omdat zij niet tijdig aanmaningen voor terugbetalingen en dergelijke van te veel ontvangen studiefinanciering krijgen.

De geluiden zijn van een dusdanige ernst, dat ik de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen wil vragen om ons op zeer korte termijn inzicht te geven in wat er precies aan de hand is. Gaat het om tijdelijke problemen, bijvoorbeeld vanwege de invoering van de Wet STOEB per 1 januari jl., of om echte structurele problemen? Heeft men de problemen niet zien aankomen? Welke voorbereidingen zijn getroffen? En de hamvraag is wat de minister denkt te gaan doen om de zaak in goede banen te leiden.

Ik doe dit verzoek mede namens de collega's Van der Ploeg van de PvdA en mevrouw De Vries van de VVD.

De heer Koekkoek (CDA):

Voorzitter! In het verleden is ernstige kritiek uitgeoefend als het bij de informatiseringsbank niet helemaal goed ging. Wij steunen dus van harte het verzoek van de heer Bakker.

De heer Van der Vlies (SGP):

Voorzitter! Lettend op de berichtgeving over de zaak die de heer Bakker aan de orde stelt, denk ik dat er alle aanleiding toe is zijn verzoek te steunen.

De voorzitter:

Ik stel voor, het stenogram van dit deel van de vergadering door te geleiden naar de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan de heer Poppe.

De heer Poppe (SP):

Mijnheer de voorzitter! Er gebeuren soms dingen in Nederland die ik eigenlijk niet voor mogelijk hield. Geruime tijd worden wij nu geteisterd door koude. De komende nacht gaat het weer zo'n 8 graden vriezen. Ondanks dat worden er nog steeds mensen afgesloten van hun energievoorziening. Het is toch schandalig dat mensen nog in 1996 op die manier in de kou worden gezet?

Tien dagen geleden heb ik samen met de heer Bakker van D66 vragen hieromtrent aan de minister van Economische Zaken gesteld. Na telefonisch contact met het ministerie hebben wij zojuist, een half uur geleden, een schriftelijk antwoord gekregen. Dit komt kort samengevat neer op de opmerking van de minister, dat er geen afsluitingen plaatsvinden. Dat is natuurlijk eigenlijk een belachelijk antwoord, omdat onze vragen waren gebaseerd op concrete afsluitingen. Ook vandaag lezen wij in de kranten dat er mensen worden afgesloten. Zo staat in het Algemeen Dagblad in het artikel "Bevroren tranen" dat een bijstandsmoeder met kinderen is afgesloten, waardoor haar CV-ketel niet meer werkt en zij dus in de kou zit. Ook in de regio Den Haag vinden nog steeds afsluitingen plaats.

Gezien de acute situatie en de acute schrijnende problemen voor de mensen, wil ik de minister van Economische Zaken vragen om een brief op zo kort mogelijke termijn, liefst vandaag en anders morgen, waarin hij de volgende vragen beantwoordt. Wat gaat de minister ondernemen om te voorkomen dat onder deze barre omstandigheden nog steeds afsluitingen van energie plaatsvinden? Wat gaat de minister ondernemen om ervoor te zorgen dat mensen die nu reeds afgesloten zijn, gezien de voortdurende koude opnieuw aangesloten worden?

De heer Bakker (D66):

Voorzitter! Ik heb de antwoorden zelf nog niet gezien en laat mij nu dus ook niet in met kwalificaties van die antwoorden. Wel maak ik mij zorgen over de situaties die de heer Poppe beschrijft. Dat was ook de reden dat wij de vragen hebben gesteld. Ik kan mij daarom inderdaad voorstellen dat de minister op korte termijn inzicht geeft in de situaties die kennelijk blijken voor te komen en die met dit weer – want daar hebben wij het over – ook naar mijn gevoel niet kunnen.

De voorzitter:

Ik stel voor, het stenogram van dit deel van de vergadering door te geleiden naar het kabinet.

Daartoe wordt besloten.

Naar boven