Regeling van werkzaamheden

De voorzitter:

Ik heb de Kamer toegezegd, mij nader te zullen beraden op de spreektijden over de brief ter zake van het referendum. Ofschoon de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken op drie punten de meest extreme uitzonderingen bepleit – terugkomen op een besluit zonder bij de besluitvorming zelf een opmerking te maken, een brief terwijl een wetsvoorstel in aantocht is en veel spreektijden, wat normaal in een nota-overleg zou moeten – en ervan uitgaande dat dit geen precedent is, maar een unicum zal blijven, wil ik de commissie wel tegemoetkomen.

Ik stel voor, de volgende spreektijden vast te stellen: 20 minuten voor de fracties van PvdA, CDA en VVD, 15 minuten voor de fractie van D66, 10 minuten voor de fractie van GroenLinks, 7 minuten voor de overige fracties en 3,5 minuut voor de groep-Nijpels en het lid Hendriks.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Ik stel voor, de brief van de minister van Economische Zaken over Fokker, die wij hedenochtend hebben ontvangen, onmiddellijk na de regeling van de werkzaamheden te behandelen.

Ik stel voor, conform het voorstel van de vaste commissie voor Economische Zaken, de spreektijden te bepalen op: 10 minuten voor de fracties van PvdA, CDA, VVD en D66, 5 minuten voor de overige fracties en 2,5 minuut voor de groep-Nijpels en het lid Hendriks.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan mevrouw Versnel-Schmitz.

Mevrouw Versnel-Schmitz (D66):

Mijnheer de voorzitter! U weet al waar de wind vandaan komt. Die komt uit de vaste commissie voor VROM, die op dit moment in vergadering is en even haar voorzitter heeft afgestaan om hier nogmaals met echte nadruk te bepleiten dat de Huurprijzenwet deze week afgehandeld wordt, zodat zij daarna naar de Eerste Kamer kan gaan, opdat 3 miljoen huurders op een fatsoenlijke manier en met argumenten hun huurverhoging op hun bord krijgen, zoals wij die gaan afspreken in deze wet. Ik doe een dringend beroep op u, voorzitter, om het zo te regelen.

De voorzitter:

U weet dat mijn bereidheid in dezen een heel grote is. Ik sluit echter niet uit dat hetgeen ik kan doen, stuit op het gegeven dat er 60 minuten in een uur gaan en 60 seconden in een minuut. In al die jaren ben ik er nog niet in geslaagd die aantallen te vergroten. Ik heb echter van de wens kennis genomen. Ik kan u niets beloven, maar u kent mijn inzet.

Mevrouw Versnel-Schmitz (D66):

Mag ik een kleine suggestie doen? Misschien kan het aansluitend op het debat over Fokker.

De voorzitter:

Nee. Omdat er ook heel wat gemeentebesturen in zijn geïnteresseerd, hebben wij al een heleboel weken geleden een vaste afspraak gemaakt met Rotterdam en andere gemeenten dat wij vandaag met het wetsvoorstel inzake de provincie Rotterdam zouden beginnen. Ook op dat punt – het gaat ook daar om miljoenen mensen – moet ik, linksom of rechtsom, enige afwegingen maken. Mijn inspanning om een oplossing te vinden, zal blijven. Ik weet dat het een spoedeisend karakter heeft, maar er zijn gegevenheden waar ook ik mee moet rekenen.

Mevrouw Versnel-Schmitz (D66):

Oké, ik houd u daaraan.

De voorzitter:

Ik u aan die 60 minuten en 60 seconden.

Naar boven