Regeling van werkzaamheden

De voorzitter:

Op verzoek van de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken stel ik voor, de wetsvoorstellen 24087 en 24088 (stadsprovincie Rotterdam) van de agenda van volgende week af te voeren.

Ik stel voor, toe te voegen aan de agenda voor volgende week:

  • - het wetsvoorstel Wijziging van onder meer de Wet op de studiefinanciering en de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek in verband met de invoering van de prestatiebeurs, de vorm van de toelage en de leeftijd waarop aanspraak op studiefinanciering in het hoger onderwijs ontstaat (24325).

In verband met verblijf in het buitenland van de minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer zal de heropening inzake de begroting niet hedenmiddag maar volgende week plaatsvinden. Daaraan kan iedereen deelnemen, voor zover men nog spreektijd heeft.

Overeenkomstig de voorstellen van de voorzitter wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan de heer De Cloe.

De heer De Cloe (PvdA):

Voorzitter! Voor volgende week staat, als het goed is, een twee-minutendebat op de agenda over het verslag van een algemeen overleg over "Weer samen naar school". Daarnaast heeft de vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen vragen gesteld over een rapport van de evaluatiewerkgroep Weer samen naar school. Die antwoorden hebben wij nog niet ontvangen. Daarom vraag ik u bij de regering te willen bevorderen dat die antwoorden voor dat debat binnenkomen. Ten tweede vraag ik of u wellicht ruimte ziet om de geplande spreektijd van twee minuten iets te verruimen, zodat dan de antwoorden daarbij betrokken kunnen worden.

De heer Koekkoek (CDA):

Voorzitter! De CDA-fractie sluit zich graag aan bij het verzoek van de heer De Cloe.

De heer Rijpstra (VVD):

Voorzitter! Mijn fractie sluit zich aan bij het voorstel van de heer De Cloe.

De voorzitter:

Ik stel voor, het stenogram van dit deel van de vergadering door te geleiden naar het kabinet.

Verder stel ik voor, de spreektijden vast te stellen op drie minuten. Dat is de helft erbij. Als de spreektijd vijf minuten wordt, dan moet het debat over de prestatiebeurs weer van de agenda worden gevoerd. Een debat van vijf minuten in deze Kamer duurt een halve dag. Dezelfde commissie heeft gevraagd om een debat over de prestatiebeurs. Ik zal enige souplesse in acht nemen als een spreker er één of twee seconden overheen gaat. Dat is overigens veel op drie minuten.

Ik wijs er wel op dat als het niet lukt om de antwoorden tijdig binnen te krijgen, er de laatste twee dagen voor het kerstreces absoluut geen tijd is voor dit debat. Ik ga uit van drie grote debatten, die twee dagen in beslag zullen nemen. Daar komen nog de gewone dringende punten bij van vlak voor het kerstreces.

De heer De Cloe (PvdA):

Dat is ook de reden waarom ik verzocht om verdubbeling van de spreektijd.

De voorzitter:

Dat begrijp ik.

Overeenkomstig de voorstellen van de voorzitter wordt besloten.

Naar boven