Regeling van werkzaamheden

De voorzitter:

Het woord is aan mevrouw Oedayraj Singh Varma.

Mevrouw Oedayraj Singh Varma (GroenLinks):

Voorzitter! Naar aanleiding van een bericht over de bestuurlijke herindeling in de Volkskrant van vanochtend wil ik staatssecretaris Van de Vondervoort van Binnenlandse Zaken verzoeken de Kamer middels een brief de volgende inlichtingen te verschaffen.

Waarom wil de staatssecretaris in afwijking van hetgeen in het regeerakkoord is overeengekomen het aantal stadsprovincies beperken tot drie?

Is de verandering in de zienswijze van de staatssecretaris tot stand gekomen na en in overleg met de betrokken gemeenten in de andere vier kaderwetgemeentegebieden?

Kan met eventuele wijziging van het eerder vastgestelde beleid ten aanzien van Utrecht, Arnhem/Nijmegen, Eindhoven en Hengelo/Enschede niet beter gewacht worden totdat meer duidelijkheid is ontstaan over de vorming van stadsprovincies in de Randstad?

Kan de Kamer de gevraagde brief voor dinsdag 14 februari a.s. tegemoetzien?

Mevrouw Scheltema-de Nie (D66):

Voorzitter! Ik heb vanmorgen ook in de Volkskrant een bericht gelezen over een besluit dat nog in de ministerraad genomen zou moeten worden. Het lijkt mij toch, dat wij eerst dit besluit van de ministerraad moeten afwachten. Wanneer dat formeel naar de Kamer komt, zullen wij daar in dit gremium uitvoerig over moeten spreken. Maar, nogmaals, ik vind dat wij eerst het besluit moeten afwachten.

De heer Van Erp (VVD):

Voorzitter! Ik deel deze opvatting!

De heer Schutte (GPV):

Voorzitter! Ik ben er altijd voor in om te vragen informatie naar de Kamer te sturen, zeker als het wat discussie kan opleveren in en buiten het kabinet. Maar in dit geval denk ik dat het vrij normaal is, dat het kabinet probeert tot een standpunt te komen. Als er nu berichten zijn over bepaalde opvattingen van de staatssecretaris, moeten wij die goed onthouden. Dan kunnen wij daar mooi onze winst mee doen als er een kabinetsstandpunt ligt!

De voorzitter:

Ik stel voor, het stenogram van dit deel van de vergadering door te geleiden naar de staatssecretaris. Wij zullen wel merken hoe zij daarop reageert.

Aldus wordt besloten.

Naar boven