31 Mededelingen

De voorzitter:

Collega's. Met gevoelens van weemoed sluit ik over enkele ogenblikken de plenaire vergadering. Afgezien van een eventueel extra debat deze zomer is dit de laatste vergadering die we hebben voorbereid en georganiseerd vanuit onze eigen burelen aan het Binnenhof. Misschien vergaderen we na de zomer nog wel hier in de Ridderzaal, mocht dat vanwege coronamaatregelen nodig zijn, maar in de gebouwen van de Eerste Kamer hebben de leden en medewerkers dan plaatsgemaakt voor architecten en aannemers. Voor het eerst in de ruim 200 jaar waarin de Eerste en Tweede Kamer aan het Binnenhof gehuisvest zijn, is het broodnodige onderhoud aan de gebouwen van dusdanige aard dat het werk beter gedaan kan worden in afwezigheid van de bewoners. Dat idee maakt de verhuizing dan ook dragelijk: we maken nu voor enkele jaren plaats, zodat de gebouwen daarna voor vele generaties toekomstbestendig zullen zijn.

De komende weken nemen we onze intrek in het tijdelijke onderkomen van de Eerste Kamer aan het Lange Voorhout en de Kazernestraat, hemelsbreed 500 meter hiervandaan. Toch zal ik — en velen van u waarschijnlijk met mij — deze bijzondere plek gaan missen. De torens van de Ridderzaal, het Torentje en natuurlijk onze eigen Mauritstoren staan symbool voor politiek en bestuurlijk Den Haag. Aan het Binnenhof hebben immers in de afgelopen 700 jaar recht, bestuur en democratie hun thuis gevonden.

Constantijn Huygens schreef in 1643 in het Latijn het gedicht Binnenhof, dat enkele jaren geleden is vertaald door Frans Blom en Ilja Leonard Pfeijffer:

Het Binnenhof

De zaal heb ik,

Het recht en de departementen

Van oorlog, vrede,

Handel en de centen

Den Haag is slechts mijn kraag

Van ver over haar rand

Betreedt men in mijn hof

Het hart van Nederland.

Dat hart van Nederland, van de Nederlandse parlementaire democratie, wordt de komende jaren verdeeld over verschillende plekken in Den Haag. Het zal voor iedereen wennen zijn dat na meer dan 200 jaar de Eerste en Tweede Kamer niet meer rondom het Binnenhof bijeenkomen. Het werk dat we hier verrichten, reikt echter, zoals Huygens al schreef, veel verder dan deze vierkante kilometer. Waar de beide Kamers ook gevestigd zijn, het parlementaire werk zal gewoon doorgang vinden. Dus heel graag tot ziens aan het Lange Voorhout, waar Constantijn Huygens aan het begin van de zeventiende eeuw een paar deuren verder woonde. Huygens schreef Batava Tempe, een van zijn bekendste gedichten, over het Voorhout. Het is een lofdicht op de in zijn ogen belangrijkste straat van Den Haag.

Ik wens u allen een goede en gezonde zomer. Ik sluit de vergadering.

(Applaus)

Naar boven