31ste vergadering

Dinsdag 27 mei 2008

13.30 uur

Voorzitter: Timmerman-Buck

Tegenwoordig zijn 67 leden, te weten:

Asscher, Van de Beeten, Bemelmans-Videc, Van den Berg, Biermans, Van Bijsterveld, De Boer, Böhler, Broekers-Knol, Doek, Dölle, Dupuis, Duthler, Eigeman, Elzinga, Engels, Essers, Franken, Goyert, De Graaf, Haubrich-Gooskens, Hendrikx, Hermans, Hillen, Ten Hoeve, Hofstra, Holdijk, Ten Horn, Huijbregts-Schiedon, Janse de Jonge, Klein Breteler, Kneppers-Heijnert, Koffeman, Kuiper, Lagerwerf-Vergunst, Laurier, Leunissen, Linthorst, Meindertsma, Meulenbelt, Meurs, Noten, Peters, Putters, Quik-Schuijt, Rehwinkel, Rosenthal, Russell, Schaap, Schouw, Schuurman, Slager, Slagter-Roukema, Smaling, Strik, Swenker, Tan, Terpstra, Thissen, Timmerman-Buck, Vedder-Wubben, De Vries, De Vries-Leggedoor, Werner, Westerveld, Willems en Yildirim,

en mevrouw Van Bijsterveldt-Vliegenthart, staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De voorzitter:

Ik deel aan de Kamer mede dat zijn ingekomen berichten van verhindering van de leden:

Van Driel, wegens bezigheden elders;

Van Kappen, Reuten en Sylvester, wegens verblijf buitenslands;

Kox, wegens verblijf buitenslands in verband met verplichtingen voor de Parlementaire NAVO Assemblee;

Van der Linden, wegens persoonlijke omstandigheden;

Leijnse, wegens ziekte.

Deze berichten worden voor kennisgeving aangenomen.

De voorzitter:

Aan de orde is de herdenking van de heer Wöltgens. Ik verzoek de leden te gaan staan.

Op 7 mei jongstleden is onverwacht op 64-jarige leeftijd oud-senator Thijs Wöltgens overleden. Hij was lid van de Eerste Kamer van juni 1995 tot januari 2002 voor de fractie van de Partij van de Arbeid.

Thijs Wöltgens werd al vroeg na zijn studie rechten, namelijk in de periode dat hij leraar economie was aan het Bernardinus College in Heerlen, politiek actief. In 1968 werd hij lid van het afdelingsbestuur van de Partij van de Arbeid in Kerkrade, waar hij geboren en getogen was. Daar was hij vanaf 1970 zeven jaar lid van de gemeenteraad. De lokale politiek verruilde hij vervolgens voor de landelijke. Maar liefst zeventien jaar was Thijs Wöltgens lid van de Tweede Kamerfractie, waarvan hij de laatste vijf jaar voorzitter was. In het jaar waarin hij fractievoorzitter werd, koos de parlementaire pers hem meteen tot politicus van het jaar. In 1995 volgde de benoeming tot burgemeester in zijn geliefde Kerkrade. "Ich bin inne Kirchröadsjer," zei hij destijds trots. Na zijn burgemeesterschap maakte hij de overstap in 2000, voor een periode van vijf jaar, naar de Open Universiteit in Heerlen als voorzitter van het college van bestuur.

Naast zijn hoofdfuncties vervulde Thijs Wöltgens verschillende nevenfuncties bij uiteenlopende organisaties en instellingen in zijn Limburg. Maar hij was ook bijvoorbeeld voorzitter van de landelijke organisatie Vormingswerk Jonge Volwassenen en tot aan zijn overlijden voorzitter van de Vereniging van Kamers van Koophandel.

Hoewel Thijs Wöltgens een brede, zeer brede maatschappelijke belangstelling had, stond hij vooral bekend om zijn economische en financiële kennis. Het NRC Handelsblad typeerde hem als "een politicus die moeiteloos alternatieve begrotingen foutloos doorrekende op de achterkant van het sigarendoosje".

Zijn maidenspeech in de Eerste Kamer betrof, niet verwonderlijk, de algemene financiële beschouwingen. In reactie daarop sprak de toenmalige Kamervoorzitter Tjeenk Willink: "U combineert het vermogen en ook de behoefte te reflecteren met de kennis van het politieke handwerk en de ervaring uit de plaatselijke maatschappelijke praktijk, ook over de grenzen heen. U heeft ook het vermogen dat alles te verwoorden zonder uitgeschreven tekst. Een geboren senator, zou je zeggen."

Thijs Wöltgens, een bourgondische Limburger, was buitengewoon maatschappelijk bewogen, met uitgesproken opvattingen alsook met een natuurlijke aanleg te kunnen relativeren. Een intellectueel met de voeten op de grond, een joviale man met humor, even scherpzinnig als zachtmoedig. Hij verenigde in zijn persoon vele verschillende karaktertrekken harmonieus. Een markante oud-collega is heengegaan.Voorzitter

De Eerste Kamer is Thijs Wöltgens, geridderd in de Orde van de Nederlandse Leeuw, dankbaar voor wie hij was en wat hij heeft betekend voor de politiek en de samenleving. Moge dit een steun zijn voor zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen bij het verwerken van hun verdriet.

Ik verzoek u om enkele momenten van stilte.

(De aanwezigen nemen enige ogenblikken stilte in acht).

De voorzitter:

Ik schors de vergadering om de nabestaanden te condoleren.

De vergadering wordt enkele minuten geschorst.

De voorzitter:

De ingekomen stukken staan op een lijst die in de zaal ter inzage ligt. Op die lijst heb ik voorstellen gedaan over de wijze van behandeling. Als aan het einde van de vergadering daartegen geen bezwaren zijn ingekomen, neem ik aan dat de Kamer zich met de voorstellen heeft verenigd.

(Deze lijst is, met de lijst van besluiten, opgenomen aan het einde van deze editie.)

Naar boven