6de vergadering

Dinsdag 15 november 2005

13.30 uur

Voorzitter: Timmerman-Buck

Tegenwoordig zijn 70 leden, te weten:

Van de Beeten, Bemelmans-Videc, Van den Berg, Bierman-Beukema toe Water, Biermans, Broekers-Knol, Van den Broek-Laman Trip, Van Dalen-Schiphorst, Dees, Doek, Doesburg, Dölle, Van Driel, Dupuis, Eigeman, Engels, Essers, De Graaf, Hamel, Hessing, Van Heukelum, Ten Hoeve, Holdijk, Jurgens, Kalsbeek-Schimmelpenninck van der Oije, Ketting, Klink, Kox, Van der Lans, Van Leeuwen, Leijnse, Lemstra, Van der Linden, Linthorst, Luijten, Maas-de Brouwer, Meindertsma, Meulenbelt, Van Middelkoop, Nap-Borger, Noten, Van den Oosten, Pastoor, Platvoet, Pormes, Pruiksma, Putters, Van Raak, Rabbinge, Rosenthal, Russell, Schouw, Schuyer, Slagter-Roukema, Swenker, Sylvester, Tan, Terpstra, Van Thijn, Thissen, Timmerman-Buck, Vedder-Wubben, Wagemakers, Walsma, Werner, Westerveld, Witteman, Witteveen, Woldring en De Wolff,

en de heer Remkes, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de heer Donner, minister van Justitie, en de heer Hoogervorst, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

De voorzitter:

Ik deel aan de Kamer mede dat zijn ingekomen berichten van verhindering van de leden:

Franken, Schuurman, Hoekzema en Van Gennip, wegens verblijf buitenslands.

Deze berichten worden voor kennisgeving aangenomen.

De voorzitter:

De ingekomen stukken staan op een lijst die in de zaal ter inzage ligt. Op die lijst heb ik voorstellen gedaan over de wijze van behandeling. Als aan het einde van de vergadering daartegen geen bezwaren zijn ingekomen, neem ik aan dat de Kamer zich met de voorstellen heeft verenigd.

(Deze lijst is, met de lijst van besluiten, opgenomen aan het einde van deze editie.)

De voorzitter:

Ik verzoek u allen te gaan staan.

Op 29 oktober jl. is op 80-jarige leeftijd oud-KVP-senator Jan Niers overleden. Hij was lid van de Eerste Kamer in de periode 1960 tot en met 1972. De laatste drie jaar was hij tevens fractievoorzitter.

Jan Niers, geboren en getogen Tukker, was leraar en advocaat in het Overijsselse Hengelo en politiek actief als raadslid, statenlid en senator. Gelijktijdig met zijn lidmaatschap van de Eerste Kamer was hij tien jaar lang lid van gedeputeerde staten van Overijssel. Hij was de eerste gedeputeerde die in zijn eigen provincie commissaris van de Koningin werd, en met zijn 46 jaar destijds ook de jongste commissaris. Deze benoeming betekende tevens zijn afscheid van onze Kamer. Vanaf 1972 was hij zestien jaar lang commissaris, een functie die hij op competente wijze vervulde met een grote betrokkenheid bij het wel en wee van zijn provincie.

Binnen de KVP vervulde hij tot 1971 de rol van adviserend lid van het bestuur van de kieskring Overijssel en van 1972 tot 1980 van het partijbestuur. Daarnaast was Jan Niers zes jaar voorzitter van de Raad voor het Binnenlands Bestuur. Ook in het bedrijfsleven was hij, gelet op zijn commissariaten, bepaald geen onbekende.

In de Eerste Kamer was hij voor zijn partij woordvoerder Binnenlandse Zaken en Volkshuisvesting, hoewel zijn maidenspeech in januari 1961 ging over de Armenwet 1912. In die maidenspeech vertrouwde hij de minister toe, die in de Tweede Kamer had gesteld het niet alleen in de hand te hebben of een wet totstandkomt, dat zijn reeds opgedane ervaring in de Eerste Kamer als jong Kamerlid was "dat het tempo in elk geval van de Eerste Kamer bijzonder hoog is".

Met zijn 35 jaar bij aanvang van zijn Kamerlidmaatschap was Jan Niers een van de jongste senatoren. Hij toonde zich een bedachtzame, bescheiden strateeg. Geen extraverte politicus, maar een Kamerlid met grondige kennis van zaken en een gepaste voorzichtigheid, zoals die juristen veelal eigen is. Op buitenstaanders kon hij wat formeel en vormelijk overkomen, maar degenen die hem van nabij meemaakten, herinneren zich hem juist als een betrokken, toegankelijke persoon.

Niers' naam is blijvend verbonden met de Universiteit Twente door de mr. J.L.M. Niers-leerstoel, een bijzondere leerstoel op het gebied van de revalidatietechnologie, die hem bij zijn pensionering door het bedrijfsleven werd aangeboden.Voorzitter

De Eerste Kamer is Jan Niers dankbaar en zeer erkentelijk voor de bijdrage die hij heeft geleverd aan onze parlementaire democratie. Ik hoop dat deze herinnering aan die bijdrage een steun is voor zijn familie bij het verwerken van haar verdriet.

Ik verzoek u een moment stilte te betrachten.

(De aanwezigen nemen enige ogenblikken stilte in acht.)

De voorzitter:

De fractie van de Partij van de Arbeid heeft verzocht om heropening van de beraadslaging over wetsvoorstel nr. 28999.

Ik stel voor, aan dit verzoek te voldoen.

Aldus wordt besloten.

De vergadering wordt enkele ogenblikken geschorst.

De voorzitter:

Ik heet de ministers van VWS en Justitie van harte welkom.

Naar boven