4de vergadering

Dinsdag 1 november 2005

13.30 uur

Voorzitter: Timmerman-Buck

Tegenwoordig zijn 71 leden, te weten:

Van de Beeten, Bemelmans-Videc, Van den Berg, Bierman-Beukema toe Water, Biermans, Broekers-Knol, Van den Broek-Laman Trip, Van Dalen-Schiphorst, Dees, Doek, Doesburg, Dölle, Van Driel, Dupuis, Eigeman, Engels, Essers, Franken, De Graaf, Hamel, Hessing, Van Heukelum, Hoekzema, Ten Hoeve, Holdijk, Jurgens, Kalsbeek-Schimmelpenninck van der Oije, Ketting, Klink, Kox, Van der Lans, Van Leeuwen, Lemstra, Van der Linden, Linthorst, Luijten, Maas-de Brouwer, Meindertsma, Meulenbelt, Van Middelkoop, Nap-Borger, Van den Oosten, Pastoor, Platvoet, Pormes, Pruiksma, Putters, Van Raak, Rabbinge, Rosenthal, Russell, Schouw, Schuurman, Schuyer, Slagter-Roukema, Swenker, Sylvester, Tan, Terpstra, Van Thijn, Thissen, Timmerman-Buck, Vedder-Wubben, Wagemakers, Walsma, Werner, Westerveld, Witteman, Witteveen, Woldring en De Wolff,

en de heer Donner, minister van Justitie, de heer De Geus, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, en de heer Hoogervorst, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

De voorzitter:

Ik deel aan de Kamer Ledenmede dat zijn ingekomen berichten van verhindering van de leden:

Van Gennip, alleen voor het eerste deel van de vergadering, wegens verblijf buitenslands;

Noten, wegens ziekte.

Deze berichten worden voor kennisgeving aangenomen.

De voorzitter:

De ingekomen stukken staan op een lijst die in de zaal ter inzage ligt. Op die lijst heb ik voorstellen gedaan over de wijze van behandeling. Als aan het einde van de vergadering daartegen geen bezwaren zijn ingekomen, neem ik aan dat de Kamer zich met de voorstellen heeft verenigd.

(Deze lijst is opgenomen aan het einde van deze editie.)

De voorzitter:

Ik verzoek u, te gaan staan.

Op 3 oktober jl. is oud-senator Jaap Glasz aan een ongeneeslijke ziekte overleden. Hij was twaalf jaar lid van de Eerste Kamer in de periode van 1987 tot 1999 in de fractie van het CDA. In zijn partij is hij met name voorafgaande aan en in de beginperiode van het CDA actief geweest. Zo was hij begin jaren zeventig oprichter en voorzitter van de CHU kiesvereniging Blaricum en later in die plaats opnieuw voor de CDA-afdeling. Diezelfde functies vervulde hij ook voor de Statenkring Hilversum van 1979 tot 1981. Verder was hij jarenlang lid van een juridische werkgroep van de Tweede-Kamerfractie van het CDA en was hij gedurende vijf jaar waarnemend fractievoorzitter van de Gewestraad Gooi en Vechtstreek.

Jaap Glasz was actief in de advocatuur, wetenschap en in de kunst. Wat betreft de kunst was hij bestuurder van enkele orkesten en van Het Nationaal Ballet. Meer bekend was dat hij leiding gaf aan het gerenommeerde Amsterdams-Rotterdams advocatenkantoor Trenité Van Doorne. Aan het einde van zijn Kamerperiode werd hij benoemd tot bijzonder hoogleraar corporate governance aan de Universiteit van Amsterdam, een aanstelling die hij te danken had aan zijn buitengewone kennis en inspanningen op dat terrein. Hij genoot grote bekendheid als dé deskundige op het terrein van het commissariaat van vennootschappen. Diverse gezaghebbende publicaties over gedragingen en aansprakelijkheid van commissarissen zijn van zijn hand. In lijn daarmee lag zijn lidmaatschap van de commissie-Tabaksblat.

De leden die Jaap Glasz hebben meegemaakt in deze Kamer zullen hem vooral herinneren als een scherp en zorgvuldig Kamerlid, meer vakman dan een echt politiek dier. De kwaliteit van wetgeving stond bij hem voorop. Hij was inhoudelijk deskundig, hij was degelijk, hij was betrouwbaar. Jaap Glasz was als Kamerlid woordvoerder op vele terreinen, van vreemdelingenrecht tot vennootschapsrecht, van pensioenverevening tot een Uitvoerend Comité Schengen, onderwerpen waarbij hij zeer nadrukkelijk zijn opvattingen liet blijken, getuige ook de Handelingen van deze Kamer: stevige discussies met bewindspersonen, ongeacht politieke geestverwantschap, maar ook met collega-senatoren, zodanig dat zij ook de publiciteit haalden, zoals bij de Gratiewet, het Verdrag van Schengen en het debat over een dubbele nationaliteit. Inzake de bijzondere commissie voor de JBZ-Raad heeft hij in deze Kamer een grote initiërende rol gespeeld.Voorzitter

Jaap Glasz laat bij veel mensen, zowel bij Kamerleden als bij de medewerkers, een herinnering achter die gekenmerkt wordt door waardering en respect, niet alleen voor zijn kennis en kunde, maar evenzeer voor zijn aimabele en plezierige omgang. Ik hoop dat deze goede herinnering een steun is voor zijn familie bij het verwerken van hun verdriet.

Ik verzoek u allen om een ogenblik stilte.

(De aanwezigen nemen enkele ogenblikken stilte in acht.)

De voorzitter:

Op verzoek van de fractie van het CDA stel ik voor, het wetsvoorstel Wijziging van de Pensioen- en spaarfondsenwet en enige andere wetten in verband met de implementatie van richtlijn nr. 2003/41/EG van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 3 juni 2003 betreffende de werkzaamheden van en het toezicht op instellingen voor bedrijfspensioenvoorziening (PbEG L 235/10) (30104) van de agenda af te voeren.

Daartoe wordt besloten.

Naar boven