23ste vergadering

Dinsdag 28 maart 2006

13.30 uur

Voorzitter: Timmerman-Buck

Tegenwoordig zijn 72 leden, te weten:

Van de Beeten, Bemelmans-Videc, Van den Berg, Bierman-Beukema toe Water, Biermans, Broekers-Knol, Van den Broek-Laman Trip, Van Dalen-Schiphorst, Dees, Doek, Doesburg, Dölle, Van Driel, Dupuis, Eigeman, Engels, Essers, Franken, Van Gennip, De Graaf, Hamel, Hessing, Van Heukelum, Hoekzema, Ten Hoeve, Jurgens, Kalsbeek-Schimmelpenninck van der Oije, Ketting, Klink, Kox, Van der Lans, Van Leeuwen, Leijnse, Lemstra, Van der Linden, Linthorst, Luijten, Maas-de Brouwer, Meindertsma, Meulenbelt, Middel, Van Middelkoop, Nap-Borger, Noten, Van den Oosten, Pastoor, Platvoet, Putters, Van Raak, Rabbinge, Rosenthal, Russell, Schouw, Schuurman, Schuyer, Slagter-Roukema, Swenker, Sylvester, Tan, Terpstra, Van Thijn, Thissen, Timmerman-Buck, Vedder-Wubben, Wagemakers, Walsma, Werner, Westerveld, Witteman, Witteveen, Woldring en De Wolff,

en mevrouw Van der Hoeven, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de heer De Geus, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, en de heer Rutte, staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De voorzitter:

Ik deel aan de Kamer mede dat zijn ingekomen berichten van verhindering van de leden:

Holdijk, wegens bezigheden elders;

Pruiksma, wegens ziekte.

Deze berichten worden voor kennisgeving aangenomen.

De voorzitter:

De ingekomen stukken staan op een lijst die in de zaal ter inzage ligt. Op die lijst heb ik voorstellen gedaan over de wijze van behandeling. Als aan het einde van de vergadering daartegen geen bezwaren zijn ingekomen, neem ik aan dat de Kamer zich met de voorstellen heeft verenigd.

(Deze lijst is, met de lijst van besluiten, opgenomen aan het einde van deze editie.)

De voorzitter:

Ik verzoek u te gaan staan.

Op 25 februari jongstleden is oud-PvdA-senator Adri Maaskant op 85-jarige leeftijd overleden. Hij was lid van de Eerste Kamer in de periode van 1971 tot en met 1983. Adri Maaskant, deskundige op het gebied van de volkshuisvesting, begon zijn carrière in 1945 als ambtenaar bij het ministerie van Wederopbouw en Volkshuisvesting. Na vijf jaar vertrok hij daar om directeur te worden van het genootschap Het Oversticht in Zwolle. Vijfendertig jaar, tot aan zijn pensioen, zou hij directeur blijven van dit genootschap, dat zich bezighoudt met welstandstoezicht, monumentenzorg en landschapsverzorging voor Overijssel.

Een buitengewoon grote verdienste van hem daar was het bijeenbrengen van de welstands- en de monumentenzorg. Dat was bepaald niet vanzelfsprekend in die tijd, en daarmee zeker niet eenvoudig.

Hij vervulde diverse nevenfuncties op het gebied van natuurbescherming, recreatie en monumentenzorg op provinciaal niveau. Tevens was hij betrokken bij verschillende publicaties over historische landhuizen, oude boerderijen en kastelen.

In 1962 werd hij politiek actief, toen hij voor de Partij van de Arbeid werd gekozen als lid van de provinciale staten van Overijssel. Hij vervulde die rol vier periodes, tot medio 1978. Intussen was hij ook lid geworden van de Eerste Kamer. In de senaat had hij, niet verrassend, volkshuisvesting en ruimtelijke ordening in zijn portefeuille. Verder hield hij zich bezig met verkeer en waterstaat.

Adri Maaskant was meer vakman dan politicus. Hij was ook serieus, vasthoudend en principieel. Zo stemde hij in 1975 vanwege zijn overtuiging als enige van zijn fractie tegen de wijziging van de Zondagswet, die moest leiden tot openstelling van zwembaden op zondag. Hoewel hij vrij fel kon zijn in zijn uitlatingen, was hij geen "man van de bühne".

Adri Maaskant was een man met liefde voor zijn vak en een grote betrokkenheid bij deze Kamer, een prettige collega voor iedereen die hem heeft mogen meemaken. De Eerste Kamer is hem dankbaar voor wie hij was en wat hij heeft betekend. Ik hoop dat deze herinnering aan hem een steun is voor zijn familie bij het verwerken van hun verdriet.

Ik verzoek u om een moment stilte.

(De aanwezigen nemen enkele ogenblikken stilte in acht.)

De vergadering wordt enkele ogenblikken geschorst.

Naar boven