30ste vergadering

Dinsdag 28 juni 2005

13.30 uur

Voorzitter: Timmerman-Buck

Tegenwoordig zijn 72 leden, te weten:

Van de Beeten, Bemelmans-Videc, Van den Berg, Bierman-Beukema toe Water, Biermans, Broekers-Knol, Van Dalen-Schiphorst, Dees, Doek, Doesburg, Dölle, Dupuis, Eigeman, Engels, Essers, Franken, Van Gennip, De Graaf, Hamel, Hessing, Van Heukelum, Hoekzema, Ten Hoeve, Holdijk, Jurgens, Kalsbeek-Schimmelpenninck van der Oije, Ketting, Klink, Kox, Van der Lans, Van Leeuwen, Leijnse, Lemstra, Van der Linden, Linthorst, Luijten, Maas-de Brouwer, Meindertsma, Meulenbelt, Middel, Van Middelkoop, Nap-Borger, Noten, Van den Oosten, Pastoor, Platvoet, Pormes, Putters, Van Raak, Rabbinge, Rosenthal, Russell, Schouw, Schuurman, Schuyer, Slagter-Roukema, Swenker, Sylvester, Tan, Terpstra, Van Thijn, Thissen, Timmerman-Buck, Vedder-Wubben, Wagemakers, Walsma, Werner, Westerveld, Witteman, Witteveen, Woldring en De Wolff,

en de heer Balkenende, minister-president, minister van Algemene Zaken, en de heer Remkes, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

De voorzitter:

Geachte medeleden. Op 26 juni jongstleden heeft prinses Máxima het leven geschonken aan een dochter: prinses Alexia Juliana Marcela Laurentien. Van dit heuglijke feit is de Eerste Kamer gisteren bij koninklijke boodschap in kennis gesteld met de volgende bewoordingen:

  • "Met vreugde kondigen Wij U hierbij aan dat Onze zoon Willem-Alexander en Onze schoondochter Máxima gistermiddag de ouders zijn geworden van een dochter. Wij delen in hun grote geluk en dankbaarheid.

  • En hiermede bevelen Wij U in Godes heilige bescherming.

  • 's-Gravenhage, 27 juni 2005."

  • (w.g.) Beatrix.

De Kamer feliciteert bij dezen van harte de gelukkige ouders, prins Willem-Alexander en prinses Máxima. Onze welgemeende gelukwensen gaan tevens uit naar het zusje prinses Amalia en naar de grootouders van de nieuwgeborene, in het bijzonder Hare Majesteit koningin Beatrix die met prinses Alexia haar vijfde kleinkind heeft gekregen. Twee kleinkinderen tijdens het 25-jarig regeringsjubileum: het zijn ongetwijfeld de meest kostbare geschenken die haar in haar jubileumjaar ten deel vallen.

De Ingekomen stukkengeboorte van prinses Alexia is ook staatsrechtelijk van belang. Haar vader is voorbestemd voor het koningschap, haar moeder zal hem daarin bijstaan. Haar zus is de tweede, zijzelf de derde in de lijn van erfopvolging. Dit alles is reden temeer de wens uit te spreken dat prinses Alexia een jeugd mag hebben die gekenmerkt wordt door vrijheid, blijheid en nabijheid. Nabijheid van vooral haar ouders. Moge het dit kind bovendien gegeven zijn dat zij op haar levenspad vergezeld wordt door mensen die om haar geven, niet omwille van haar afkomst maar omwille van haarzelf.

Op 1 oktober 1968 uitte de toenmalige voorzitter van de Eerste Kamer zijn blijdschap en dankbaarheid over het feit "dat Prinses Beatrix en Prins Claus zich thans kunnen verheugen in twee zoons, die in leeftijd dicht genoeg bijeen staan om eerst als speelgenoten, later als vrienden op te groeien". Nu, bijna vier decennia later, mag ik uiting geven aan mijn blijdschap en dankbaarheid over het feit dat de oudste zoon en zijn echtgenote zich thans kunnen verheugen in twee dochters, die in leeftijd dicht genoeg bijeen staan om als speelgenoten, later als vriendinnen op te groeien.

Twee dochters, beiden op een zondag geboren. Ik spreek de hoop uit dat ook prinses Alexia in alle opzichten een zondagskind mag zijn.

Het woord is aan de minister-president.

Minister Balkenende:

Mevrouw de voorzitter. Graag zeg ik u dank voor uw uitnodiging om in uw Kamer kort iets te zeggen op dit feestelijke moment. Het moment waarop we stilstaan bij de geboorte van een nieuwe prinses. "Een gezonde wolk van een dochter", in de woorden van de gelukkige vader.

Wij delen in de blijdschap van prinses Máxima en de Prins van Oranje om dit prachtige, onbetaalbare geschenk. Iets waar je sprakeloos van wordt, zoals de prins zei toen hij zijn dochter zondagmiddag aan ons liet zien.

Namens de Raad van Ministers van het Koninkrijk wens ik de ouders van de prinses en haar zusje Amalia van harte geluk. Onze hartelijke gelukwensen ook aan de grootouders: Hare Majesteit de Koningin en de ouders van prinses Máxima. Zij hebben hun nieuwe kleinkind opgetogen verwelkomd.

Vanmorgen heeft de Prins van Oranje aangifte gedaan van de geboorte van zijn tweede dochter. Zij is vernoemd naar haar vader en heet prinses Alexia. VoorzitterPrinses Alexia heeft binnen onze constitutionele monarchie een bijzondere plaats. Met haar is de basis voor de erfopvolging verbreed. Zij is nu derde in de lijn van troonopvolging.

De toekomst van dit kind zal worden beïnvloed door de nabijheid van de troon. Haar leven zal, net als dat van haar zusje, anders zijn dan dat van andere kinderen. Wij gunnen haar van harte een gelukkige toekomst met een goede balans tussen haar positie als lid van het Koninklijk Huis en haar individuele vrijheid om de dingen te doen die passen bij haar talenten en interesses. Maar dat is een zorg van later. Allereerst gunnen wij haar een fijne, onbezorgde jeugd.

Wij wensen prinses Alexia al het goede toe, samen met haar ouders en haar zusje.

De voorzitter:

Ik dank de minister-president voor zijn woorden.

De vergadering wordt enkele ogenblikken geschorst.

De voorzitter:

Ingekomen is een beschikking van de Voorzitters van de Eerste Kamer en van de Tweede Kamer houdende aanwijzing van mevrouw A.D.S.M. Nijs tot vertegenwoordiger in de parlementaire vergadering van de Raad van Europa.

Deze beschikking ligt op de Griffie ter inzage. Ik stel voor, de beschikking voor kennisgeving aan te nemen.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

De overige ingekomen stukken staan op een lijst die in de zaal ter inzage ligt. Op die lijst heb ik voorstellen gedaan over de wijze van behandeling. Als aan het einde van de vergadering daartegen geen bezwaren zijn ingekomen, neem ik aan dat de Kamer zich met de voorstellen heeft verenigd.

(Deze lijst is, met de lijst van besluiten, opgenomen aan het einde van deze editie).

Naar boven