23ste vergadering

Dinsdag 20 maart 2001

13.30 uur

Voorzitter: Korthals Altes

Tegenwoordig zijn 70 leden, te weten:

Baarda, De Beer, Van de Beeten, Bemelmans-Videc, Van den Berg, Bierman, Bierman-Beukema toe Water, De Blécourt-Maas, Braks, Van den Broek-Laman Trip, Van Bruchem, Castricum, Dees, Doesburg, Dölle, Dupuis, Van Eekelen, Eversdijk, Van Gennip, Ginjaar, Hessing, Van Heukelum, Hofstede, Holdijk, Van den Hul-Omta, Jaarsma, De Jager, Ketting, Kneppers-Heijnert, Kohnstamm, Korthals Altes, Van der Lans, Van Leeuwen, Lemstra, Van der Linden, Lodders-Elfferich, Luijten, Lycklama à Nijeholt, Meindertsma, Pastoor, Pitstra, Platvoet, Rabbinge, Rensema, Roscam Abbing-Bos, Rosenthal, Ruers, Van Schijndel, Schoondergang-Horikx, Schuurman, Schuyer, Stekelenburg, Stevens, Swenker, Tan, Terlouw, Van Thijn, Timmerman-Buck, Varekamp, Ter Veld, Veling, De Vries, Van Vugt, Walsma, Werner, Witteveen, Woldring, De Wolff, Wolfson en Wöltgens,

en de heer Brinkhorst, minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij, en mevrouw Faber, staatssecretaris van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij.

De voorzitter:

Ik deel aan de Kamer mede, dat zijn ingekomen berichten van verhindering van de leden:

Le Poole, wegens bezigheden elders;

Jurgens en Boorsma, wegens verblijf buitenlands.

Deze berichten worden voor kennisgeving aangenomen.

De voorzitter:

Ingekomen is de volgende brief:

Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal

Aangezien de ministerraad mij heden heeft benoemd tot zijn secretaris, verzoek ik de Kamer mij met ingang van 17 april 2001 eervol ontslag te verlenen. Hoewel ik mij verheug op deze nieuwe uitdagende functie, valt het mij zwaar afscheid te nemen van deze Kamer waar ik ruim 8 jaar met veel plezier heb gewerkt. Ik dank u allen voor het in mij gestelde vertrouwen.

Marianne Hordijk

Alvorens voor te stellen dat wij deze brief doen drukken en dat die volgende week zal worden geagendeerd, neem ik aan dat ik namens alle leden spreek wanneer ik verklaar dat het ook ons zwaar zal vallen afscheid te nemen, maar dat ik mevrouw Hordijk niettemin van harte gelukwens, ook namens ons allen, met deze eervolle benoeming.

(Applaus)

De voorzitter:

Ik stel voor, deze brief te doen drukken. De brief zal volgende week worden geagendeerd.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

De ingekomen stukken staan op een lijst, die in de zaal ter inzage ligt. Op die lijst heb ik voorstellen gedaan over de wijze van behandeling. Als aan het einde van de vergadering daartegen geen bezwaren zijn ingekomen, neem ik aan, dat de Kamer zich met de voorstellen heeft verenigd.

(Deze lijst is, met de lijst van besluiten, opgenomen aan het eind van deze editie.)

De voorzitter:

Op verzoek van de VVD-fractie heb ik mevrouw Dupuis benoemd tot lid van de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport in plaats van de heer Van Heukelum en de heer Van Heukelum heb ik benoemd tot plaatsvervangend lid van die commissie, in plaats van mevrouw Dupuis.

De vergadering wordt enkele ogenblikken geschorst.

De voorzitter:

Op zijn verzoek geef ik het woord aan de minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij.

Minister Brinkhorst:

Mijnheer de voorzitter! Ik wil de Kamer het volgende meedelen. Om twee uur vanmiddag zullen bepaalde maatregelen die ik genomen heb in werking treden en ik vind dat u als Kamer daarvan als eerste op de hoogte moet zijn.

Op een geitenbedrijf in Oene, gemeente Epe, rust een ernstige verdenking van mond- en klauwzeer. Hoewel er nog geen sprake is van een definitieve bevestiging heb ik vanwege het voorzorgsbeginsel preventieve maatregelen moeten nemen. De eerste preventieve maatregel is dat rond het bedrijf in Oene, waar reeds een cirkel van 3 km was ingesteld, die cirkel wordt uitgebreid tot 10 km. Vervolgens deel ik mede, dat op een melkveebedrijf in Oosterwolde, waaraan bokjes geleverd zijn door genoemd geitenbedrijf, een ruiming en een blokkade zullen plaatsvinden, te weten de voortzetting van het algemeen verbod zoals dat al enige tijd gold. Verder zal rond een handelaar aan wie ook bokjes zijn geleverd, eveneens in een cirkel van 10 km een standstill worden afgekondigd. In het kader van preventieve ruiming waarbij een slachterij betrokken was, zal eveneens een zone van 10 km worden ingesteld. Ik benadruk dat het hierbij gaat om preventieve maatregelen die worden genomen om te verhinderen dat, mocht het zo zijn dat sprake is van een bevestiging van mond- en klauwzeer, enige verdere uitbraak zou kunnen plaatsvinden.

Ik heb tevens besloten om met ingang van twee uur vanmiddag de import uit het buitenland en de export naar het buitenland van levend vee stop te zetten. Het gaat overigens om bedrijven waar naar alle waarschijnlijkheid geen directe diercontacten hebben plaatsgevonden. Zoals bekend, hebben wij in het kader van hetzelfde preventieve beleid eerder de schapen uit Frankrijk en de dieren uit het Verenigd Koninkrijk getraceerd. Die tracering heeft het ook mogelijk gemaakt, deze beperkte preventieve maatregelen te nemen. Zoals ik al zei, zullen deze maatregelen ingaan ongeveer veertien minuten na heden.

Naar boven