31ste vergadering

Dinsdag 19 mei 1998

10.00 uur

Voorzitter: Korthals Altes

Tegenwoordig zijn 65 leden, te weten:

Baarda, Batenburg, De Beer, Van den Berg, Bierman, Boorsma, Braks, Van den Broek-Laman Trip, Cohen, Dees, Van Dijk, Gelderblom-Lankhout, Van Gennip, Ginjaar, Glastra van Loon, Van Graafeiland, Grol-Overling, De Haze Winkelman, Heijmans, Heijne Makkreel, Hendriks, Hessing, Van Heukelum, Hilarides, Hirsch Ballin, Hofstede, Holdijk, Jaarsma, De Jager, Jurgens, Ketting, Korthals Altes, J. van Leeuwen, L.M. van Leeuwen, Linthorst, Lodewijks, Loudon, Luijten, Luimstra-Albeda, Lycklama à Nijeholt, Meeter, Michiels van Kessenich-Hoogendam, Pit, Pitstra, Le Poole, Postma, Rensema, Ruers, Scholten, Schoondergang-Horikx, Schuurman, Schuyer, Steenkamp, Stoffelen, Talsma, Tiesinga-Autsema, Tuinstra, Varekamp, Ter Veld, Vrisekoop, Werner, Wöltgens, Van de Zandschulp, Zijlstra en Zwerver,

en de heer Van Aartsen, minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij, mevrouw Netelenbos, staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, en de heer Tommel, staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, alsmede de heer Duivesteijn, lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal.

De voorzitter:

Met betrekking tot de orde van de vergadering deel ik mede, dat tegen 11.00 uur de vergadering zal worden geschorst, teneinde de aanwezige bewindspersoon in de gelegenheid te stellen tegelijk met de andere nieuw te beëdigen en "in te beloven" leden van de Tweede Kamer zich aldaar te vervoegen om de status van lid van de Staten-Generaal te bereiken. Deze schorsing zou ongeveer een uurtje kunnen duren. In verband daarmee wordt ernaar gestreefd de lunchpauze in te korten tot ongeveer een halfuur. In die lunchpauze zal wel de gebruikelijke vergadering van senioren plaatsvinden, zij het niet op de gebruikelijke plaats, maar in commissiekamer 3. Want commissiekamer 1 is voor onbepaalde duur uitgeleend aan leden van de Tweede Kamer.

Ik deel aan de Kamer mede, dat zijn ingekomen berichten van verhindering van de leden:

De Boer, wegens ziekte;

Veling, Stevens en Van Eekelen, wegens verblijf buitenslands.

Deze berichten worden voor kennisgeving aangenomen.

De voorzitter:

Ingekomen is een brief van mr. J.M.A.M. de Wit:

"Zeer geachte heer Korthals Altes,

Op 6 mei 1998 ben ik gekozen tot lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. In verband daarmee deel ik mede, dat ik per 14 mei 1998 ontslag neem als lid van de Eerste Kamer der Staten-Generaal.

  • Van deze gelegenheid wil ik graag gebruik maken om u nogmaals hartelijk dank te zeggen voor de wijze waarop wij met elkaar hebben samengewerkt. Dat geldt ook voor de vele leden van de andere partijen in de Kamer met wie ik in de afgelopen jaren contact had en niet in de laatste plaats alle medewerkers binnen de Kamer, die mij steeds buitengewoon vriendelijk van dienst waren als ik een beroep op hen moest doen.

  • Ik zal met speciale belangstelling vanuit de bankjes aan de overzijde het werk van uw Kamer blijven volgen.

  • Het ga u goed.

Met vriendelijke groeten,

  • J.M.A.M. de Wit"

Deze brief wordt voor kennisgeving aangenomen.

De voorzitter:

Wij wensen de heer De Wit veel succes op het pad dat voor hem ligt als lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal.

De overige ingekomen stukken staan op een lijst, die in de zaal ter inzage ligt. Op die lijst heb ik voorstellen gedaan over de wijze van behandeling. Als aan het einde van de vergadering daartegen geen bezwaren zijn ingekomen, neem ik aan, dat de Kamer zich met de voorstellen heeft verenigd.

(Deze lijst is, met de lijst van besluiten, opgenomen aan het eind van deze editie.)

De voorzitter:

Ik deel aan de Kamer mee, dat zijn ingekomen de geannoteerde agenda's met bijlagen voor respectievelijk de JBZ-raad van 28 en 29 mei a.s. en van het K.18 Comité van 29 mei a.s.

Bijeen vermelden deze agenda's ten minste zes het Koninkrijk bindende ontwerpbesluiten. De betrokken vaste commissies van de Kamer zullen hedenmiddag over de inhoud van de documenten beraadslagen.

Naar boven