Noot 1 (zie blz. 1491)

De vindplaatsen zijn:

citaat van prof. mr. L. H. van den Heuvel: lezing symposium 19 februari 1998, De Rode Hoed, Amsterdam, blz. 21;

citaat van mr. J. J. Trap: lezing symposium 19 februari 1998, De Rode Hoed, Amsterdam, blz. 23;

citaat van prof. mr. G. J. J. Heerma van Voss, voorzitter Werkgroep Ontslagrecht Vereniging voor Arbeidsrecht: Sociaal Recht 1997 – 7/8, blz. 103;

citaat van prof. mr. P. F. van der Heijden: TVVS nr. 97/6, blz. 163.

Noot 2 (zie blz. 1514)

Aan de woordvoerders van de Eerste Kamer der Staten-Generaal inzake de Wet Flexibiliteit en Zekerheid

Amsterdam, 24 april 1998

Betreft: Ontduikingsconstructies Wet Flexibiliteit en Zekerheid voor medewerkers bij de omroep

Zeer geachte leden van de Eerste Kamer,

Op dinsdag 28 april a.s. staat de behandeling van de Wet Flexibiliteit en Zekerheid op uw agenda. De vakorganisaties werkzaam bij de omroep, te weten de Nederlandse Vereniging van journalisten (NVJ), FNV Kiem en CNV Media, stuiten bij de invoering van deze wet op ongewenste neveneffecten waarvoor wij uw aandacht vragen.

Omroepfreelancers

Bij de omroep werkt een groot aantal medewerkers op basis van een freelance contract, met name in de programma- en productiefuncties. De schattingen lopen op tot ca. 2000. Vele programma's kunnen slechts gemaakt worden door de inzet van deze freelancers.

De Wet Flexibiliteit en Zekerheid zal ertoe leiden dat de meeste freelancers onder het regime van de CAO komen te vallen.

Ontduiking van de wet

Onlangs is gebleken dat vele contracten die voor de toekomst worden aangeboden uitgaan van een periode van 9 maanden. Deze periode wordt expliciet gekozen om de bepalingen van de Flex-wet te kunnen omzeilen en te voorkomen dat er aanspraken op een vast dienstverband kunnen worden opgebouwd. Het gevolg is dat de omroepmedewerker in de zomermaanden zijn toevlucht moet zoeken bij het GAK voor een WW-uitkering. Het is met name deze onderbreking die ons grote zorgen baart. Het kan in onze ogen niet zo zijn dat de WW-uitkering gebruikt wordt om de zomermaanden voor de omroep financieel te overbruggen.

Een andere vorm van creatieve ontduiking is het inhuren van een uitzendbureau dat de contracten van de medewerkers overneemt. Ook dit vinden wij een vorm die geen recht doet aan de bedoelingen van de Flex-wet.

Concreet verzoek

De vakorganisaties binnen de omroep zullen zelf met de werkgevers overleggen over oplossingen voor deze situatie. Aangezien de wijze van contractering ons al jaren een doorn in het oog is, verwachten wij dat we voor het bereiken van een goed resultaat de morele steun nodig hebben van de politiek.

Wij zouden het bijzonder op prijs stellen indien u bij de behandeling van de wet stil wilt staan bij de situatie in de omroep en uw afkeuring zou willen uitspreken over de mogelijke constructies die gericht zijn op het ontduiken van de wet.

Wij wensen u een goede vergadering toe.

Met de meeste hoogachting,

Mede namens FNV Kiem en CNV Media,

mr. Inge Brakmen, secretaris NVJ

Naar boven