Aan de orde is de stemming over het wetsvoorstel Samenvoeging van de gemeenten Boekel, Uden en Veghel (25116).

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen.

De heer Hirsch Ballin (CDA):

Mijnheer de voorzitter! De fractie van het CDA wijst dit voorstel af, omdat het zonder aangetoonde noodzaak tot een drastische schaalvergroting in het bestuur van Uden, Veghel en Boekel leidt. Onze fractie brengt hierbij tevens tot uitdrukking dat zij het tot nu toe gevoerde kabinetsbeleid met zijn voortdurende druk tot schaalvergroting en omvorming van het binnenlands bestuur afwijst. Gelet op de toezeggingen van de staatssecretaris in het debat en de mededelingen van de kant van gedeputeerde staten verwacht onze fractie dat de betrokken drie gemeenten nu met rust worden gelaten. Vorming en eventuele samenvoeging van gemeenten moet in de overtuiging van onze fractie gebaseerd zijn op samenhang in de gemeenschappen en niet op de bestuurlijke tekentafel worden beoordeeld. Onze fractie zal daarom tegen het wetsvoorstel stemmen.

De heer Bierman:

Voorzitter! Nu zelfs van gebrek aan bouwgrond geen sprake is, telt bij deze herindeling alleen nog het argument van de complementariteit. Dit begrip is zo ruim, dat ik het heel wel mogelijk acht, hiermee ook Amsterdam en Rotterdam samen te voegen. Zij hebben beide mainports en ook de rekrutering van spelers voor het Nederlands elftal vertoont een verrassende complementariteit.

Zoals ik al bij de Drentse herindeling zei: beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Nu is het zover. Er zijn geen argumenten. Het is herindelen om het herindelen. Ik zal dan ook geen medewerking verlenen aan dit wetsvoorstel, opdat wij het pad naar kleinschalige bestuurlijke vernieuwing, dat door deze Kamer in 1973 is ingeslagen toen de gemeente Diepenveen niet werd opgeheven ten voordele van de gemeenten Deventer en Bathmen, opnieuw betreden.

Mevrouw Schoondergang-Horikx (GroenLinks):

Voorzitter! De fractie van GroenLinks heeft de voorgestelde samenvoeging van Boekel, Uden en Veghel getoetst aan het GroenLinkse beleidskader voor gemeentelijke herindeling. Wij zijn hierbij tot de volgende conclusie gekomen:

  • 1. er zijn geen knelpunten;

  • 2. de grootte van de gemeente Boekel beschouwt mijn fractie niet als een knelpunt;

  • 3. dit formaat gemeente past niet in deze landelijke regio;

  • 4. er is onvoldoende maatschappelijk en bestuurlijk draagvlak.

Mijn fractie ziet geen voordelen in de voorgestelde schaalvergroting en zal dus tegen dit wetsvoorstel stemmen.

De heer Staal (D66):

Voorzitter! Mijn fractie zal tegen dit wetsvoorstel stemmen, maar niet omdat wij het herindelingsbeleid van deze staatssecretaris niet steunen. Meer dan dat. Zoals wij hebben aangegeven, vinden wij dat dit in een redelijk rustig vaarwater is terechtgekomen. In dit vaarwater hoort echter geen voorstel dat niet in het beleidskader voor herindeling past en waarvoor geen bestuurlijk draagvlak bij de betrokken gemeenten is. Op basis van deze twee argumenten menen wij tegen dit wetsvoorstel te moeten stemmen.

De heer Wöltgens (PvdA):

Voorzitter! Er zal toch ook iemand een stemverklaring ten gunste van het wetsvoorstel moeten afleggen. Het zou jammer zijn voor de Handelingen en de geschiedenis. Het wetsvoorstel is niet door de herindeeldrift van de staatssecretaris of van de regering, maar geheel en al van onderop totstandgekomen door samenwerking en eigen initiatief van de drie betrokken gemeenten Boekel, Uden en Veghel. Het is herhaaldelijk getoetst in die gemeenteraden, die het dichtst bij de bevolking staan. Als zodanig zou het er een voorbeeld van kunnen zijn hoe herindeling zou kunnen. Het zou dan ook buitengewoon jammer zijn als hier in de Eerste Kamer een precedent zou worden gecreëerd waardoor dergelijke initiatieven van onderaf eigenlijk ongeloofwaardig worden. Daarom zullen wij voor dit voorstel stemmen.

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fractie van de PvdA voor het wetsvoorstel hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Naar boven