29 628 Politie

19 637 Vreemdelingenbeleid

Nr. 347 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 12 december 2012

De bestrijding van illegaliteit levert een belangrijke bijdrage aan het veiligheidsbeleid van het kabinet. De politie speelt daarbij op grond van de haar toegewezen bevoegdheden een belangrijke rol. Om die reden hebben mijn ambtsvoorganger en de minister van Veiligheid en Justitie begin 2012 met de voorzitter van de Raad van Korpschefs resultaatafspraken gemaakt waarmee invulling werd gegeven aan de intensivering van het terugkeerbeleid en de aanpak van illegaliteit.

In deze Resultaatafspraak Intensivering Vreemdelingentoezicht 2012–2014 is vastgelegd dat de politie over de periode 2012–2014 de uitvoering van het vreemdelingentoezicht zal intensiveren. Deze intensivering moet ertoe leiden dat vreemdelingen die geen rechtmatig verblijf hebben, Nederland bij voorkeur zelfstandig en desnoods gedwongen verlaten. De aanpak van criminele en overlastgevende vreemdelingen heeft daarbij de hoogste prioriteit.

De volgende kwantitatieve afspraak is met de politie gemaakt: Het aantal overdrachtsdossiers van de Vreemdelingenpolitie vanuit het toezichtproces Vreemdelingen aan de Dienst Terugkeer en Vertrek stijgt in 2012 met 10% ten opzichte van de realisatie over 2010.1 Dit betekent voor 2012 een resultaat van 4800 overdrachtsdossiers.

Ik constateer echter dat de realisatie achter blijft bij het gestelde doel. Tot december 2012 is sprake van een overdracht van 3270 dossiers. Verwacht wordt voor heel 2012 uit te komen op een overdracht van ongeveer 3600 dossiers.

Ik ben hierover in gesprek met de politie, met als doel tot goede resultaten te komen. De politie heeft in het najaar reeds extra inspanningen op het vreemdelingentoezicht toegezegd aan mijn ambtsvoorganger. Aanvullend zullen de verbeteringen die bij de politie op IT-gebied gaan plaatsvinden, ook de uitvoering van de vreemdelingentaak versterken. Identificatie is hierbij essentieel: het onderkennen dat een verdachte een vreemdeling is, is de basis voor het inzetten van gerichte handhavingsactiviteiten.

Zo zal de uitrol van het project «Mobiel effectiever op Straat (MEOS)» (voorzien in 2013) blijkens de resultaten van de pilots een impuls geven aan het toezicht op vreemdelingen; vaststelling van de identiteit en integrale bevraging van verschillende registers kan dan grotendeels op straat plaatsvinden, waardoor meer blauw op straat blijft en de administratieve lasten afnemen. MEOS zorgt voor een betere verbinding tussen de basis politiezorg en de vreemdelingenpolitie, dat is in deze de kracht van MEOS en van belang voor de resultaatsafspraak (effectiever werken).

Samen met de minister ben ik in overleg met de leiding van de Nationale Politie om afspraken te maken voor 2013. Met de vorming van de Nationale Politie verwacht ik bovendien betere sturingsmogelijkheden op de uitvoering van de politiële vreemdelingentaak te hebben. Over de exacte streefcijfers voor de jaren 2013 en 2014 zal ik u nog nader informeren.

De staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, F. Teeven


X Noot
1

KST 29 344-87

Naar boven