27 830 Materieelprojecten

Nr. 298 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 13 november 2019

Inleiding

Over de voorgenomen afstoting van de mijnenjagers van de Alkmaarklasse en van twee KDC-10 vliegtuigen bent u reeds geïnformeerd in respectievelijk de Beleidsbrief van 8 april 2011 (Kamerstuk 32 733, nr. 1) en het Defensieprojecten Overzicht 2019 (Kamerstuk 27 830, nr. 292) van 17 september 2019. In lijn met de motie-Van den Doel c.s. (Kamerstuk 22 054, nr. 24 van 17 december 1996) bericht ik u dat met Bulgarije overeenstemming is bereikt over de verkoop van twee mijnenjagers en met het Amerikaanse bedrijf Omega Air Inc. over de overname van twee KDC-10 vliegtuigen. In een afzonderlijke brief ontvangt u financiële informatie1. Ik verzoek u deze informatie commercieel vertrouwelijk te behandelen.

Mijnenjagers

De verkoop betreft twee van de vier mijnenbestrijdingsvaartuigen van de Alkmaar-klasse die in 2011 buiten dienst zijn gesteld als gevolg van de Beleidsbrief van 8 april 2011. Deze vaartuigen zijn inmiddels ontdaan van alle operationele functionaliteiten en zijn in deze staat niet meer inzetbaar als mijnenbestrijdingsvaartuig. De verkoop staat los van het project «Vervanging mijnenbestrijdingscapaciteit» waarover de Kamer op 15 maart jl. de D-brief heeft ontvangen (Kamerstuk 27 830, nr. 280). Met dit investeringsproject zullen vanaf 2024 de zes vaartuigen van de Alkmaar-klasse worden vervangen die Defensie momenteel nog in gebruik heeft. De tekening van het contract heeft in november plaatsgevonden en de overdracht wordt voorzien voor het tweede kwartaal van 2020. De twee mijnenjagers worden in de huidige staat overgedragen.

KDC-10 vliegtuigen

De verkoop betreft de twee verouderde McDonnell Douglas KDC-10 tank- en transportvliegtuigen. De strategische transport capaciteit van Defensie wordt vanaf medio volgend jaar ingevuld door de A-330 Multi Role Transport Tanker (MRTT) vliegtuigen die in multinationaal verband worden verworven. Deze tanker-transportvloot betreft een pooling en sharing initiatief van zes deelnemende landen en is in eigendom en beheer van de NAVO. Deze landen verwerven, beheren, exploiteren en ondersteunen de vloot gezamenlijk.

Defensie heeft augustus jl. met het Amerikaanse bedrijf Omega Air Inc. overeenstemming bereikt over de overname. Deze firma verzorgt het bijtanken van brandstof in de lucht voor diverse militaire klanten. Het materieel zal worden gebruikt door de overheidsinstituten van Omega Air Inc. en mag niet worden overgedragen aan derden zonder Nederlandse toestemming. Ten behoeve van de overdracht van het materieel vraagt Defensie een exportvergunning aan en wordt t.b.v. de Amerikaanse exportcontrolewetgeving (International Traffic in Arms Regulations) om goedkeuring gevraagd bij de Amerikaanse overheid. De levering van de twee KDC-10 toestellen en bijbehorend materieel vindt plaats vanaf heden tot het begin van het tweede kwartaal van 2022. De vliegtuigen worden gebruiksklaar overgedragen aan de koper.

De Staatssecretaris van Defensie, B. Visser


X Noot
1

Ter vertrouwelijke inzage gelegd, alleen voor de leden, bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer

Naar boven