Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Nieuwe regels omtrent het openbaar vervoer, besloten busvervoer en taxivervoer (Wet personenvervoer 2000) (26456), en over:

- de motie-Poppe over tariefintegratie (26456, nr. 55);

- de motie-Hindriks over onomkeerbare stappen richting privatisering (26456, nr. 61);

- de motie-Hofstra over decentralisatie van het exploitatiebudget (26456, nr. 66);

- de motie-Hofstra c.s. over de chipkaart (26456, nr. 67);

- de motie-Hofstra/Hindriks over decentralisatie van het niet-nationale personenvervoer (26456, nr. 68);

- de motie-Hofstra over CAO's in de vervoerssector (26456, nr. 69);

- de motie-Hofstra c.s. over de statuten van Connexxion (26456, nr. 70);

- de motie-Hofstra over het overheidsaandeel in vervoersbedrijven (26456, nr. 72);

- de motie-Hindriks over de richtlijn voor maximale marktpositie (26456, nr. 79).

(Zie vergadering van 18 april 2000.)

De voorzitter:

De heer Hofstra vraagt heropening van de beraadslaging. Ik stel voor, aan dit verzoek te voldoen.

Daartoe wordt besloten.

De heer Hofstra (VVD):

Voorzitter! Een uur of anderhalf uur geleden is het amendement op stuk nr. 82 ingediend. Dat is een zeer ingrijpend amendement. Het standpunt van de minister daarover ken ik niet. Daarop wil ik wel graag een reactie van de minister horen.

De voorzitter:

Ik geef toe, mijnheer Hofstra, dat het vervelend is dat er zo laat nog amendementen worden ingediend. Het is wel volgens de procedure die wij in dit huis kennen. Volgens mij is het amendement ook rondgedeeld. Het betreft geen inhoudelijk debat dat niet is gevoerd, maar ik geef toe, dat ik maar de voorzitter ben. Ik weet niet of de minister in een paar zinnen hierop kan reageren.

Minister Netelenbos:

Voorzitter! Ik moet het aannemen van dit amendement helaas zeer ontraden. Het staat immers haaks op de bedoeling van de achtste nota van wijziging. Verder geeft het via artikel 55, lid 3, aan de minister en de provinciale staten dezelfde competentie, wat volgens mij niet kan. Wetstechnisch gezien, kan het dus ook niet.

De algemene beraadslaging wordt gesloten.

De voorzitter:

Er zit niet veel anders op dan dat wij na deze mededeling gaan stemmen. De gewijzigde stemmingslijst is rondgedeeld.

In de vergadering van 12 april 2000 zijn de amendementen-Van den Berg (stukken nrs. 11 en 13), het gewijzigde amendement-Hindriks (stuk nr. 57) en het gewijzigde amendement-Van der Steenhoven/Hindriks (stuk nr. 58) door de regering overgenomen.

Aangezien het amendement-Hofstra (stuk nr. 75) is ingetrokken, hoeft er niet meer over te worden gestemd.

Artikel 1 wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Van der Steenhoven (stuk nr. 16).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks en de PvdA voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Artikel 2 wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Van der Steenhoven (stuk nr. 19, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP en GroenLinks voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de aanneming van dit amendement de andere op stuk nr. 19 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

In stemming komt het amendement-Van der Steenhoven (stuk nr. 21, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks en het CDA voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, Voorzitterdat door de aanneming van dit amendement de andere op stuk nr. 21 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

In stemming komt het amendement-Van der Steenhoven (stuk nr. 22, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, D66, het CDA en de SGP voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de aanneming van dit amendement de andere op stuk nr. 22 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

Artikel 3 wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 4 t/m 13 worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Van der Steenhoven (stuk nr. 32).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks en de PvdA voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Artikel 14 wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 15 t/m 18 worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Stellingwerf (stuk nr. 29).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fractie van de PvdA tegen dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat het is aangenomen.

Artikel 19, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Stellingwerf (stuk nr. 29), wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 20 wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Van der Steenhoven (stuk nr. 34, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP en GroenLinks voor dit gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit gewijzigde amendement het andere op stuk nr. 34 voorkomende gewijzigde amendement als verworpen kan worden beschouwd.

Artikel 21 wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 21a en 22 worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Poppe (stuk nr. 36).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fractie van de SP voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Artikel 23 wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 24 t/m 26 worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Poppe (stuk nr. 37).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fractie van de SP voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Artikel 27 wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 28 wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Van der Steenhoven/Hindriks (stuk nr. 78).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fractie van de VVD tegen dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat het is aangenomen.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Stellingwerf (stuk nr. 46).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fractie van de PvdA tegen dit gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat het is aangenomen.

Artikel 29, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Van der Steenhoven/Hindriks (stuk nr. 78) en van het gewijzigde amendement-Stellingwerf (stuk nr. 46), wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 29a wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Hindriks (stuk nr. 49).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fractie van de VVD tegen dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat het is aangenomen.

Artikel 30, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Hindriks (stuk nr. 49), wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 31 wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Hofstra (stuk nr. 41, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fractie van de VVD voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit amendement de andere op stuk nr. 41 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

Artikel 32 wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 33 t/m 37 worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Stellingwerf (stuk nr. 26, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, het CDA, het GPV, de RPF en de SGP voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit amendement de andere op stuk nr. 26 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

Artikel 38 wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 39 wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Hindriks (stuk nr. 51).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de PvdA, D66, het GPV, de RPF en de SGP voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Artikel 40, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Hindriks (stuk nr. 51), wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 41 t/m 43 worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Hindriks (stuk nr. 52) tot invoeging van een nieuw artikel 43a.

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA en de VVD voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

De artikelen 44 en 45 worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Van der Steenhoven (stuk nr. 35, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, D66, het GPV, de SGP en de RPF voor dit gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit gewijzigde amendement de andere op stuk nr. 35 voorkomende gewijzigde amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

Artikel 46 wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 47 wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Stellingwerf (stuk nr. 30, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, het GPV, de RPF en de SGP voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit amendement het andere op stuk nr. 30 voorkomende amendement als verworpen kan worden beschouwd.

Artikel 48, eerste lid, wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Van der Steenhoven (stuk nr. 20, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SGP, GroenLinks en D66 voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit amendement de andere op stuk nr. 20 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

In stemming komt het amendement-Reitsma/Van den Berg (stuk nr. 77, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, D66, het CDA en de SGP voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit amendement de andere op stuk nr. 77 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

Het tweede lid wordt zonder stemming aangenomen.

Het derde lid wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 48 wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 48a wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Stellingwerf (stuk nr. 59).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het GPV en de RPF voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Artikel 49 wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 50 t/m 54 worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Hindriks/Van Walsem (stuk nr. 82).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, de PvdA, D66 en het CDA voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Artikel 55, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Hindriks/Van Walsem (stuk nr. 82), wordt zonder stemming aangenomen.

Minister Netelenbos:

Voorzitter! Ik verzoek u om de eindstemming uit te stellen, omdat de wet nu inconsistent is.

De voorzitter:

Ik stel vast, dat tegen dit verzoek geen bezwaar bestaat.

De artikelen 56 t/m 58 worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Hindriks (stuk nr. 53, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, D66, de VVD, het GPV, de RPF en de SGP voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Ik stel vast, dat door de aanneming van dit amendement het andere op stuk nr. 53 voorkomende amendement als aangenomen kan worden beschouwd.

Artikel 59, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Hindriks (stuk nr. 53, I), wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 60, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Hindriks (stuk nr. 53, II), wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 61 t/m 95 worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het nader gewijzigde amendement-Van der Steenhoven/Stellingwerf (stuk nr. 74) tot het invoegen van twee nieuwe artikelen 95a en 95b.

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, het CDA, het GPV, de RPF en de SGP voor dit nader gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

De artikelen 96 t/m 127 en de beweegreden worden zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

De minister heeft voorgesteld de eindstemming over dit wetsvoorstel bij de eerstvolgende stemmingen te doen houden. Ik neem aan dat wij hieraan gevolg moeten geven.

Ik stel voor, de eindstemming na het reces te houden.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Wij zijn thans toe aan de stemmingen over de moties die zijn ingediend bij de behandeling van dit wetsvoorstel.

Op verzoek van de heer Hindriks stel ik voor, zijn motie (26456, nr. 79) van de agenda af te voeren.

Op verzoek van de heer Hofstra stel ik voor, zijn moties (26456, nrs. 66, 68, 70 en 72) van de agenda af te voeren.

Daartoe wordt besloten.

In stemming komt de motie-Poppe (26456, nr. 55).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP en GroenLinks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Hindriks (26456, nr. 61).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, D66, het GPV, de RPF en de SGP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Hofstra c.s. (26456, nr. 67).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, de PvdA, D66, de VVD, het CDA en de SGP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Hofstra (26456, nr. 69).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de VVD voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

Naar boven