Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Wijziging van enkele onderwijswetten in verband met het onderwijs in allochtone levende talen en enkele technische aanpassingen (25176), en over:

- de motie-Stellingwerf/Van der Vlies over de verantwoordelijkheid van de ouders (25176, nr. 18).

(Zie vergadering van 27 november 1997.)

De voorzitter:

Ik deel mede, dat in de vergadering van 26 november 1997 het amendement-Cornielje (stuk nr. 7) door de regering is overgenomen.

Het amendement-Rabbae (stuk nr. 15) is reeds op 27 november jl. ingetrokken.

Artikel I, onderdelen A t/m G, onderdeel H, artikel 110g, eerste lid en het tweede lid, onderdelen a en b, worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Cornielje c.s. (stuk nr. 16, IA).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, D66, het GPV, de SGP, de RPF, de VVD, het CDA, de groep-Nijpels, de Unie 55+, de CD en het lid Hendriks voor dit gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Ik stel vast, dat door de aanneming van dit gewijzigde amendement de andere op stuk nr. 16 voorkomende gewijzigde amendementen als aangenomen kunnen worden beschouwd.

Onderdeel c, zoals het is gewijzigd door aanneming van het gewijzigde amendement-Cornielje c.s. (stuk nr. 16, IA), wordt zonder stemming aangenomen.

Onderdeel d, zoals het is gewijzigd door aanneming van het gewijzigde amendement-Cornielje c.s. (stuk nr. 16, IB), wordt zonder stemming aangenomen.

De onderdelen e en f, het tweede en het derde lid, worden zonder stemming aangenomen.

Het vierde lid, zoals het is gewijzigd door aanneming van het gewijzigde amendement-Cornielje c.s. (stuk nr. 16, IC), wordt zonder stemming aangenomen.

Het vijfde lid, zoals het is gewijzigd door aanneming van het gewijzigde amendement-Cornielje c.s. (stuk nr. 16, ID) en het gewijzigde amendement-Cornielje c.s. (stuk nr. 16, IE), wordt zonder stemming aangenomen.

Het zesde t/m het negende lid worden zonder stemming aangenomen.

Het gewijzigde artikel 110g wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 110h, eerste lid, zoals het is gewijzigd door aanneming van het gewijzigde amendement-Cornielje c.s. (stuk nr. 16, II), wordt zonder stemming aangenomen.

Het tweede lid wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Rabbae (stuk nr. 13, I) tot het invoegen van een nieuw derde lid.

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de PvdA en het lid Hendriks voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit amendement het andere op stuk nr. 13 voorkomende amendement als verworpen kan worden beschouwd.

Het gewijzigde artikel 110h wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 110i, eerste lid, wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Rabbae (stuk nr. 14, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de groep-Nijpels, de Unie 55+ en het lid Hendriks voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit amendement het andere op stuk nr. 14 voorkomende amendement als verworpen kan worden beschouwd.

Het tweede lid wordt zonder stemming aangenomen.

Het derde lid, artikel 110i en artikel 110j worden zonder stemming aangenomen.

Artikel 110k, eerste lid, zoals het is gewijzigd door aanneming van het gewijzigde amendement-Cornielje c.s. (stuk nr. 16, IIIA), wordt zonder stemming aangenomen.

Het tweede lid, zoals het is gewijzigd door aanneming van het gewijzigde amendement-Cornielje c.s. (stuk nr. 16, IIIB), wordt zonder stemming aangenomen.

Het derde en het vierde lid worden zonder stemming aangenomen.

Het gewijzigde artikel 110k wordt zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Ik stel vast, dat door aanneming van het gewijzigde amendement-Cornielje c.s. (stuk nr. 16, IV) een nieuw artikel is ingevoegd.

In stemming komt het amendement-Rabbae (stuk nr. 12, I) tot het invoegen van een nieuw artikel.

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, het CDA, de groep-Nijpels, de Unie 55+ en het lid Hendriks voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit amendement de andere op stuk nr. 12 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

Het gewijzigde onderdeel H wordt zonder stemming aangenomen.

Onderdeel I wordt zonder stemming aangenomen.

Onderdeel J, zoals het is gewijzigd door aanneming van het gewijzigde amendement-Cornielje c.s. (stuk nr. 16, V), wordt zonder stemming aangenomen.

Het gewijzigde artikel I wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel II, onderdelen A t/m G, onderdeel H, artikel 106f, eerste lid en tweede lid, onderdelen a en b, worden zonder stemming aangenomen.

Onderdeel c, zoals het is gewijzigd door aanneming van het gewijzigde amendement-Cornielje c.s. (stuk nr. 16, VIA), wordt zonder stemming aangenomen.

Onderdeel d, zoals het is gewijzigd door aanneming van het gewijzigde amendement-Cornielje c.s. (stuk nr. 16, VIB), wordt zonder stemming aangenomen.

De onderdelen e en f, het tweede en het derde lid, worden zonder stemming aangenomen.

Het vierde lid, zoals het is gewijzigd door aanneming van het gewijzigde amendement-Cornielje c.s. (stuk nr. 16, VIC), wordt zonder stemming aangenomen.

Het vijfde lid, zoals het is gewijzigd door aanneming van het gewijzigde amendement-Cornielje c.s. (stuk nr. 16, VID) en het gewijzigde amendement-Cornielje c.s. (stuk nr. 16, VIE), wordt zonder stemming aangenomen.

Het zesde t/m negende lid worden zonder stemming aangenomen.

Het gewijzigde artikel 106f wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 106g, eerste lid, zoals het is gewijzigd door aanneming van het gewijzigde amendement-Cornielje c.s. (stuk nr. 16, VII), wordt zonder stemming aangenomen.

Het tweede lid wordt zonder stemming aangenomen.

Het gewijzigde artikel 106g wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 106h en 106i worden zonder stemming aangenomen.

Artikel 106j, eerste lid, zoals het is gewijzigd door aanneming van het gewijzigde amendement-Cornielje c.s. (stuk nr. 16, VIIIA), wordt zonder stemming aangenomen.

Het tweede lid, zoals het is gewijzigd door aanneming van het gewijzigde amendement-Cornielje c.s. (stuk nr. 16, VIIIB), wordt zonder stemming aangenomen.

Het derde en het vierde lid worden zonder stemming aangenomen.

Het gewijzigde artikel 106j wordt zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Ik stel vast, dat door de aanneming van het gewijzigde amendement-Cornielje c.s. (stuk nr. 16, IX) een nieuw artikel is ingevoegd.

Het gewijzigde onderdeel H wordt zonder stemming aangenomen.

Onderdeel I wordt zonder stemming aangenomen.

Onderdeel J, zoals het is gewijzigd door aanneming van het gewijzigde amendement-Cornielje c.s. (stuk nr. 16, X), wordt zonder stemming aangenomen.

Het gewijzigde artikel II wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen III t/m VIII en de beweegreden worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van een stemverklaring vooraf.

De heer Rabbae (GroenLinks):

Voorzitter! Na ongeveer twintig jaar onzekerheid over de toekomst en de positie van het onderwijs in eigen taal en cultuur van allochtone kinderen heeft mijn fractie gehoopt dat er eindelijk helderheid geschapen zou worden over dit beleidsonderdeel. Welnu, deze duidelijk is gekomen. De minister heeft gekozen voor het inkaderen van dit onderwijs in verband met een politiek-culturele dimensie. Dat is op zichzelf te waarderen. Tegelijkertijd heeft zij deze ontwikkeling aangewend om twee onaanvaardbare gaten te schieten in dit beleidsonderdeel. Zij heeft het mogelijk gemaakt dat de middelen bestemd voor dit onderwijstype aangesproken kunnen worden voor ondersteunende activiteiten Nederlandse taal. Op zichzelf is dat te verdedigen, los van het aanspreken van de middelen voor het OETC.

De staatssecretaris heeft het ook mogelijk gemaakt dat dit onderwijs weggehaald wordt van de scholen. Dat maakt de beleidsvoornemens van de staatssecretaris – het bij elkaar brengen van de kinderen en de ouders – volledig onhaalbaar. Wij hebben ons best gedaan om door middel van een aantal amendementen deze ontwikkeling te corrigeren. Het is ons helaas niet gelukt. Dat is de reden waarom mijn fractie tegen dit wetsvoorstel gaat stemmen.

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fractie van GroenLinks tegen het wetsvoorstel hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat het is aangenomen.

In stemming komt de motie-Stellingwerf/Van der Vlies (25176, nr. 18).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SGP, de RPF en de CD voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

Naar boven