Aan de orde is het verzoek van de Eerste Kamer om wetsvoorstel 24080 (Wet op het overleg huurders verhuurder) ter advisering aan de Raad van State te zenden.

De voorzitter:

Dit verzoek is door het Presidium voorgelegd aan de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken, die in meerderheid heeft voorgesteld om aan dit verzoek te voldoen. Op basis hiervan heeft het Presidium mij gevraagd de Kamer het voorstel te doen om aan het verzoek van de Eerste Kamer te voldoen.

Ik breng dit voorstel nu in stemming en constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, D66, het GPV, de SGP, de RPF, de VVD, het CDA, de groep-Nijpels, het AOV en het lid Hendriks voor hebben gestemd en die van de overige fracties tegen, zodat het is aangenomen.

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen achteraf.

De heer Poppe (SP):

De wegen van de politiek zijn kennelijk ondoorgrondelijk. De woordvoerders van VROM hebben dit wetsvoorstel behandeld en de VVD-fractie heeft ook hier voorgesteld het voorstel terug te sturen naar de Raad van State vanwege een aantal wijzigingen. Daar was geen meerderheid voor te vinden en dus is het wetsvoorstel volwaardig behandeld. Nu verandert men achteraf weer van gedachten. Ik vind het een rare kronkel. Ik ben daar geen voorstander van en daarom heeft mijn fractie tegen gestemd.

Mevrouw Scheltema-de Nie (D66):

Voorzitter! D66 heeft zich niet tegen dit verzoek van de Eerste Kamer willen keren vanwege de bijzondere situatie, maar zij maakt zich wel zorgen over de vertraging die het voor de huurders met zich brengt. Ik wil erop wijzen dat er geen precedentwerking van uit mag gaan. Ik zou het verkeerd vinden als regelmatig dit soort tussentijdse verzoeken aan de Raad van State wordt gedaan.

De voorzitter:

Het nu genomen besluit laat onverlet dat wij over een dergelijk verzoek keer op keer op grond van beleidsmatige overwegingen een beslissing kunnen nemen.

Mevrouw Oedayraj Singh Varma (GroenLinks):

Voorzitter! Wij hebben tegen gestemd, omdat wij het van belang vinden dat deze wet zo snel mogelijk ook door de Eerste Kamer komt. Wij vrezen dat nu een vertraging optreedt en dat komt de huurders absoluut niet ten goede.

De vergadering wordt enkele minuten geschorst.

Naar boven