Aan de orde is zijn de stemmingen over moties, ingediend bij de algemene financiële beschouwingen naar aanleiding van de Miljoenennota 2011 (32500), te weten:

- de motie-De Boer c.s. over een integrale herziene visie op de woningmarkt van zowel koop- als huurwoningen (32500, letter C);

- de motie-Engels c.s. over de realisatie van rond 3 mld. bezuinigingsmaatregelen van het totale pakket van 18 mld. bij de decentrale overheden door de rijksoverheid (32500, letter D);

- de motie-Koffeman c.s. over bezuinigen op de uitgave aan het Investeringsbudget Landelijk Gebied waaruit ook de ehs wordt bekostigd (32500, letter E);

- de motie-Koffeman c.s. over het laten vervallen van de heffingskorting van 1,3% voor groen beleggen, sociaal-ethisch beleggen en cultureel beleggen om ongeveer 100 mln. te bezuinigen (32500, letter F);

- de motie-Koffeman c.s. over het minder afhankelijk maken van de energievoorziening van andere landen, hoge prijzen en vervuilende brandstoffen (32500, letter G).

(Zie vergadering van 9 november 2010.)

De voorzitter:

Ik heet de minister van Infrastructuur en Milieu van harte welkom. Zij zal namens de regering bij de stemmingen aanwezig zijn, omdat de minister van Financiën nog onderweg is.

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen vooraf.

De heer Biermans (VVD):

Voorzitter. De VVD-fractie en dit kabinet hebben helder uitgesproken dat de overheidsfinanciën ook met behoud van de hypotheekrenteaftrek op korte termijn gezond zijn te maken en op de lange termijn gezond zijn te houden. Mede door het kabinetsbeleid is de rust op de eigen woningmarkt teruggekeerd en is er weer sprake van een, zij het pril, consumentenvertrouwen. Wij vinden het daarom ongewenst dat de hypotheekrenteaftrek wederom ter discussie wordt gesteld en zullen dan ook tegen de motie-De Boer c.s. op stuk nr. 32500, letter C stemmen.

De heer Ten Hoeve (OSF):

Voorzitter. Drie elementen. Er is geen sprake van evenwicht in de woningmarkt. Er is sprake van een groot tekort bij de overheid dat gedekt moet worden en waar op allerlei fronten voor bezuinigd moet worden en er is nog steeds sprake van een aftrek van hypotheekrente die zodanig onevenredig in het voordeel van hoge inkomens werkt, dat daar vraagtekens bij gezet kunnen worden. De motie-De Boer c.s. op stuk nr. 32500, letter C vraagt om het vaststellen van een visie en op basis daarvan van beleid. De motie vraagt ook een aanpassing van de aftrek van hypotheekrente bij de inkomstenbelasting. Dat laatste is een punt dat ik, zolang ik in deze Kamer gezeten heb, altijd verdedigd heb. Het zal dan ook niemand verwonderen dat ik voor deze motie zal stemmen. Het eerste punt in deze motie lijkt mij voor de regering altijd acceptabel. Het lijkt mij voor iedereen duidelijk dat er een visie ontwikkeld zal moeten worden. Het tweede punt in deze motie zal de regering misschien in eerste instantie niet aardig vinden, maar het zal naar mijn gevoel bij het ontwikkelen van die visie toch onvermijdelijk blijken.

De heer Noten (PvdA):

Voorzitter. Het is met name de constatering in het dictum, waarin staat dat de wijze waarop de hypotheekrenteaftrek tegenwoordig is geregeld, hogere inkomens sterk bevoordeelt, die onze fractie ertoe brengt om zonder enige twijfel voor deze motie te stemmen.

De heer Terpstra (CDA):

Voorzitter. Onze fractie hecht zeer veel waarde aan een integrale visie. Om die integrale visie op de woningsector wordt in deze motie ook gevraagd, alleen vinden wij het ontwikkelen van een integrale visie waarbij de uitkomst bij voorbaat vaststaat, namelijk dat de hypotheekrenteaftrek zal worden beperkt, geen goede zaak. Vandaar dat wij tegen deze motie zullen stemmen.

In stemming komt de motie-De Boer c.s. (32500, letter C).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de ChristenUnie, de PvdA, de OSF, de PvdD, D66, de SP, GroenLinks en de fractie Yildirim voor deze motie hebben gestemd en de aanwezige leden van de overige fracties ertegen. Daarmee worden 38 leden geacht, voor deze motie te hebben gestemd en 37 leden tegen, zodat de motie is aangenomen.

(geroffel op bankjes)

De voorzitter:

Wij hebben hier niet de gewoonte om door middel van geluiden kennis te geven van de sympathie of het gebrek aan sympathie voor uitgebrachte stemmen.

In stemming komt de motie-Engels c.s. (32500, letter D).

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van een stemverklaring vooraf.

De heer Ten Hoeve (OSF):

Voorzitter. Ik ben er vorige week niet bij geweest en maak dus gebruik van de mogelijkheid om een stemverklaring af te leggen. Ik ben buitengewoon blij dat de regering van deze motie gezegd heeft dat zij haar ziet als ondersteuning van staand beleid. Het gaat hier wel om een probleem dat bij de provincies op het ogenblik tot grote zorgen leidt. Het is dus zaak om daar zorgvuldig mee om te gaan. Dat is wat de motie vraagt en ik zal daar graag voor stemmen.

De voorzitter:

Ik constateer dat deze motie met algemene stemmen is aangenomen.

Op verzoek van de heer Koffeman stel ik voor, zijn moties (32500, letters E, F en G) van de agenda af te voeren.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Ik zie dat de minister van Financiën binnenkomt. Ik heet hem van harte welkom en deel hem mee dat hij kennis kan nemen van de uitslag van de stemmingen in de Eerste Kamer.

De vergadering wordt enkele minuten geschorst.

Naar boven