Aan de orde zijn de stemmingen over het wetvoorstel Wijziging van de Wet educatie en beroepsonderwijs en de Wet op de ondernemingsraden in verband met de medezeggenschap van personeel en deelnemers in de educatie en het beroepsonderwijs (medezeggenschap educatie en beroepsonderwijs) (31266).

(Zie vergadering van 8 december 2009.)

De voorzitter:

Ik heet de staatssecretaris van OCW van harte welkom in dit huis.

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen vooraf.

De heer Dölle (CDA):

Voorzitter. De CDA-fractie heeft na de plenaire behandeling vorige week de pro's en contra's van het wetsvoorstel tegen elkaar afgewogen. Wij hebben vorige week gezegd dat wij gaarne bereid zijn de regering het voordeel van de twijfel te gunnen, maar dat neemt niet weg dat de nadelen die aan dit wetsvoorstel zijn verbonden, met name het gebonden voordrachtsrecht en de feitelijke verlegging van bevoegdheden naar deelnemers, ons wel moeilijk vallen. Desondanks zullen wij voor het wetsvoorstel stemmen.

Er komt een reeks van wetsvoorstellen, initiatieven en debatten aan. De vrijheid van richting en inrichting zoals geborgd in artikel 23 van de Grondwet houdt in dat besturen en de interne toezichtfunctie een autonomie bezitten. Wij hopen dat deze niet overbodig en te zwaar wordt gehypothekeerd. Dat is voor ons een punt van zorg en daarover zal het debat op 19 januari gaan.

De heer De Boer (ChristenUnie):

Voorzitter. Tijdens het debat van vorige week hebben de fracties van SGP en ChristenUnie de bestuurlijke verantwoordelijkheid gekoppeld aan de verplichting van de deelnemersraad. Dit punt is in de discussie met de staatssecretaris aan de orde geweest. In de dupliek heeft de staatssecretaris gezegd dat het niet direct gaat om een plicht, maar om een recht om een deelnemersraad te vormen. Dat geldt voor heel veel andere zaken ook. Door het zo te formuleren, namelijk in termen van rechten en niet in termen van plichten, is het pijnpunt wat ons betreft weggenomen. Beide fracties zullen voor het wetsvoorstel stemmen.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SGP, de ChristenUnie, de VVD, het CDA, de PvdA, D66 en de OSF voor dit wetsvoorstel hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Naar boven