Aan de orde is de stemming over het wetsvoorstel Wijziging van onder meer de Wet op het voortgezet onderwijs in verband met de invoering van leerwegen in de hogere leerjaren van het middelbaar algemeen voortgezet onderwijs en het voorbereidend beroepsonderwijs, alsmede van leerwegondersteunend en praktijkonderwijs (regeling leerwegen mavo en vbo; invoering leerwegondersteunend en praktijkonderwijs) (25410).

(Zie vergadering van 12 mei 1998.)

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen.

De heer De Jager (VVD):

Mijnheer de voorzitter! Het mogelijk maken van beroepsgerichte vakken in het eerste en tweede leerjaar van het nieuwe VMBO is voor onze fractie van groot belang. De uitleg van de staatssecretaris in haar tweede termijn geeft ons het vertrouwen dat hier wel degelijk bij de invoering van deze wet ruimte voor komt. Derhalve zal ook onze fractie voor dit wetsontwerp stemmen.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer dat het wetsvoorstel met algemene stemmen is aangenomen.

De vergadering wordt enkele ogenblikken geschorst.

De voorzitter:

Ik geef het woord aan de heer Hendriks, die het heeft gevraagd.

De heer Hendriks:

Mijnheer de voorzitter! Nu de verkiezingen achter de rug zijn, acht ik het moment gekomen om de Kamer mede te delen dat ik vanaf nu zeer nauw zal gaan samenwerken met de CDA-fractie. Na in 1995 via het AOV lid van de Eerste Kamer te zijn geworden, heb ik ruim twee jaar geleden besloten om als eenmansfractie, onder eigen naam, door te gaan. Later heb ik mij aangesloten bij Senioren 2000, een niet in het parlement vertegenwoordigde politieke partij. Uit onvrede over de bestuurlijke gang van zaken bij die partij heb ik per 1 maart jl. mijn lidmaatschap van Senioren 2000 opgezegd. Per diezelfde datum ben ik lid geworden van het CDA. Ik heb echter het risico willen vermijden dat deze stap de Tweede-Kamerverkiezingen mogelijk zou beïnvloeden en daarom doe ik eerst nu mededeling van een en ander. Met de voorzitter van de CDA-fractie, de heer Van Leeuwen, is afgesproken dat in overleg met die fractie de vorm en de inhoud van die nauwe samenwerking nader zullen worden bepaald.

De voorzitter:

Ik stel voor, deze mededeling voor kennisgeving aan te nemen.

Daartoe wordt besloten.

Naar boven