Vragen van de leden PieterHeerma en Omtzigt (beiden CDA) aan de Ministers van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en van Veiligheid en Justitie over het wetsvoorstel «Hervorming Kindregelingen» waarin het woord alimentatie in de memorie van toelichting slechts een keer voorkwam en wel in de artikelsgewijze toelichting (ingezonden 24 december 2014).

Mededeling van Minister Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) mede namens de namens de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie en de Staatssecretaris van Financiën (ontvangen 13 januari 2015)

Vraag 1

Herinnert u zich het wetsvoorstel «Hervorming Kindregelingen»1, waarin het woord alimentatie in de memorie van toelichting slechts een keer voorkwam en wel in de artikelsgewijze toelichting?

Vraag 2

Herinnert u zich de aangenomen motie-Pieter Heerma over een standaardrekenregel bij het vaststellen van kinderalimentatie?2 Op welke wijze is deze motie tot nu toe uitgevoerd en waar kunnen gescheiden ouders een standaard rekenregel vinden?

Vraag 3

Herinnert u zich dat u tijdens de plenaire behandeling op 6 maart 2014 tevens heeft opgemerkt: «Ik zou willen toezeggen dat wij bij de communicatie over deze wijziging, die voor groepen mensen fundamenteel is, wat extra’s kunnen doen in het standaardiseren van de aanvraag van een wijziging, in het vergemakkelijken van de manier waarop ouders hierover samen afspraken kunnen maken.»?3 Op welke wijze heeft u deze toezegging uitgevoerd?

Vraag 4

Begrijpt u dat deze leden van mening zijn dat noch de motie, noch de toezegging uitgevoerd is totdat er een standaard rekentool beschikbaar is voor gescheiden ouders?

Vraag 5

Wanneer zal de Raad voor de Rechtspraak met het toegezegde advies over herziening kindregelingen komen?4 Zal dat advies ook de vorm van een tool krijgen?

Vraag 6

Waarom heeft u pas in de Eerste Kamer gemeld dat «Indien door zowel de kinderbijslag als het kindgebonden budget in de behoefte van het kind wordt voorzien, is er geen aanspraak op kinderalimentatie. Dat zal niet voor alle kinderen opgaan. De behoefte van het kind kan immers groter zijn dan hetgeen via het stelsel van kindregelingen wordt ontvangen. Dan kan er ook in de toekomst sprake zijn van zo’n verplichting.», ofwel dat het kindgebonden budget grote gevolgen kan hebben voor de draagkrachtberekening?5 Waarom heeft u dat vervolgens niet met de Tweede Kamer gedeeld?

Vraag 7

Heeft u kennisgenomen van het feit dat er steeds meer berichten opkomen van gescheiden ouders wiens inkomenspositie fors kan wijzigen als gevolg van de alimentatieverplichtingen die voorvloeien uit de wetswijziging?

Vraag 8

Kunt u voor het volgende voorbeeld «man verdient € 28.000; vrouw verdient € 14.000; twee kinderen, die bij de vrouw wonen» voorrekenen wat de alimentatienormen voor kinderalimentatie zijn in 2014 en in 2015? Hoe groot is het effect op netto inkomen, in euro’s en procenten, indien de alimentatie wel en indien de alimentatie niet wordt aangepast?

Vraag 9

Kunt u voor een tweede voorbeeld «man verdient € 45.000, vrouw verdient wettelijk minimumloon; twee kinderen, die bij de vrouw wonen» voorrekenen wat de alimentatienormen voor kinderalimentatie zijn in 2014 en in 2015? Hoe groot is het effect op netto inkomen, in euro’s en procenten, indien de alimentatie wel en indien de alimentatie niet wordt aangepast?

Vraag 10

Kunt u voor een derde voorbeeld «man verdient € 35.000; vrouw heeft een bijstandsuitkering; twee kinderen, die bij de vrouw wonen» voorrekenen wat de alimentatienormen voor kinderalimentatie zijn in 2014 en in 2015, waarbij de moeder in een gemeente woont waar er geen verhaal plaatsvindt van de uitkering? Hoe groot is het effect op netto inkomen, in euro’s en procenten, indien de alimentatie wel en indien de alimentatie niet wordt aangepast?

Vraag 11

Deelt u de verwachting dat er veel conflicten zullen zijn als gevolg van de grote wijziging in de kindregelingen en dat het tot veel vragen en procedures kan leiden bij onder andere het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO), bij de rechtelijke macht, bij de (gesubsidieerde) rechtsbijstand en elders?

Vraag 12

Op welke wijze gaat u ervoor zorgdragen dat het overgrote deel van de aanpassingen in de alimentatie kan plaatsvinden via een eenvoudige standaardrekenregel? Hoe gaat u ervoor zorgdragen dat deze rekenregel in januari 2015 beschikbaar is?

Vraag 13

Deelt u de mening dat nu het rapport Alimentatienormen 2015 reeds verschenen is, het mogelijk moet zijn om op korte termijn een herzieningstool te maken?

Vraag 14

Kunt u deze vragen binnen de reguliere termijn van drie weken beantwoorden?

Mededeling

Op 9 december en 24 december jl. heeft uw Kamer vragen gesteld over de mogelijke gevolgen van de Wet hervorming kindregelingen voor onder meer kinderalimentatie.6 Mede namens de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie en de Staatssecretaris van Financiën wil ik u als volgt informeren.

De maatregelen, zoals opgenomen in de Wet hervorming kindregelingen, kunnen in meerdere of mindere mate effect hebben op de draagkracht van de onderhoudsplichtigen en de behoefte van de onderhoudsgerechtigde. De exacte doorwerking van deze maatregelen op het bedrag aan kinder-alimentatie is echter afhankelijk van de omstandigheden van het concrete geval. Uw Kamervragen zijn voor mij aanleiding om in samenspraak met voornoemde bewindspersonen de gevolgen van de Wet hervorming kindregelingen voor een aantal specifieke situaties nader in kaart te brengen. Hierbij zal het rapport van de Expertgroep alimentatienormen worden meegenomen. Tevens zal hierbij het nader gevraagde advies van de Raad voor de rechtspraak worden betrokken.7

Zodra deze nadere analyse is afgerond, zal ik uw Kamer informeren over de bevindingen en daarbij tevens bovengenoemde Kamervragen beantwoorden.


X Noot
1

Kamerstuk 33 716;

Wet van 25 juni 2014 tot wijziging van de Algemene Kinderbijslagwet, de Wet op het kindgebonden budget, de Wet werk en bijstand, de Wet inkomstenbelasting 2001, de Wet studiefinanciering 2000 en enige andere wetten in verband met hervorming en versobering van de kindregelingen (Wet hervorming kindregelingen), Staatsblad nr. 227, 2014.

X Noot
2

Kamerstuk 33 716, nr. 23

X Noot
3

Handelingen Tweede Kamer 2013–2014, Parlisdocumentnummer 2014D08338

X Noot
4

Aanhangsel van de Handelingen II, 2014–2015, nr. 662

X Noot
5

Handelingen Eerste Kamer 2013–2014, nr. 33, item 11 en 15

X Noot
6

Vragen van de leden Van Nispen en Siderius (beiden SP) over de financiële en de sociale gevolgen van de Wet hervorming kindregelingen voor de kinderalimentatie (ingezonden 9 december 2014, kenmerk 2014Z22596).

Vragen van de leden Pieter Heerma en Omtzigt (beiden CDA) over het wetsvoorstel «Hervorming kindregelingen» waarin het woord alimentatie in de memorie van toelichting slechts een keer voorkwam en wel in de artikelsgewijze toelichting (ingezonden 24 december 2014, kenmerk 2014Z23943).

X Noot
7

Het betreft de aanvraag van het advies zoals vermeld in de beantwoording van de Kamervragen van 22 oktober 2014 (kenmerk 2014Z18667).

Naar boven