Vragen van het lid Van Veen (VVD) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over het EO-programma «De vijfde dag» van 13 februari 2013 (ingezonden 15 februari 2013).

Antwoord van staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) (ontvangen 11 april 2013)Zie ook Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2012–2013, nr. 1634

Vraag 1

Bent u op de hoogte van de inhoud van het EO-programma «De vijfde dag»?

Antwoord 1

Ja.

Vraag 2

Bent u van mening dat de Inspectie genoeg gebruik heeft gemaakt van de beschikbare middelen om de patiëntveiligheid te garanderen in SEIN?

Antwoord 2

Ja. De IGZ heeft naar aanleiding van een incident in 2008 zelf onderzoek uitgevoerd en de implementatie van de opgelegde verbetermaatregelen getoetst. Naar aanleiding van het overlijden in 2011 van de cliënt waar het desbetreffende EO-programma op in is gegaan, heeft de IGZ wederom maatregelen opgelegd en volgt zij thans nauwgezet de uitvoering daarvan.

Vraag 3

Deelt u de mening dat alle seinen op rood hadden moeten springen toen dezelfde instelling opnieuw de fout in leek te gaan?

Antwoord 3

Nee. Hoewel zowel in 2008 als in 2011 een patiënt is overleden, is er geen sprake van vergelijkbare oorzaken van overlijden.

Vraag 4

Zijn er meer instellingen die op basis van het Inspectie-onderzoek een aanwijzing hebben gekregen om hun procedures op orde te brengen?

Antwoord 4

Met enige regelmaat geeft de inspectie zorgaanbieders een aanwijzing om af te dwingen dat zij de veiligheid van zorg weer op orde brengen. Het goed uitvoeren van procedures kan daarvan een onderdeel zijn.

Vraag 5

Bent u van mening dat (beter) openbaar gemaakt moet worden welke instellingen/zorgverleners onder extra toezicht staan van de Inspectie en de redenen daarvan?

Antwoord 5

Ik vind het belangrijk dat het openbaar is welke instellingen onder verscherpt toezicht staan. Dit maakt de IGZ, binnen de daarvoor geldende wettelijke kaders, met een toelichting openbaar via haar website en via berichtgeving aan de media. Zoals de Minister op 14 maart jl. aan uw Kamer heeft gemeld gaan wij in het belang van de patiënt de transparantie over (vermeende) medische missers in de zorg op verschillende vlakken vergroten:

  • Allereerst dient de zorgverlener meer open te zijn richting patiënt over zaken die niet goed zijn verlopen.

  • Ten tweede grotere transparantie over de (vermeende) calamiteiten die een zorgaanbieder aan de IGZ meldt.

  • Ten derde meer transparantie in de zorg door periodiek informatie over meldingen en klachten openbaar te laten maken door het Zorgloket dat ik ga oprichten.

Vraag 6

Is het niet op orde hebben van veiligheidsprocedures aanleiding voor extra toezicht en een termijnstelling?

Antwoord 6

Het niet op orde hebben van veiligheidsprocedures kan aanleiding zijn voor extra toezicht en termijnstelling. Wanneer blijkt dat een zorgaanbieder de veiligheidsprocedures niet op orde heeft legt de IGZ verbetermaatregelen op, en treedt zij, waar nodig, handhavend op.

Toelichting:

Deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen ter zake van het lid Bouwmeester (PvdA), ingezonden 15 februari 2013 (vraagnummer 2013Z03201)

Naar boven