Kennisgeving verkenning Leukderbeek

 

Met deze kennisgeving informeert Waterschap Limburg u over de verkenning van het project ‘verkenning Leukderbeek’. U krijgt informatie over de projectopgave en de manier waarop u wordt betrokken. Wilt u verdiepende informatie over hoe u kunt meedoen? Leest u dan het participatieplan. Dit vindt u op onze website: www.waterschaplimburg.nl/leukderbeek. Deze kennisgeving is een samenvatting van dat uitgebreidere participatieplan.

 

Aanleiding van het project

De aanleiding van het project is wateroverlast die ontstaat binnen de bebouwde kom van Geulle door hoosbuien. Op 4 september 2020 hebben Provincie Limburg, Gemeente Meerssen en Waterschap Limburg een uitvoeringsovereenkomst getekend om gezamenlijk de wateroverlast in dit gebied aan te pakken. Dit doen we in een gebiedsgerichte aanpak, waarbij ook gekeken wordt of er nog andere bestaande initiatieven en meekoppelkansen zijn, zoals het verbeteren van de bronbeken, droogtebestrijding, hittestress, het vergroten van biodiversiteit of het gebruik van het landelijk gebied.

 

Het plangebied (Leukderbeek) 

De Leukderbeek is een beek in Geulle (gemeente Meerssen) en heeft een lengte van ruim 600 meter. De bron van de beek ligt in het hellingbos ‘Bunderbos’ en stroomt langs het Leukdervoetpad richting een waterbuffer. Aan de rand van het bos gaat de beek onder het spoor door om vanaf daar ongeveer 100 meter overkluisd uit te monden op de Heiligenbeek.

Bij intensieve buien komt er een aanzienlijke hoeveelheid water samen bovenaan het Leukder-voetpad, dat over het pad naar beneden stroomt met flinke uitspoeling van het pad als gevolg. Het materiaal van het pad (puin/sediment) wordt vervolgens afgezet in de Leukderbeek. Hiermee wordt de ‘Natuurbeek’ en het dal van de beek, dat tevens onderdeel is van Natura2000-gebied Bunder- en Elslooërbos, belast met puin en mogelijk verontreinigd materiaal. Dit heeft negatieve effecten op de natuur- en waterdoel-stellingen.

Daarbij betreft dit het leefgebied van de zeer kwetsbare Vuursalamander. De voortplantingspoelen van de Vuursalamander worden na intensieve buien compleet verwoest.

Omdat er benedenstrooms incidenteel sprake is van wateroverlast bij een aantal huizen in Geulle, is deze overlastsituatie door waterschap Limburg aangewezen als aan te pakken knelpunt.

 

Afbeelding 1 toont de legger van Waterschap Limburg met daarop het stroomgebied rondom de Leukderbeek en op afbeelding 2 staat de luchtfoto van het plangebied.

 

Afbeelding 1 Legger Waterschap Limburg

 

Afbeelding 2 Luchtfoto plangebied

 

De vorm van participatie

Waterschap Limburg, Gemeente Meerssen en Provincie Limburg streven naar intensieve samenwerking met de omgeving. We gaan inwoners, bedrijven, maatschappelijke organisaties, grondeigenaren, terreinbeheerders en diverse bestuursorganen en andere betrokkenen uitnodigen om op meerdere manieren met ons mee te denken. Het verminderen van wateroverlast is namelijk een complexe taak die enkel samen succesvol volbracht kan worden!

Hoe bereiken wij de omgeving

Het trechteren van ideeën en mogelijkheden tot een definitief ontwerp doen we in de volgende stappen:

Middels een bewonersbrief worden de bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties in het plangebied geïnformeerd over het project. Hierin staat hoe zij kunnen meedenken en participeren tijdens de planvormingsfase. Op de projectenpagina van de website van Waterschap Limburg is meer informatie te vinden over het project en tevens contactgegevens van de omgevingsmanager mochten er nog aanvullende vragen zijn.

Tijdens de communicatiemomenten wordt het verloop van het project toegelicht. Bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties in het plangebied, maar ook geïnteresseerden uit de omgeving, kunnen hieraan deelnemen. Wanneer er behoefte is voor aanwonenden om één op één gesprekken te voeren, dan wordt een keukentafelgesprek ingepland. Keukentafelgesprekken kunt u indien interesse ook aanvraag via de omgevingsmanager.

Gedurende het traject wordt ondersteunende communicatie ingezet. Dit gebeurt middels pers- en nieuwsberichten, bewonersbrieven en social media berichten vanuit de samenwerking van alle partners.

Keukentafelgesprekken

Een aantal direct betrokkenen worden persoonlijk benaderd voor keukentafelgesprekken. De wensen en eisen van ieder gesprek worden verzameld. Na de eerste bewonersbijeenkomst houden we keukentafelgesprekken met de betreffende stakeholders. Gedurende de looptijd van het project vinden aanvullende keukentafelgesprekken plaats met de stakeholders.

 

Communicatiemoment 1: Bewonersbijeenkomst informeren en ophalen

De 1e bewonersbijeenkomst staat in het teken van informeren en ophalen van ideeën, wensen, meekoppelkansen en suggesties. Voor dit proces van informeren en ophalen is aanvullende informatie terug te vinden op de projectenpagina van de website van Waterschap Limburg.

Dit is een projectenpagina met:

  • Algemene projectinformatie

  • Informatie over de problematiek en de doelstellingen, randvoorwaarden en uitgangspunten

  • Raadplegen terugkoppeling van de opgehaalde input uit het participatietraject

Per bijeenkomst wordt een verslag gemaakt, waarin de participatie in beeld is gebracht.

 

De website zal gedurende het project open staan, zodat we de geïnteresseerden kunnen informeren, activeren, betrekken, ophalen, vertalen en terugkoppelen.

 

Communicatiemoment 2: Bewonersbijeenkomst 2 terugkoppelen opgehaalde info

De aangedragen ideeën, wensen en suggesties zijn onderzocht door verschillende technische experts en er zijn in de omgeving gesprekken gevoerd voor het verwerven van de benodigde gronden. Van belang is een goede onderbouwing van de aangedragen ideeën, wensen en suggesties en een goede terugkoppeling van de resultaten.

Communicatiemoment 3: Bewonersbijeenkomst ter inzage legging Definitief Ontwerp en Projectplan Waterwet

Als het Definitief Ontwerp en Projectplan Waterwet gereed zijn, wordt het ter inzage gelegd. Tegelijkertijd organiseren wij een bewonersbijeenkomst waarbij wij het Definitief Ontwerp en Projectplan Waterwet mondeling aan u toelichten en eventuele vragen mondeling kunnen beantwoorden. Belanghebbenden worden per brief hierover geïnformeerd. Tijdens de inzagetermijn hebben de belanghebbenden nog de mogelijkheid om, indien gewenst, een formele reactie te geven.

Communicatiemoment 4: Brief start uitvoering

Tijdens dit communicatiemoment staan we aan de vooravond van de uitvoering. Bewoners ontvangen door de aannemer per fase middels brief een gedetailleerde toelichting op de werkzaamheden en de planning. Wensen, zorgen en randvoorwaarden (bereikbaarheid, hinderduur, etc.) met betrekking tot het definitief ontwerp kunnen gemeld worden.

Communicatiemoment 5: Inloopavond toelichting BOM

Zodra de uitvoering ten einde loopt wordt een inloopavond georganiseerd waarin de beheer en onderhoudsmaatregelen (BOM) worden toegelicht.

Planning

De communicatiemomenten en bewonersbijeenkomsten waarbij wij informeren en informatie ophalen hebben reeds plaats gevonden. Tijdens de verkenningsfase in 2020 en tijdens de inloopavond van 28 februari 2023 hebben wij al veel informatie ontvangen van de bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties in het plangebied. Ook hebben er een aantal keukentafel gesprekken plaats gevonden met direct betrokkenen. Heeft u geen gebruik kunnen maken van bovenstaande communicatiemomenten en wilt u wel graag gebruik maken van de gelegenheid om uw suggesties aan te reiken. Neem van contact op met de omgevingsmanager van dit project Kelly Nijsten. Kelly is bereikbaar op k.nijsten@waterschaplimburg.nl.

Wilt u zeker weten dat u betrokken bent bij het volgende communicatiemoment; bewonersbijeenkomst 2 terugkoppelen opgehaalde info. Meldt u dan aan bij de omgevingsmanager.

Ronde

Focus van inbreng

Hoe?

Website Waterschap Limburg

Informeren (Q3 2020)

Berichtgeving

Waterproblematiek

  • Website OG

  • Bewonersbrief

  • Lokale krant

  • Social media kanalen Waterschap Limburg, gemeente Meerssen en Provincie Limburg

Ophalen van ideeën (Q3 2020)

Belangen en aandachtspunten (eisen en wensen)

Keukentafelgesprekken

Bewonersbijeenkomst 1

Ophalen, terugkoppelen en eigenaarschap creëren (Q2 2023)

Mogelijke oplossingen (alternatieven)

Uitwerking oplossingen

Bewonersbijeenkomst 2

Draagvlak en acceptatie

(Q3/Q4 2023)

Begrip en draagvlak uitvoering

Terinzagelegging

Brief

Inloopavond

Altijd in contact 

De omgevingsmanager wilt contact met u houden. Daarvoor gebruiken we de website van Waterschap Limburg. U kunt de QR-code hieronder scannen op deze pagina te bekijken.

U kunt zich op de website van Waterschap Limburg aanmelden voor de nieuwsbrief, dan hoeft u niets te missen. Liever persoonlijk contact? Dat kan via onze omgevingsmanager Kelly Nijsten. Kelly is bereikbaar op k.nijsten@waterschaplimburg.nl.

 

Naar boven