Kennisgeving voornemen en participatie dijkversterking Hondshalstermaar

Opgave/voornemen

Waterschap Hunze en Aa’s heeft een opgave om te zorgen voor dijken die voldoen aan het veiligheidsniveau. De dijken langs het Hondshalstermaar dienen te voldoen aan een ontwerpnorm met een overstromingsrisico van 1x per 100 jaar.

Het Hondshalstermaar ligt ten oosten van Wagenborgen en ten noorden van Nieuwolda. Het Hondshalstermaar is een verbinding tussen het Hondshalstermeer en het Termunterzijldiep. Aan beide zijden van het Hondshalstermaar ligt een dijk. De dijk aan de noordzijde voldoet aan de eisen voor waterveiligheid, maar er is wel onderhoud nodig aan de oeverbescherming. De dijk aan de zuidzijde voldoet niet overal aan het vereiste waterveiligheidsniveau ten aanzien van de binnenwaartse stabiliteit, zie figuur 2. Ook is hier onderhoud nodig aan de oeverbescherming. Op een deel van het traject is de kruin van de dijk smal en daardoor lastig te onderhouden met het gebruikelijk onderhoudsmaterieel (dit zijn voertuigen om de dijk mee te maaien). Tijdens het project wordt gekeken of deze opgave voor beheer en onderhoud meegenomen kan worden in de dijkversterking.

In figuur 1 is te zien om welk traject het gaat met daarbij aangegeven de opgaven. Het waterschap Hunze en Aa’s is voornemens de dijk aan de zuidzijde te versterken, weer te laten voldoen aan het vereiste waterveiligheidsniveau en voor het gehele de onderhoudstoestand weer op orde te brengen.

Figuur 1 Dijkversterking Hondshalstermaar

Figuur 2 Schematisch voorbeeld van onvoldoende binnenwaartse stabiliteit

Inwerkingtreding Omgevingswet

Vanaf 1 januari 2024 treedt de Omgevingswet in werking. Wanneer dit het geval is, betekent dit dat er voor de versterking een Projectbesluit Omgevingswet genomen moet worden (met de bijbehorende verplichte projectprocedure) of een Omgevingsvergunning voor een wateractiviteiten. Het waterschap is zowel initiatiefnemer als bevoegd gezag voor elk van deze procedures.

Onderdeel van het vergunningenproces is het informeren van de omgeving over hoe waterschap Hunze en Aa’s de verkennings- en de planuitwerkingsfase van de versterking van de dijk gaat aanpakken en hoe u hieraan een bijdrage kunt leveren.

Onze werkwijze

Het project bestaat uit een verkennende fase, planvormingsfase en uitvoeringsfase. Dit project zit momenteel in de overgang van verkennende- naar planvormingsfase. In de verkennende fase is contact geweest met de directe stakeholders en zijn eerste onderzoeken uitgevoerd. Hiermee wordt de planvormingsfase opgestart. Globaal worden de volgende stappen doorlopen:

Bij de start van het project wordt geotechnisch veld- en labonderzoek uitgevoerd waarmee de bestaande dijk in detail kan worden getoetst en de bestaande situatie beter inzichtelijk wordt. Tevens wordt een gedetailleerde inspectie uitgevoerd van de oeverbescherming.

Na het uitvoeren van de toetsing wordt gestart met het inventariseren van een aantal geschikte varianten per deellocatie. De precieze indeling van deellocaties wordt bepaald aan de hand van de resultaten van het geotechnisch onderzoek, evenals de hoeveel ruimte die er nodig is voor het uitvoeren van de varianten. Vervolgens wordt een voorkeursvariant gekozen, die verder wordt uitgewerkt in het voorlopig ontwerp (VO) en het definitieve ontwerp (DO).

Parallel en dienend hieraan voeren wij een omgevingsanalyse uit, doen we verschillende onderzoeken (zoals ecologisch onderzoek) en stellen wij een m.e.r.-beoordeling op. Een m.e.r.-beoordeling is een toets van het bevoegd gezag om te bepalen of er bij een voorgenomen activiteit mogelijke belangrijke nadelige milieugevolgen kunnen optreden. Dit alles om de basisinformatie over het gebied zo goed mogelijk in beeld te brengen en goede afwegingen te kunnen maken. Tijdens de planuitwerking werken we toe naar een zorgvuldig ingepast (dijk)ontwerp. Op basis van dit ontwerp wordt bepaald welke bestuurlijke procedure doorlopen wordt (Projectbesluit of Omgevingsvergunning voor een wateractiviteit).

Het waterschap betrekt grondeigenaren, inwoners, bedrijven, maatschappelijke organisaties en bestuursorganen die actief zijn in het gebied bij de verschillende fasen van dit project.

Het waterschap Hunze en Aa’s heeft op dit moment nog geen keuze gemaakt in de te volgen procedure (Projectbesluit of Omgevingsvergunning) onder de Omgevingswet. Deze keuze wordt gemaakt op basis van het definitieve ontwerp.

Planning

Op hoofdlijnen ziet de planning er als volgt uit:

Wat

Wanneer

Verkenningsfase, bestaande uit onderzoeken, toetsingen en gesprekken met omgevingsfactoren

Maart - juni 2023

Uitwerken varianten

Juni - augustus 2023

Keuze voorkeursvariant

Augustus 2023

Uitwerken voorkeursvariant naar voorlopige ontwerp en definitief ontwerp

December 2023 - maart 2024

Ontwerpprojectbesluit

Maart 2024

Realisatiefase

2024 2025

Werkzaamheden gereed

Eind 2025

 

Wat kunt u doen?

Belanghebbenden en belangstellenden houden we graag op de hoogte van dit project en betrekken we, indien gewenst, bij de verdere planvorming. Dit gebeurt via individuele gesprekken of publieke bijeenkomsten. U kunt met ons contact opnemen of wij nemen, wanneer benodigd, contact met u op.

U kunt ons helpen met het in beeld brengen van belangrijke waarden en belangen in het gebied. U kunt dan aangeven waar wij, volgens u, tijdens het project rekening mee moeten houden. Ook bespreken wij met u de keuzes die wij willen maken.

Verder is het mogelijk om meekoppelkansen aan te dragen. Wat is een meekoppelkans? Een door bewoners of bedrijven aangedragen kans op economisch of ruimtelijk vlak, die niet direct bijdraagt aan het doel van de versterking van de dijk: waterveiligheid. Meekoppelkansen zijn kansen die tegelijk met het versterkingsproject uitgevoerd kunnen worden en een win-winsituatie kunnen bieden. Meekoppelkansen worden door het waterschap beoordeeld op technische, juridische, maatschappelijk en financiële haalbaarheid en moeten ook passen qua planning.

Participatieproces

Participeren kan op de volgende manieren:

  • Wij voeren keukentafelgesprekken met een aantal omgevingspartijen;

  • Tijdens het voorbereidings- en ontwerpproces kunt u mogelijke oplossingen aandragen als onderdeel van de keuze voor en de verdere uitwerking van een voorkeursalternatief. Deze oplossingen moeten wel voldoen aan een aantal voorwaarden:

  • Ze moeten allereerst betrekking hebben op de dijk, zoals deze in Figuur 1 is weergegeven.

  • Daarnaast moeten de oplossingen een bijdrage leveren aan het oplossen van de versterkingsopgave en moeten ze doelmatig zijn. Dat wil zeggen uitvoerbaar, beheersbaar en kosteneffectief en geen afbreuk doen aan de ruimtelijke kwaliteit en de waarden in het gebied.

Uw oplossingen worden beoordeeld door waterschap Hunze en Aa’s (in de rol van bevoegd gezag) en worden – als ze voldoen aan de voorwaarden – meegenomen in de verkenning;

  • Heeft u specifieke kennis over natuur, milieu, archeologie, cultuurhistorie of andere informatie over waarden of belangen in het gebied, dan komen we graag met u in contact. Deze kennis kunnen we gebruiken bij het op orde brengen van de basisinformatie en het maken van goede afwegingen;

  • Alle door u aangereikte oplossingen, ideeën en kennis bekijken en beoordelen wij. We koppelen u persoonlijk terug wat we met uw inbreng gaan doen.

Reageren op deze Kennisgeving?

  • Wilt u inhoudelijk reageren op het proces van het project en hoe u hierbij wordt betrokken?

  • Heeft u specifieke kennis over natuur, milieu, archeologie, cultuurhistorie of andere informatie over waarden of belangen in het (project)gebied?

  • Zijn er initiatieven in de omgeving waar we rekening mee moeten houden of ziet u meekoppelkansen?

  • Ziet u mogelijke oplossingen voor de dijkversterkingsopgave?

  • Wilt u persoonlijk op de hoogte worden gehouden?

Dan horen we graag van u.

 

Stuur uw reactie vóór 15 september 2023 naar waterschap@hunzeenaas.nl of per post naar Waterschap Hunze en Aa’s, t.a.v. M. Brinkman en onder vermelding van Dijkversterking Hondshalstermaar, Postbus 195, 9640 AD Veendam.

Naar boven