Projectplan Vervanging Inlaatduiker De Slechtvalk (Sommelsdijk)

PROJECTPLAN WATERWET ex art. 5.4 Waterwet 1

 

Het college van dijkgraaf en heemraden van waterschap Hollandse Delta besluit, gelet op artikel 5.4 van de Waterwet, het onderhavige projectplan ‘Vervanging Inlaatduiker De Slechtvalk (Sommelsdijk)’ vast te stellen.

 

Op grond van artikel 5.4 lid 1 van de Waterwet geschiedt de aanleg of wijziging van een waterstaatswerk door of vanwege de beheerder overeenkomstig een daartoe door hem vast te stellen projectplan. Met de aanleg of wijziging van een waterstaatswerk wordt gelijk gesteld de uitvoering van een werk tot beïnvloeding van een grondwaterlichaam.

 

Overeenkomstig artikel 5.4 lid 2 van de Waterwet bevat het projectplan ten minste een beschrijving van het betrokken werk en de wijze waarop het wordt uitgevoerd, alsmede een beschrijving van de te treffen voorzieningen gericht op het ongedaan maken of beperken van de nadelige gevolgen van de uitvoering van het werk.

 

Op dit besluit tot vaststelling van het projectplan is de Crisis- en Herstelwet van toepassing. Dit betekent dat in het beroepschrift alle gronden van het beroep kenbaar moeten worden gemaakt. Na afloop van de beroepstermijn kunnen geen beroepsgronden meer worden ingediend.

 

1. Projectbeschrijving

Beschrijving betrokken werk

 

Vervangen Inlaatduiker De Slechtvalk

 

Door realisering van de Compenserende Maatregelen Kierbesluit (CMK) voldoet het peilgebied G31.004 niet meer aan de ontwerp afvoernorm van 1,5 l/s/ha voor bestaande kunstwerken. De huidige ‘Inlaatduiker De Slechtvalk’ (01496DU) is de enige afvoermogelijkheid voor het peilgebied en is te klein gedimensioneerd.

 

Binnen het project wordt de huidige duiker (01496DU) met een diameter van Ø 300 mm en lengte van circa 50 meter vervangen door een nieuwe duiker met dezelfde lengte maar met een diameter van Ø 1000 mm. De nieuwe duiker voldoet aan de ontwerp afvoernorm van 2,0 l/s/ha voor nieuw te bouwen kunstwerken. De nieuwe duiker wordt voorzien van een in- en uitstroombak. Eén uitstroombak krijgt voor de veiligheid een stalen hekwerk.

 

De huidige afsluiter op de duiker (44598AF) wordt verwijderd. Deze wordt vervangen door een nieuwe geautomatiseerde ‘dubbelkerende’ afsluiter. De afsluiter wordt bereikbaar gemaakt met een betonnen trap.

 

De nieuwe duiker komt op dezelfde locatie te liggen als de huidige duiker (zie figuur 1). De nieuwe duiker ligt onder de Bekadeweg te Sommelsdijk en gaat tevens onder een regionale kering door, tussen de hectometreringspunten GO-7-BS-12,7 en GO-7-BS-12,8. De nieuwe duiker wordt gerealiseerd op percelen welke allen in eigendom zijn van waterschap Hollandse Delta. Het betreft de kadastrale percelen SMD00E100, SMD00E101 en SMD00E102. Deze percelen worden momenteel niet verpacht, er zit alleen een jachtrecht op.

 

Verbinding tussen wegsloot langs kering Bekadeweg met hoofdwatergang optimaliseren

 

In de huidige situatie is wegsloot D24938, parallel gelegen langs de kering lang de Bekadeweg, verbonden met hoofdwatergang H17568 via twee duikers en een open stukje watergang van circa 7 m lengte. Het open stukje watergang en de haakse bocht in het watersysteem zorgen regelmatig voor vuilophoping en daarmee een minder goed functionerend watersysteem. Tevens is het onderhoud van het kleine stukje open watergang lastig uit te voeren met gangbaar onderhoudsmaterieel.

 

Binnen het project worden de huidige duikers 01492DU (Ø 500 mm, lengte 12 m) en 47134DU (Ø 1,0 m, lengte 12,5 m) verwijderd en vervangen door een nieuwe verduikering met een diameter van minimaal Ø 500 mm en een lengte van 20 m. Het open stukje watergang zal worden gedempt.

 

Figuur 1: Locatie Inlaatduiker De Slechtvalk en aan- en afvoer watergang D24938, Bekadeweg Sommelsdijk.

 

Figuur 2: Locatie Inlaatduiker De Slechtvalk

 

Figuur 3: Werkzaamheden optimalisatie aan- en afvoer dijksloot D24938 (detail).

 

Wijze van uitvoering

Het vervangen van de duiker zal plaats vinden in een zogenaamde ‘open ontgraving’ waarbij het grondwater wordt weggemalen.

2. Toetsing Waterwet

De toepassing van de Waterwet is op grond van artikel 2.1 van de Waterwet gericht op:

  • a.

    voorkoming en waar nodig beperking van overstromingen, wateroverlast en waterschaarste, in samenhang met

  • b.

    bescherming en verbetering van de chemische en ecologische kwaliteit van watersystemen en

  • c.

    vervulling van maatschappelijke functies door watersystemen.

2a. Overstromingen, wateroverlast en waterschaarste

 

De ontwerp afvoernorm voor bestaande kunstwerken is 1,5 l/s/ha. Conform de ‘Nota Toetsingskaders en beleidsregels voor het Watersysteem (2014)’ is voor nieuw te bouwen kunstwerken de ontwerp afvoernorm 2 l/s/ha.

 

In de huidige situatie voldoet Inlaatduiker De Slechtvalk niet aan de ontwerp afvoernorm van 1,5 l/s/ha voor bestaande kunstwerken. Door vervanging van de huidige duiker van Ø 300 mm door een exemplaar van Ø 1000 mm wordt voldaan aan de ontwerp afvoernorm van 2 l/s/ha voor nieuwe kunstwerken. Door aan de ontwerp afvoernorm van 2 l/s/ha te voldoen wordt de kans op wateroverlast in peilgebied G31.004 vermindert ten opzichte van de huidige situatie. Met de vervanging van de Inlaatduiker De Slechtvalk wordt voldaan aan de provinciale normering voor wateroverlast.

 

Verruiming van Inlaatduiker De Slechtvalk zorgt tevens voor minder verstoppingen met drijfvuil. Hiermee wordt de bedrijfszekerheid van de duiker groter.

 

Door de aan- en afvoersituatie van dijksloot D24938 te optimaliseren zal het watersysteem beter gaan functioneren omdat de kans op vuilophoping en bijbehorende verstoppingen sterk wordt verkleind.

 

2b. Chemische en ecologische kwaliteit

 

Het vervangen van de duiker heeft geen invloed op de chemische en ecologische (water)kwaliteit.

 

2c. Gevolgen maatschappelijke functies watersysteem

 

Het vervangen van de duiker heeft geen gevolgen voor de maatschappelijke functies van het watersysteem.

 

Conclusie

 

Het vervangen van Inlaatduiker De Slechtvalk geeft een verbetering van de waterbeheersing en een robuuster watersysteem waardoor het risico op inundatie wordt beperkt t.o.v. de huidige situatie. Hiermee wordt voldaan aan de doelstellingen uit artikel 2.1, lid 1 van de Waterwet.

 

Het optimaliseren van de aan- en afvoersituatie van dijksloot D24938 zorgt voor een betere waterbeheersing omdat problemen met vuilophoping worden beperkt. Hierdoor ontstaat een bedrijfszekerder watersysteem.

3. Uitvoerbaarheid

In dit onderdeel van het projectplan moet inzicht worden gegeven in de uitvoerbaarheid van het plan. Daarbij speelt de toetsing aan het vigerende planologische regime en de vergunbaarheid op grond van andere wetgeving een belangrijke rol.

 

3a. Planologische inpassing

 

Op grond van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) is voor het plangebied waar het project zal worden uitgevoerd op 27 juni 2013 het bestemmingsplan Buitengebied Goeree-Overflakkee vastgesteld. Ter plaatse van het plangebied geldt een bestemming ‘wegen’ en een bestemming ‘agrarisch met waarden’. De locatie heeft de dubbelbestemming ‘Waterstaatkundige functie’. Het project past binnen het geldende bestemmingsplan. Het betreft hier de vervanging van een reeds bestaand object.

 

3b. Andere noodzakelijke vergunningen en relevante besluiten

 

  • Omgevingsvergunning

Het project is omgevingsvergunningplichtig voor de activiteit ‘bouwen’. Het te bouwen object (nieuwe verduikering Inlaat De Slechtvalk) heeft een oppervlakte van 50 meter lengte en een diameter van 1 meter. Hiermee wordt de oppervlakte van 15 m2 voor omgevingsvergunningsvrij bouwen overschreden.

 

  • Wet natuurbescherming

Het project kan onder de gedragscode bestendig beheer worden uitgevoerd. Er is daarom geen ontheffing nodig voor het soortenbeschermingsdeel van de wet Natuurbescherming. Voor de uitvoering van de werkzaamheden is een ecologisch werkprotocol nodig. Reguliere mitigerende maatregelen zoals het werken bij daglicht en het voorkomen van insporing zijn voldoende.

 

De Nationale Database Flora en Fauna is geraadpleegd op het voorkomen van beschermde soorten op de projectlocatie. Er zijn waarnemingen gedaan van passerende vogels, maar geen jaarrond beschermde vogelnesten gemeld. Er zijn sporen van de Noorse Woelmuis aangetroffen in braakballen. Het valt echter niet te verwachten dat de Noorse Woelmuis zelf ter plaatse van de projectlocatie voor komt.

 

Voor aanvang van de werkzaamheden zal een ecologische Quickscan worden uitgevoerd. Indien beschermde soorten worden aangetroffen zullen mitigerende maatregelen worden genomen.

 

  • Stikstofdepositie

De te vervangen duiker ligt meer dan 5 kilometer verwijderd van een stikstofgevoelig Natura 2000 gebied (Grevelingen). Gekeken dient te worden naar de stikstofuitstoot tijdens de bouwfase en de gebruiksfase. De stikstofuitstoot zal tijdens de gebruiksfase echter niet anders zijn dan in de huidige situatie.

 

Op 2 november 2022 haalde de Raad van State een streep door de bouwvrijstelling. Vanaf 3 november 2022 is het verplicht om ook tijdens de bouwfase inzicht te geven in de stikstofdepositie.

 

Voor zowel de bouwfase als voor de gebruiksfase dient een AERIUS berekening uitgevoerd te worden.

 

3c. Te treffen voorzieningen

 

Er zijn bij de realisatie van het project geen nadelige gevolgen te verwachten. Bij uitvoering van de werkzaamheden worden verkeerstechnische maatregelen genomen. In overleg met de belanghebbenden zal de Bekadeweg tijdelijk worden afgesloten tijdens uitvoering van de werkzaamheden.

 

3d. Overige uitvoeringsaspecten

 

  • Archeologie en Cultureel Erfgoed

De Beleidskaart Archeologie Goeree Overflakkee uit 2010 geeft aan dat het plangebied geen archeologische waarde heeft. Een archeologisch vooronderzoek wordt daarom niet nodig geacht. Daar komt bij dat de bodem reeds eerder is geroerd tijdens de aanleg van de huidige duiker. Tijdens de aanleg van de duiker destijds zijn geen meldingen bekend dat er archeologische vondsten zijn gedaan.

 

  • Bodem (incl. PFAS)

Voor de locatie waar het project plaats vindt is een bodemonderzoek uitgevoerd (ADCIM B.V., Milieuhygiënisch onderzoek Bekadeweg te Middelharnis, documentnummer 20220094-D-VO-1.0, 8 juli 2022). Ter plaatse van de projectlocatie zijn verontreinigingen aangetroffen. Het milieuhygiënisch onderzoek wordt ter beoordeling voorgelegd aan het bevoegd gezag. Met het bevoegd gezag wordt afgestemd hoe om te gaan met de aangetroffen verontreinigingen.

 

  • Explosieven onderzoek

Er is een onderzoek uitgevoerd naar Ongesprongen Oorlogsresten in 2013 (Brama L., Vooronderzoek Conventionele Explosieven Hollandse Delta Voorne-Putten en Goeree-Overflakkee, Saricon, 2013). Het gebied rond de duiker is geen verdacht gebied op basis van dit onderzoek. Daar komt bij dat de grond reeds eerder is geroerd voor de aanleg van de huidige duiker. Er is geen nader onderzoek nodig.

 

  • Waterveiligheid en stabiliteitsonderzoek

De nieuwe duikerbuis en uitstroomvoorzieningen worden aangelegd in een regionale kering. Om de stabiliteit van de kering te bepalen is een geotechnisch onderzoek uitgevoerd (Adcim Geotechniek, Geotechnisch advies Duiker Slechtvalk aan de Bekadeweg te Sommelsdijk, documentnummer G20220080-rap-01, 25 juli 2022). Geadviseerd wordt om de in- en uitstroomvoorziening te onderheien en tijdens de aanleg van de duiker en in- en uitstroomvoorzieningen filterbemaling toe te passen.

 

De sterkte van de nieuwe duikerbuis is berekend (Adcim B.V. Notitie sterkteberekening duiker Slechtvalk, Middelharnis, projectnummer 20220094, 1 juli 2022). Uit de berekening wordt geconcludeerd dat voor alle berekende scenario’s de berekende spanningen onder de toelaatbare blijven. De gekozen sterkteklasse SDR11 in combinatie met de kwaliteit PE100 voldoet.

 

De duiker wordt aangelegd in een regionale kering. De duiker wordt daarom voorzien van een kwelscherm. De uitvoering van de werkzaamheden vindt plaats buiten het ‘gesloten seizoen’. Het gesloten seizoen voor keringen loopt van 1 oktober tot 1 april.

 

  • Functionaliteit watersystee

Tijdens de uitvoering van de werkzaamheden zal de Inlaatduiker De Slechtvalk niet functioneel zijn. Om de afvoer van water uit peilgebied G31.004 te borgen tijdens de werkzaamheden wordt een Tijdelijke Pomp Installatie (TPI) gereserveerd die in geval van nood kan worden ingezet. De werkzaamheden worden afgestemd met de peilbeheerder van waterschap Hollandse Delta.

 

Tijdens de werkzaamheden om de aan- en afvoer van dijksloot D24938 te optimaliseren, zal de dijksloot tijdelijk worden afgedamd. Aan- en afvoer van water kan in deze situatie plaats vinden aan de oostzijde van de watergang waar een verbinding is met het hoofdwatersysteem (H07878). Voor een goed functionerend watersysteem tijdens deze werkzaamheden zijn geen maatregelen benodigd.

 

  • Grondverwerving

Voor het vervangen van de Inlaatduiker De Slechtvalk is geen grondwerving nodig. De huidige duiker ligt reeds op kadastrale percelen in eigendom van waterschap Hollandse Delta.

 

De maatregelen om de aan- en afvoer van dijksloot D24938 te optimaliseren zijn voorzien op een particulier perceel (SMD00E112). Voor het vervangen van de duikers en het dempen van een deel van de watergang zal geen grond worden aangekocht. Voor de nieuwe situatie zal een recht van opstal worden gevestigd op het betreffende perceel.

 

  • Kabels en leidingen

Voor de uitvoering van het project is een KLIC melding gedaan. Op basis van deze KLIC melding zijn proefsleuven gegraven. Gebleken is dat ter plaatse van de duikerbuis van de Inlaatduiker De Slechtvalk een aantal kabels en leidingen liggen. Aanpassingen aan deze kabels en leidingen worden met de betreffende leidingbeheerder afgestemd. Indien aanpassingen aan kabels en leidingen op een redelijke wijze niet mogelijk zijn, dan zal de ligging van de nieuwe duiker hierop worden aangepast. Mogelijk zal de duiker hierdoor dieper komen te liggen. Dit in afwijking op het waterschapsbeleid waar voor duikers in primaire watergangen wordt geëist dat deze 25 cm lucht hebben t.o.v. het hoogst vigerende peil.

 

Voor de bediening van de dubbelkerende afsluiter wordt een E-aansluiting gemaakt op de bedieningskast van de nabij gelegen ‘stuw doorspoelduiker De Slechtvalk’ (45638ST).

 

Ter plaatse van de te verwijderen duiker 01492DU en duiker 47134DU bevindt zich een middenspanningkabel. Werkzaamheden nabij deze kabel worden afgestemd met de beheerder van de kabel.

 

  • Wegafzettingen

Weggebruikers en aanliggende eigenaren/gebruikers van de Bekadeweg worden voor aanvang van de werkzaamheden geïnformeerd over de tijdelijke afsluiting van de Bekadeweg. De aanrijroute naar het uitkijkpunt in het gebied van Staasbosbeheer blijft tijdens de werkzaamheden open.

 

  • Akkoordverklaringen

Voor uitvoering van de werkzaamheden wordt gebruik gemaakt van een werkstrook op percelen van een derde. Het betreft de kadastrale percelen SMD00E106 en SMD00E112. Voor het gebruik van deze percelen moet een akkoordverklaring van de perceeleigenaar worden verkregen.

 

Voor het verwijderen van duikers 01492DU en 47134DU, het nieuw aanleggen van een verduikering en het dempen van een deel van de watergang, moet eveneens een akkoordverklaring worden verkregen van de betreffende perceeleigenaar.

 

3e Planning

Naar verwachting zijn de werkzaamheden uitgevoerd voor het einde van 2023.

4. Procedure

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan een (rechts)persoon wiens belang rechtstreeks bij het projectplan is betrokken, vanaf de dag na het verschijnen van deze elektronische bekendmaking gedurende een periode van zes weken bezwaar maken tegen het projectplan.

 

Het bezwaarschrift moet worden gericht aan het college van dijkgraaf en heemraden van waterschap Hollandse Delta, Postbus 4103, 2980 GC te Ridderkerk en moet ten minste bevatten:

  • naam en adres van de indiener;

  • de dagtekening;

  • een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht;

  • de gronden van bezwaar.

Het indienen van bezwaar heeft geen schorsende werking. Daarom kan in het geval van een spoedeisende situatie de indiener van een bezwaarschrift de rechtbank om een voorlopige voorziening vragen. Dit verzoek om voorlopige voorziening dient te worden gericht aan de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Rotterdam, Sector Bestuursrecht, Postbus 50950, 3007 BL Rotterdam.

 

Voor het doen van een verzoek tot voorlopige voorziening zijn griffierechten verschuldigd. Voor de hoogte van de griffierechten kunt u contact opnemen met de Rechtbank Rotterdam, Sector Bestuursrecht, onder telefoonnummer 088 36 11 932.

 

U kunt het verzoek om voorlopige voorziening ook digitaal indienen via https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Rechtsgebieden/Bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.

 

Wij verzoeken u vriendelijk om een afschrift van het verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening toe te zenden aan het college van dijkgraaf en heemraden van waterschap Hollandse Delta, Postbus 4103, 2980 GC Ridderkerk.

 

Een afschrift van dit projectplan is verzonden aan:

De gemeente Goeree-Overflakkee

5. Ondertekening

Namens dijkgraaf en heemraden van waterschap Hollandse Delta,

Afdelingshoofd Regie en Assetmanagement

 

H. Kooijman

Bijlagen:

 

- Ontwerp tekening Inlaatduiker De Slechtvalk

Naar boven