Kennisgeving Project Niers, herinrichting vuilvang en monding Kroonbeek

Met deze kennisgeving informeert Waterschap Limburg u over de planvorming van het project Niers ‘herinrichting vuilvang en monding Kroonbeek’. Wij informeren hiermee over de projectopgave en de manier waarop de omgeving kan deelnemen aan de planvorming. Wilt u verdiepende informatie over hoe u kunt meedoen, leest u dan het participatieplan. Dit vindt u op de website: https://www.waterschaplimburg.nl/uwbuurt/projectenoverzicht/@7328/vuilvang-niers/

Deze kennisgeving is een samenvatting van dat uitgebreidere participatieplan.

 

Aanleiding van het project

De huidige vuilvanginstallatie is gedateerd, hoewel deze wel nog functioneert voldoet het niet meer aan de eisen van het waterschap. Daarom wil Waterschap Limburg de huidige installatie vervangen. Om de nieuwe installatie goed te laten functioneren zal ook de monding van de Kroonbeek in de Niers aangepakt worden.

Verouderd

De huidige installatie is ver over de houdbaarheidsdatum heen, hoewel de installatie op dit moment nog functioneel is, creëert het een onveilige werk situatie, hoge onderhoudskosten en voldoet het niet meer aan de eisen van het waterschap.

Hoogwater 

De huidige installatie is niet hoogwaterbestendig. In het geval van hoogwater moet de installatie gedemonteerd worden, daarnaast stroomt ook een gedeelte van het maaisel terug de Niers in.

Kroonbeek

De bestaande vuilvanginstallatie bevindt zich nabij de monding van de Kroonbeek in de Niers.

Aanpassingen van de vuilvanginstallatie hebben direct effect op de monding. Bovendien heeft het waterschap samen met RWS een KRW opgave om de monding van de Kroonbeek in de Niers op orde te brengen zodat deze monding en aansluitende deel van de Kroonbeek voldoen aan de KRW criteria.

Plangebied

De vuilvang bevindt zich net ten westen van de N271 in Milsbeek, een dorpje in het uiterste noorden van Limburg, ten zuiden van Nijmegen en het maakt deel uit van de gemeente Gennep. (Figuur 1)

Het project bestaat uit het vervangen van de huidige vuilvanginstallatie en het herinrichten van de monding van Kroonbeek in de Niers. (Figuur 2)

Figuur 1 locatie van de vuilvang installatie

 

Figuur 2: Bovenaanzicht vuilvang en Kroonbeek

 

De vorm van participatie

Om te komen tot een Definitief Ontwerp moet er veel informatie worden opgehaald en verwerkt. Kennis vanuit de omgeving kan bijdragen aan een beter plan en aanpak. Kansen en ideeën, die bijdragen aan het opheffen van de genoemde knelpunten of hieraan raken, zijn van harte welkom. Dit kunnen ideeën of kansen zijn betreffende invulling, details, inpassing en uitstraling. De aangedragen ideeën worden beoordeeld en uiteindelijk kiezen we voor één combinatie van maatregelen. Dit is een proces dat zorgvuldigheid vereist. Het is daarom belangrijk om vooraf het proces te beschrijven zodat iedereen op het juiste moment informatie kan brengen en halen.

Hoe bereiken wij de omgeving

Het trechteren van ideeën en mogelijkheden tot een Definitief Ontwerp doen we in de volgende stappen:

Communicatiemoment 1: Informeren omgeving

Tijdens deze stap informeren we de omgeving over de doelstelling van dit project en zullen we uitleg geven hoe dit project de omgeving mogelijk raakt. We zullen dit doen via de projectenpagina van Waterschap Limburg en via nieuwsbrieven. Ook sluiten we aan bij de inloopavond van het Lob van Gennep, om informatie over het project te delen en op te halen.

Communicatiemoment 2: Ophalen informatie 

Tijdens deze stap brengen we de wensen en ervaringen in het gebied in kaart en verkennen we mogelijke oplossingen. Deze inventarisatie gebeurt doormiddel van één-op-één gesprekken met de belanghebbenden. Daarnaast willen we ook in gesprek treden met de lokale dorpsraad SL!M en andere belanghebbenden, over hoe we de inpassing het beste vorm kunnen geven.

Communicatiemoment 3: Terugkoppelen opgehaalde informatie

De opgehaalde informatie is onderzocht door verschillende technische experts. Tijdens deze stap koppelen we naar de omgeving terug over de wijze waarop aangedragen ideeën, wensen en suggesties zijn verwerkt en hoe de ingebrachte voorstellen zijn besproken. Deze terugkoppeling wordt fysiek tijdens een bewonersmiddag/avond gegeven of schriftelijk middels een brief.

Communicatiemoment 4: Besluitvorming

Wanneer het definitieve ontwerp gereed is, gaan we over tot de besluitvorming. Het ontwerp en andere relevante documenten worden ter inzage gelegd, belanghebbenden worden hiervan op de hoogte gesteld. Afhankelijk van de procedure hebben zij de mogelijkheid om, indien gewenst, een formele reactie te geven in de vorm van een zienswijze of bezwaar.

Communicatiemoment 5: Brief start uitvoering

Tijdens dit communicatiemoment staan we aan de vooravond van de uitvoering. Bewoners ontvangen een brief met een gedetailleerde toelichting van de werkzaamheden en de planning. Wensen, zorgen en randvoorwaarden (bereikbaarheid, hinderduur, etc.) met betrekking tot het definitieve ontwerp kunnen gemeld worden.

Planning

De onderstaande tabel geeft de planning van de genoemde participatieactiviteiten weer. De planning zoals hier weergegeven is onder voorbehoud.

Communicatiemoment

Focus van inbreng

Hoe?

 

Website

Waterschap Limburg

Indien mogelijk

communicatiewegen

Lob van Gennep

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Informeren

Q4 2023

Informeren over

voorgenomen plannen

Projectpagina

Participatie en kennisgeving

Inloopavond

Ophalen van informatie

Q4 2023 /Q1 2024

Belangen en aandachtspunten

(eisen en wensen)

Keukentafelgesprekken

Gesprekken met

buurbewoners/SL!M

Terugkoppelen informatie

Q1 2024

Mogelijke oplossingen

(alternatieven)

Uitwerking oplossingen

Projectpagina

Keukentafelgespreken

Draagvlak en acceptatie

Q2 2024

Begrip en draagvlak uitvoering

Terinzagelegging

Brief

Projectpagina

Informeren

start uitvoering

Q4 2024

Informeren over

geplande werkzaamheden

Projectpagina

Persbericht

Bewonersbrief

Q = Kwartaal

 

De Omgevingsmanager wilt contact met u houden. Daarvoor gebruiken we de website van Waterschap Limburg: https://www.waterschaplimburg.nl/uwbuurt/projectenoverzicht/@7328/vuilvang-niers/ 

Rechtsbescherming

In de planvorming van het project Niers: herinrichting vuilvang en monding Kroonbeek, nemen we geen voorkeursbeslissing in de zin van de Omgevingswet. Het schetsontwerp is een bestuurlijke voorkeur en geen voorkeursbeslissing. Op het schetsontwerp kan de omgeving reageren. Pas aan het einde van planuitwerking fase worden besluiten genomen die openstaan voor rechtsbescherming. Daarover informeren wij u later.

Naar boven