Projectplan voor het vervangen van duiker MAI, stuw Bouwdijk en twee duikers in het aanvoertracé (Melissant)

Het college van dijkgraaf en heemraden heeft op 13 oktober 2023 het ‘Projectplan voor het vervangen van duiker MAI, stuw Bouwdijk en twee duikers in het aanvoertracé (Melissant)’ vastgesteld.

 

Projectplan

Het projectplan voorziet in het vervangen van de in slechte staat verkerende duiker MAI, het vergroten van stuw Bouwdijk en het vervangen van twee duikers in het aanvoertracé naar stuw Bouwdijk. De nieuwe duikers worden ruimer gedimensioneerd dan de huidige duikers om aan de normen voor het watersysteem te kunnen voldoen. Met de uitvoering van het project wordt de aanvoer van zoet water en de afvoer van water in de polders rondom Melissant en Dirksland beter geborgd. Het projectplan treedt in werking met ingang van de dag na die van het verschijnen van deze publicatie.

 

Inzage

Het projectplan ligt van 24 oktober 2023 tot en met 5 december 2023 (6 weken) ter inzage bij het Waterschap, Handelsweg 100, 2988 DC Ridderkerk. Voor het inzien van de stukken dient vooraf een afspraak gemaakt te worden via het telefoonnummer vermeld onder het kopje ‘contact’. U kunt het projectplan ook inzien door de bij deze elektronische bekendmaking gevoegde bijlagen te openen.

 

Bezwaar

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan een (rechts)persoon wiens belang rechtstreeks bij het projectplan is betrokken, vanaf de dag na het verschijnen van deze elektronische bekendmaking gedurende een periode van zes weken bezwaar maken tegen het projectplan.

Het bezwaarschrift moet worden gericht aan het college van dijkgraaf en heemraden van waterschap Hollandse Delta, postbus 4103, 2980 GC te Ridderkerk en ten minste de volgende gegevens bevatten:

 

  • naam en adres van de indiener;

  • de dagtekening;

  • een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht;

  • de gronden van bezwaar.

Voorlopige voorziening

Het indienen van bezwaar heeft geen schorsende werking. In het geval van een spoedeisende situatie kan de indiener van een bezwaarschrift daarom de rechtbank om een voorlopige voorziening vragen. Dit verzoek om voorlopige voorziening dient te worden gericht aan de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Rotterdam, Bestuursrecht, postbus 50951, 3007 BM Rotterdam.

 

Voor het doen van een verzoek tot voorlopige voorziening zijn griffierechten verschuldigd. Voor de hoogte van de griffierechten kunt u contact opnemen met de Rechtbank Rotterdam, Sector Bestuursrecht, onder telefoonnummer (088) 36 11 932.

 

U kunt het verzoek om voorlopige voorziening ook digitaal indienen via https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Rechtsgebieden/Bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde website voor de precieze voorwaarden.

 

Contact

Voor nadere inlichtingen over dit projectplan kunt u terecht bij dhr. V. Breen, te bereiken via het Waterschapsloket. U kunt tijdens kantooruren bellen naar (0900) 2005005 (lokaal tarief) of een e mail sturen naar: 2005005@wshd.nl onder vermelding van de naam van het projectplan.

 

Ridderkerk, 13 oktober 2023

 

Dijkgraaf en heemraden,

 

Namens dezen,

 

Hans Kooijman

Afdelingshoofd Regie en Assetmanagement

 

PROJECTPLAN WATERWET ex art. 5.4 Waterwet

 

Het college van dijkgraaf en heemraden van waterschap Hollandse Delta besluit, gelet op artikel 5.4 van de Waterwet, het onderhavige ‘Projectplan voor het vervangen van duiker MAI, stuw Bouwdijk en twee duikers in het aanvoertracé (Melissant)’ vast te stellen.

 

Op grond van artikel 5.4 lid 1 Waterwet geschiedt de aanleg of wijziging van een waterstaatswerk door of vanwege de beheerder overeenkomstig een daartoe door hem vast te stellen projectplan. Met de aanleg of wijziging van een waterstaatswerk wordt gelijk gesteld de uitvoering van een werk tot beïnvloeding van een grondwaterlichaam.

 

Artikel 5.4 lid 2 Waterwet zegt dat het plan ten minste een beschrijving dient te bevatten van het betrokken werk en de wijze waarop het wordt uitgevoerd, alsmede een beschrijving van de te treffen voorzieningen gericht op het ongedaan maken of beperken van de nadelige gevolgen van de uitvoering van het werk.

Op 31 maart 2010 is de Crisis- en herstelwet in werking getreden. Deze wet is bedoeld om ruimtelijke en infrastructuurprojecten versneld uit te kunnen voeren en daarmee de economie te stimuleren. De Crisis- en herstelwet geldt onder andere voor projectplannen van de waterschappen op grond van artikel 5.4 Waterwet. In de Crisis- en herstelwet wordt namelijk in Bijlage I "Categorieën ruimtelijke en infrastructurele projecten als bedoeld in artikel 1.1 eerste lid", onder artikel 7.3 de aanleg of wijziging van waterstaatswerken als bedoeld artikel 5.4, eerste lid, van de Waterwet genoemd. De crisis- en herstelwet (afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet) is dus op dit projectplan van toepassing.

1. Projectbeschrijving

Beschrijving betrokken werk

Duiker MAI (01780DU) en stuw Bouwdijk (08935ST) zijn gelegen ten noordwesten van Melissant nabij de kruising Bouwdijk – Kraaijenissedijk. Stuw Bouwdijk ligt op de grens van bemalingsgebied Nieuw-Kraaijer (G21) en bemalingsgebied Smits (G22). Zowel duiker MAI als stuw Bouwdijk liggen in een belangrijke zoetwateraanvoerroute naar de polders rondom Melissant, Dirksland en Herkingen. Het debiet over stuw Bouwdijk kan in de zomerperiode bij grote watervraag en maximaal doorspoelen tot 20 m3/min bedragen. Een goed functionerende duiker en stuw zijn van groot belang voor de zoetwatervoorziening en het op peil houden van een groot gebied rondom Melissant, Dirksland en Herkingen.

 

De huidige duiker MAI bestaat uit gegolft plaatstaal (spirosol) en heeft een diameter van Ø 0,70 m. De huidige stuw, welke direct aan de duiker is gemonteerd, bestaat uit een geautomatiseerde schuif met niveaumeters. Aan de zuidzijde kan de duiker worden afgesloten met een handmatig bedienbare afsluiter (44936AF). De duiker ligt door een dijk heen welke géén waterkerende status heeft.

 

Duiker MAI en stuw Bouwdijk liggen beiden op percelen welke in eigendom zijn van Waterschap Hollandse Delta. Het betreft de percelen:

 

  • MLS00G162

  • MLS00G153

  • MLS00G159

Tijdens een inspectie in mei 2022 is de onderhoudsstaat van duiker MAI beoordeeld als ‘zeer slecht’. Delen van de duiker zijn gescheurd en er groeien veel wortels door de scheuren in de duikerconstructie. Vanuit peilbeheer is het zeer gewenst om deze duiker te vervangen om zodoende het peilbeheer en de zoetwateraanvoer te borgen. Tevens kan het bezwijken van de duiker leiden tot schade aan de weg welke boven de duiker is gelegen.

 

In het aanvoertracé naar duiker MAI bevinden zich in watergang H13656 duiker 10652DU en duiker 02050DU. Duiker 10652DU heeft een diameter van Ø 0,50 m en duiker 02050DU heeft een diameter van Ø 0,80 m. De duikers vormen een knelpunt in het aanvoertracé. Conform beleid1 dient een duiker in het hoofdwatersysteem een minimale diameter van Ø 1,00 m te hebben. Om dit knelpunt op te lossen en om aan het vigerende beleid te voldoen worden de huidige duikers 02050DU en 10652D, in overleg met de vergunninghouder, vervangen door nieuwe duikers met een diameter van Ø 1,00 m. De te klein gedimensioneerde duikers 10652DU en 02050DU liggen eveneens op een kadastraal perceel in eigendom van het waterschap. Het betreft perceel MLS00F233.

 

Uit hydrologische berekeningen is gebleken dat de afmetingen van de huidige duiker MAI niet voldoen aan de huidige normering. Een duiker met een ruimer nat profiel dient te worden aangelegd om aan de ontwerp aan- en afvoernormen te voldoen.

 

Gezien de huidige stuw, bestaande uit een schuif, direct aan de duiker is gemonteerd zal bij het vervangen van de duiker deze stuw los gekoppeld worden. De huidige stuwende constructie past niet op de nieuwe ruimere duiker. Voor een goed waterbeheer wordt daarom een minder storingsgevoelige geautomatiseerde kantelbakstuw gerealiseerd.

 

Uit te voeren maatregelen:

 

  • Huidige spirosolduiker verwijderen en vervangen door een gewapende betonnen duiker met een diameter van Ø 1,50 m en 30 m lang;

  • Huidige stuw Bouwdijk vervangen door een geautomatiseerde klepstuw met een breedte van 1,50 m en voorzien van de benodigde veiligheidsvoorzieningen;

  • Aanbrengen geautomatiseerde afsluiter om duiker af te kunnen sluiten;

  • Aanbrengen van een in- en uitstroomvoorziening op de duiker;

  • Aanbrengen kwelscherm bij instroomvoorziening;

  • Aanbrengen nieuwe damwanden bij instroom- en uitstroom van de duiker;

  • Aanbrengen erosie beschermende maatregelen bij de uitstroom van de duiker;

  • Verplaatsen schakelkast en aanpassen elektriciteitsaansluiting;

  • Vervangen duiker 10652DU met een diameter van Ø 0,50 m en lengte van 22 m door een duiker nieuwe duiker met diameter van Ø 1,00 m en lengte van 22 m.

  • Vervangen duiker 02050DU met een diameter van Ø 0,80 m en lengte van 12 m door een duiker nieuwe duiker met een diameter van Ø 1,00 m en lengte van 12 m.

In de bijlage is de ontwerptekening van de te vernieuwen duiker MAI opgenomen.

 

 

Figuur 1: Overzichtskaartje ligging duiker MAI (01780DU), stuw Bouwdijk (08935ST), duiker 02050DU en duiker 10652DU.

 

 

Figuur 2: Huidige stuw Bouwdijk en duiker MAI gezien vanaf de Kraaijenissedijk.

 

 

Figuur 3: Uitstroom duiker MAI met afgekalfde oever door hoge stroomsnelheid.

 

Wijze van uitvoering

De vervanging van duiker MAI zal plaats vinden door middel van een open ontgraving. Tijdens het vervangen van de duiker wordt gebruik gemaakt van een bouwput welke bemalen zal worden met een pomp met een capaciteit van 150 m3/h. Voor het gebruik van de pomp wordt een vergunning voor grondwateronttrekking gedaan.

 

Voor uitvoering van de werkzaamheden wordt een 25 tons kraan ingezet, een vrachtwagen met kraan en een elektrische shovel. Voor de aanpak van de twee kleinere duikers in het aanvoertracé naar duiker MAI wordt gebruik gemaakt van kleinere kranen (12 – 18 tons).

 

Aan de instroomzijde en uitstroomzijde van duiker MAI worden middels een trilblok nieuwe damwanden geplaatst.

 

Na vervanging van de duiker MAI wordt het dijktalud opnieuw ingezaaid en wordt er nieuw hekwerk terug geplaatst.

 

Na uitvoering van de werkzaamheden wordt het opengebroken wegdek hersteld door eerst een tijdelijke goed sluitende elementenverharding aan te brengen welke afhankelijk van de situatie licht bollend of vlak wordt aangebracht. De tijdelijke verharding mag geen trillingen of geluidsoverlast veroorzaken. Na voldoende inklinking wordt de wegopbreking definitief hersteld met asfalt. Het vrijkomende funderingsmateriaal onder de weg wordt voor zover mogelijk hergebruikt bij het herstellen van de weg.

 

In bijlage 1 is de ontwerptekening van de nieuwe duiker opgenomen.

2. Toetsing Waterwet

De toepassing van de Waterwet is op grond van artikel 2.1 van de Waterwet gericht op:

  • a.

    voorkoming en waar nodig beperking van overstromingen, wateroverlast en waterschaarste, in samenhang met

  • b.

    bescherming en verbetering van de chemische en ecologische kwaliteit van watersystemen en

  • c.

    vervulling van maatschappelijke functies door watersystemen.

2a. Overstromingen, wateroverlast en waterschaarste

 

De huidige duiker MAI dient vervangen te worden omdat deze in zeer slechte staat van onderhoud verkeerd. Een slecht watervoerende duiker of een falende duiker heeft tot gevolg dat de zoetwateraanvoer en het op peil houden van diverse polders rondom Melissant, Dirksland en Herkingen wordt bemoeilijkt of niet meer mogelijk is.

 

De nieuwe duiker MAI krijgt een ruimer doorstroomprofiel dan de huidige duiker. De huidige duiker heeft een diameter van Ø 0,70 m en geeft meer stuwing en hogere stroomsnelheden dan conform beleid is toegestaan. Zie Nota toetsingskaders en beleidsregels voor het watersysteem, 2014. Conform beleid dient een duiker in een hoofdwatergang een minimale diameter te hebben van Ø 1,00 m.

 

De huidige stuw Bouwdijk, welke bestaat uit een geautomatiseerde schuifconstructie wordt vervangen door een geautomatiseerde kantelbakstuw. Een stuw van dit type is minder gevoelig voor vuil en storingen. Hiermee wordt het waterbeheer betrouwbaarder.

 

De huidige doorsnedes van de duikers 02050DU en 10652DU voldoen niet aan de minimale afmetingen welke conform beleid worden voorgeschreven. Vervanging van deze duikers door ruimere exemplaren zal er voor zorgen dat de aanvoer van zoet water verbeterd en dat er aan het vigerend beleid wordt voldaan.

 

2b. Chemische en ecologische kwaliteit

 

Duiker MAI is een belangrijke aanvoerroute van zoet water naar de polders rondom Melissant, Dirksland en Herkingen. Bij een niet goed functionerende duiker of stuw of een falende duiker zal de zoetwateraanvoer worden bemoeilijkt of voor sommige gebieden onmogelijk worden. Dit zal een toenemende verzilting tot gevolg hebben voor deze gebieden. Dit is zeer ongewenste situatie in landbouwgebied waar het oppervlaktewater wordt gebruikt voor beregening van gewassen in het voorjaar en de zomerperiode.

 

2c. Gevolgen maatschappelijke functies watersysteem

 

Vervanging van de huidige duiker MAI, stuw Bouwdijk en de twee krappe duikers heeft geen gevolgen voor de maatschappelijke functies van het watersysteem.

 

Conclusie

 

Vervanging van de huidige duiker MAI, stuw Bouwdijk en de twee krappe duikers zorgt voor een betere waterbeheersing en een betrouwbaarder watersysteem. Tevens wordt voldaan aan het huidige waterschapsbeleid en de gestelde normen voor het watersysteem.

 

Uitvoering van het project zorgt voor een borging van de aanvoer van kwalitatief goed water naar diverse peilgebieden rondom Melissant, Dirksland en Herkingen zodat verzilting wordt tegengegaan. Hiermee wordt voldaan aan de doelstellingen uit de Waterwet artikel 2.1, lid 1 en 2.

3. Uitvoerbaarheid

In dit onderdeel van het projectplan moet inzicht worden gegeven in de uitvoerbaarheid van het plan. Daarbij speelt de toetsing aan het vigerende planologische regime en de vergunbaarheid op grond van andere wetgeving een belangrijke rol.

 

3a. Planologische inpassing

 

Op grond van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) is voor het gebied waar het

project zal worden uitgevoerd op 27 juni 2013 het bestemmingsplan ‘Landelijk gebied Dirksland’ vastgesteld. De locatie van het project heeft de enkelbestemming Water en de enkelbestemming verkeer (weg boven op de Bouwdijk). Het project past hiermee binnen het geldende bestemmingsplan.

 

 

Figuur 4: Bestemmingsplan Landelijk gebied Dirksland (2013).

 

3b. Andere noodzakelijke vergunningen en relevante besluiten

 

Omgevingsvergunning

 

De vervanging van duiker MAI zal plaats vinden middels een open ontgraving. In het bestemmingsplan Landelijk Gebied Dirksland is in artikel 15.4.1 sub A aangegeven dat het afgraven of vergraven van een dijk omgevingsvergunningplichtig is.

 

Het project is tevens omgevingsvergunningplichtig voor de activiteit ‘bouwen’. De te vervangen duiker heeft een lengte van 30 m en een diameter van 1,4 m. Hiermee wordt de oppervlakte van 15 m2 voor omgevingsvergunningsvrij bouwen overschreden. Om de duiker te vervangen zal er een sleuf worden gegraven met een oppervlakte van circa 150 m2.

 

Kapvergunning

 

Ter plaatse van de te vervangen duiker MAI stonden twee bomen (niet geknotte populieren). Ten behoeve van de open ontgraving zijn deze bomen met een kapvergunning verwijderd. De gekapte bomen worden vervangen door nieuwe exemplaren. De gekapte bomen waren eigendom van Waterschap Hollandse Delta en waren in beheer bij de bomenwacht.

 

Wet Natuurbescherming

 

Voor de projectlocatie is een Quickscan uitgevoerd (K.C. Fokker, Quickscan in het kader van de Wet natuurbescherming en de Omgevingsverordening Zuid-Holland, Ecoresult B.V., d.d. 2 december 2022). In deze rapportage wordt geconcludeerd dat op voorhand een bijdrage van stikstofdepositie als gevolg van de aanlegfase niet op voorhand is uit te sluiten. Voor de vogelrichtlijn, habitatrichtlijn, nationaal beschermde soorten en invasieve soorten is geen ontheffing benodigd.

 

Voor de uitvoering van de werkzaamheden is een ecologisch werkprotocol nodig. Reguliere mitigerende maatregelen zoals het werken bij daglicht en het voorkomen van insporing zijn voldoende.

 

Stikstofdepositie

 

De te vervangen duiker MAI ligt op een afstand van circa 1.100 meter van een stikstofgevoelig Natura 2000 gebied (Grevelingen). Gekeken dient te worden naar de stikstofuitstoot tijdens de realisatiefase en de gebruiksfase van de te vervangen duiker.

 

De vervanging van de duikers en stuw wordt uitgevoerd in het kader van onderhoud. Een AERIUS berekening hoeft daarom niet uitgevoerd te worden.

 

Negatieve effecten van stikstof tijdens de gebruiksfase zijn uit te sluiten. De stikstofuitstoot zal tijdens de gebruiksfase van de vervangen duikers en stuw zal niet anders zijn dan in de huidige situatie.

 

3c. Te treffen voorzieningen

 

De uitvoering van het project leidt naar verwachting niet tot nadelige gevolgen. Voorzieningen of compenserende maatregelen worden daarom niet nodig geacht.

 

Indien er onvoorzien toch nadelige gevolgen optreden kan op grond van artikel 7.14 Waterwet en de Verordening schadevergoeding bij rechtmatig overheidshandelen 2018 van WSHD een verzoek om schadevergoeding worden ingediend.

 

3d. Overige uitvoeringsaspecten

 

  • Archeologie en Cultureel Erfgoed

     

    De Beleidskaart Archeologie Goeree Overflakkee uit 2010 geeft aan dat het plangebied geen archeologische waarde heeft. Een archeologisch vooronderzoek wordt daarom niet nodig geacht.

  • Bodem (incl. PFAS) en waterbodemonderzoek

     

    Voor de projectlocatie is een verkennend bodem en waterbodemonderzoek uitgevoerd (ADCIM BV, Verkennend Water- en Bodemonderzoek Bouwdijk te Melissant, projectnummer 20220312, d.d. 29-11-2022).

 

  • In de bodem zijn enkele lichte verontreinigingen aangetroffen. Het grondwater is licht verontreinigd. De bodem voldoet aan klasse ‘Industrie’. In het bodem en waterbodemonderzoek wordt geconcludeerd dat de bodemkwaliteit op basis van het uitgevoerde onderzoek geen belemmering vormt voor de voorgenomen werkzaamheden.

 

  • Uit de bemonstering van de waterbodem aan de noordoostzijde van de duiker blijkt dat op basis van het uitgevoerde onderzoek de baggerspecie verontreinigd is. De baggerspecie is geclassificeerd als ‘Nooit toepasbaar’, en dient bij verwijdering afgevoerd te worden naar een erkend verwerker.

 

  • Uit asfaltonderzoek blijkt dat het asfalt op de projectlocatie niet teerhoudend is en hiermee kan worden hergebruikt.

 

  • Het funderingsmateriaal onder de weg is niet onderzocht. Geadviseerd wordt het materiaal op de projectlocatie her te gebruiken of anders af te voeren naar een erkend verwerker.

  • Explosieven onderzoek

     

    De grond ter plaatse van de duikers en de stuw Bouwdijk is na de tweede wereldoorlog geroerd voor de aanleg van de huidige kunstwerken. De aanwezigheid van Niet Gesprongen Explosieven (NGE) is zeer klein wanneer het af te graven deel van de dijk even groot is als bij de aanleg van de huidige duiker. Een onderzoek naar NGE wordt daarom niet noodzakelijk geacht.

  • Functionaliteit watersysteem

     

    De vervanging van duiker MAI vindt plaats in het winterseizoen. In deze periode wordt het watersysteem op Goeree-Overflakkee nauwelijks tot niet doorgespoeld met zoet water. In deze periode is duiker MAI minder cruciaal dan in de zomerperiode wanneer er wel wordt doorgespoeld met zoet water.

 

  • Om in de winterperiode de waterafvoer te kunnen blijven borgen tijdens neerslag zal er tijdens de vervanging van duiker MAI een Tijdelijke Pomp Installatie (TPI) beschikbaar worden gehouden.

  • Grondverwerving

     

    Alle te vervangen kunstwerken zijn gelegen op kadastrale percelen in eigendom bij het waterschap. Grondwerving is daarom niet nodig.

 

  • Om de werkzaamheden uit te kunnen voeren zal kadastraal perceel MLS00G168 worden betreden door mensen en materieel. Tevens zal het aanwezige hekwerk tijdelijk worden verwijderd. Voor aanvang van de werkzaamheden dient de perceeleigenaar in kennis te worden gesteld van de uit te voeren werkzaamheden. Om de werkzaamheden uit te kunnen voeren moet toestemming worden verkregen van de perceeleigenaar.

  • Kabels en leidingen

     

    Voor aanvang van de werkzaamheden wordt een KLIC melding gedaan. Op basis van de KLIC melding worden proefsleuven gegraven. Eventuele aanpassingen van kabels en leidingen worden met de betreffende leidingbeheerder afgestemd.

  • Wegafzettingen

     

    De huidige duiker MAI zal worden vervangen door een nieuwe duiker middels een open ontgraving. Hiertoe zal de weg over de Bouwdijk tijdelijk worden gestremd. Voor aanvang van de werkzaamheden wordt door de aannemer een vergunning aangevraagd aan de wegbeheerder om de werkzaamheden nuit te voeren en er wordt een verkeersplan opgesteld. Het verkeersplan wordt gecommuniceerd met de hulpdiensten, gemeente en direct belanghebbenden.

  • Geotechnisch onderzoek

     

    Ten behoeve van de werkzaamheden is een geotechnisch onderzoek uitgevoerd (Hoogenhuizen G. van, Geotechnisch advies Duiker aan de Bouwdijk te Melissant, rapportnummer G20220221-rap-01, Adcim Geotechniek, d.d. 9 december 2022). In de rapportage is op basis van een sondering en diverse andere gegevens een advies gegeven over de fundering van de te vervangen duiker en een bemalingsadvies voor de realisatiefase.

 

  • Gezien de aanwezigheid van een draagkrachtige zandafzetting kunnen op basis van de onderzoeksgegevens de in- en uitstroomvoorziening van de nieuwe duiker op staal worden gefundeerd na verdichting van de bodem.

 

  • Om het risico op piping tegen te gaan wordt geadviseerd om ter plaatse van de instroomvoorziening een kwelscherm aan te brengen.

3e Planning

 

De uitvoering van de werkzaamheden staat gepland voor het eerste kwartaal van 2024.

4. Procedure

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan een (rechts)persoon wiens belang rechtstreeks bij het projectplan is betrokken, vanaf de dag na het verschijnen van deze elektronische bekendmaking gedurende een periode van zes weken bezwaar maken tegen het projectplan.

 

Het bezwaarschrift moet worden gericht aan het college van dijkgraaf en heemraden van waterschap Hollandse Delta, Postbus 4103, 2980 GC te Ridderkerk en moet ten minste bevatten:

  • naam en adres van de indiener;

  • de dagtekening;

  • een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht;

  • de gronden van bezwaar.

Het indienen van bezwaar heeft geen schorsende werking. Daarom kan in het geval van een spoedeisende situatie de indiener van een bezwaarschrift de rechtbank om een voorlopige voorziening vragen. Dit verzoek om voorlopige voorziening dient te worden gericht aan de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Rotterdam, Sector Bestuursrecht, Postbus 50950, 3007 BL Rotterdam.

 

Voor het doen van een verzoek tot voorlopige voorziening zijn griffierechten verschuldigd. Voor de hoogte van de griffierechten kunt u contact opnemen met de Rechtbank Rotterdam, Sector Bestuursrecht, onder telefoonnummer 088 36 11 932.

 

U kunt het verzoek om voorlopige voorziening ook digitaal indienen via https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Rechtsgebieden/Bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.

 

Wij verzoeken u vriendelijk om een afschrift van het verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening toe te zenden aan het college van dijkgraaf en heemraden van waterschap Hollandse Delta, Postbus 4103, 2980 GC Ridderkerk.

5. Ondertekening

 

Namens dijkgraaf en heemraden van waterschap Hollandse Delta,

Afdelingshoofd Regie en Assetmanagement,

H. Kooijman

Bijlage 1: Ontwerptekening nieuwe duiker MAI en nieuwe stuw Bouwdijk

 

Naar boven